Annons ↓ Annons ↑

Sara testar årets julkaffe

Det finns en dryck för alla högtider och förutom julmust, glögg och nubbe är kaffe en av dem som kläs i tomtedräkt under december. Djungeltrummans matredaktör Sara Berndtsson guidar till några av de bästa varianterna i år.

Johan & Nyström La Esperanza
Pris: 189 kr för 250 g
I samarbete med kaffeodlaren Luis Balldarez i Nicaragua har detta kaffe tagits fram på gården La Esperanza som också namngett produkten. Bönan SL28 är ursprungligen från Kenya och är komplex, lite lyxig och ofta väldigt omtyckt bland kaffekännare. Detta kaffe har vuxit på 1700 meters höjd och har tvättats för hand innan det torkats i 15 dagar. Det rostas sedan lätt och i koppen får vi en juiceig brygd med inslag av bergamott, jordgubb och syrliga vinbär.

La Esperanza levereras i en snygg box. Foto: Johan & Nyström

Johan & Nyström Julkaffe
Pris: 99 kr för 250 g
En mellanrostad arabica-blandning som drar åt det kryddiga hållet med toner av choklad och smörkola. En fyllig historia som med sin lite tyngre rostning ( i jämförelse med deras andra julkaffe La Esperanza) liknar en ”vanlig kopp kaffe” allra mest. Kanske ett första steg mot att få släktingen som vanligtvis dricker en oljeliknande dryck varje morgon att testa specialkaffe? Passar fint till Aladdinasken eller den engelska fruktkakan.

Da Matteo Julkaffe
Pris: 219 kr för 500 g
Årets julkaffe är fylligt och sött med toner av kanderade nötter och karamell. Det är inte helt fel med en liten knäck till en kopp, eller en skål med ris á la malta, saftsås och mängder med kanel. Arabicabönan Caturra är odlad på Robert Pillimués gård La Reforms i Colombia på 1800 meters höjd, tvättad, torkad och till slut rostad på Magasinsgatan i Göteborg. 

Foto: Bergstrands Kaffe

Bergstrands Julkaffe
Pris: 75-85 kr för 250 g
För den som vill få en riktig snackis kring julbordet är något av Bergstrands smaksatta kaffe ett säkert kort. Själva bönorna är en salig blandning från Brasilien, Colombia, Guatemala och Indonesien så här är det mer fokus på själva smaksättningen. Årets julupplaga heter Pepparkaka och är smaksatt med just pepparkakskryddor, Sencha-te och skal från pomerans. Sen har vi Valencia, eller romerska bågar som nog är välbekant för alla som har blivit bjudna på lördagsgodis hemma hos farmor, choklad och apelsin i en lite besk med lockande kombination.