Annons ↓ Annons ↑

Johan Backeus blev Årets Kock 2017

Under torsdagen gick finalen av Årets Kock av stapeln i Malmö arena, det vill säga Svenska mästerskapen i gastronomisk matlagning. Åtta finalister gjorde upp i två moment, en femrätters vegetarisk meny och en varmrätt med fasan som huvudråvara.

Den som fick juryn på fall var Johan Backeus från Aveqia i Stockholm. Efter fjärde försöket var det en lättnad för honom att äntligen ta hem guldet.

– Jag är helt tom, svag i benen och helt gråtfärdig, säger han efter vinsten.

Johan Backeus vegetariska rätter. Foto: Louise Schaffrath

Den enda göteborgaren i startfältet, Jesper Bogren från Heaven 23, tog sig inte till en medaljplats denna gång. I hans vegetariska tävlingsmeny fanns några av årets trend-råvaror som flera av deltagarna visade upp – dragon, vaktelägg och tryffel.

Jesper Bogrens fasanrätt, på porslin drejat av Västergården i Fiskehamnen. Foto: Louise Schaffrath

Sedan 2012 delas Karin Franssons mentorspris ut till personer som i sitt arbete bidrar till att lyfta och utveckla kvinnliga kockar. Mottagaren av årets pris blev Pernilla Lundberg som arbetar på Riche och Teatergrillen, med en nominering som beskrev hennes förmåga att balansera privatliv och karriär i en tuff bransch.

– Årets Kock arbetar aktivt med att få fram fler kvinnliga kockar i tävlingen. Karin Franssons mentorpris är en viktig del i det arbetet, säger Hanna Halpern, general för Årets Kock.

Sedan starten av Årets Kock för 34 år sedan har endast en kvinna fått titeln, när Kristina Petterson vann 1988. I årets final var det enbart män som tävlade.

Om Årets Kock:
Tävlingen Årets Kock startades 1983 av de svenska mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk tillsammans med Gastronomiska Akademien och med stöd av Tore Wretman. Målet var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé.

Det är en mötesplats för branschen och ett sätt att lyfta kockyrket. Sedan starten har antalet studerande inom gastronomi ökat från 2 000 till drygt 30 000.

2018 kommer Årets Kock att förläggas på hösten för att kunna följa säsongerna och bättre ta till vara på alla råvaror som erbjuds då.