Annons ↓ Annons ↑

På krogen utan sprit

Finns det något bra att dricka på krogen som inte är sprit? Djungeltrumman bad bartendern Tom Surma trendspana vad som finns i glasen under 2017. Och så berättar vi om den nya kicken, som inte ger baksmälla.

Gymmet är knökfullt, kolhydraterna utesluts ur kostcirkeln och Propudsen står präktigt uppradade i allas kylskåp – det är med andra ord januari. Den perfekta tiden att förändra sin livsstil mer eller mindre permanent, allt från en vecka fram till rosésäsongen.

Att satsa på en vit månad, med eller utan snö, och tacka nej till alkohol kan vara ett aktivt val såhär års. Eller så är det en del av vardagen, året om. De senaste tio åren har Systembolagets försäljning av alkoholfria drycker tredubblats och det börjar avspegla sig i barer och på drinklistor. Men det finns en bit kvar att gå menar Tom Surma, barchef på Restaurang Familjen. Han väljer själv gärna alkoholfritt på krogen och tror att den trenden kommer att hålla i sig under 2017.

”På tio år har Systembolagets försäljning av alkoholfritt tredubblats”

Vad har vi i glasen framöver?
– Jag tror det blir mer alkoholfria bitters, alkoholfri suröl och sockerlag gjorda på kryddningar som påminner om akvavit, bitter och gin.

Finns det bra alternativ att välja på krog och restaurang?
– Alla som kallar sig cocktailbar kan göra något alkoholfritt, så ställ krav på att det ska vara något mer än bara någon tråkig tranbärsjuice med läsk. På Restaurang Familjen erbjuder vi näst intill hela drinklistan utan alkohol. Vissa öler, juicer och viner kostar lika mycket som saker med alkohol i sig, men det är väldigt svårt att ta betalt därefter. Så vi som ibland vill dricka alkoholfritt får också vara beredda på att betala!

”Ställ krav på att det ska vara något mer än en tråkig tranbärsjuice med läsk”

Om du inte har några planer på att hänga på krogen i januari, men vill ta dig ett glas till middagen, lyxa till frukosten eller sippa på något kul på hemmafesten är de här alkoholfria uppstickarna allt annat än tråkiga:

Caliente, en ekologisk juice med chilihetta som stimulerar hjärnan på samma sätt som alkohol. Belöningssystemet aktiveras och endorfiner frisätts vilket ge en fysisk kick, allt enligt Caliente. Finns i tre fräscha smaker och senaste nytillskottet Bluberry Lemongrass lanseras i februari. En kick utan baksmälla helt enkelt! Du hittar den i välsorterade mataffärer, på Pressbyrån och Seven Eleven för runt 25 kronor.

MRG Wines är ett Svenskt vinhus baserat i Göteborg som erbjuder kvalitativa, fatlagrade avalkoholiserade viner med naturliga smaker och aromer som bibehålls genom en unik produktionsprocess. Rött, vitt, rosé och mousserande signerat Richard Juhlin kan du korka upp och du mår garanterat bra dagen efter. På Systembolaget och i utvalda Ica-butiker kan en flaska bli din för 89 kr eller så.