Annons ↓ Annons ↑

Hamza – en poetisk dokumentär om styrkan i att gå sin egen väg

Hamza är en dokumentär om att växa upp i Biskopsgården, där kriminalitet och gängverksamhet hela tiden funnits närvarande i periferin, om driv, ambitioner och att våga gå sin egen väg. Möt Faramarz Gosheh och Hamza Barka och läs om hur dokumentären kom till.

Hur föddes idéen till Hamza
Faramarz: Jag träffade Hamza första gången 2015 när jag plåtade ett reportage för ett väldigt fint magasin som hette Hela Stan. Hamza prydde omslaget! Hans engagemang att förändra förorten, att vara en förebild och påverka människor runt omkring sig, ihop med hans driv att lyckas inom boxningen oavsett vad – det fascinerade mig. Och då var han bara 19-20 år. Två år senare hade jag hunnit grubbla och var inspirerad till att skapa en dokumentär om någon jag tyckte kändes intressant och Hamza känns verkligen unik. En människa jag snabbt förstod var omtyckta av många, enormt driven och fokuserad. Så jag hojtade helt enkelt på Hamza. Vi sågs på mitt kontor och började våra första konversationer som blev ett startskott för filmprojektet. Då var tanken att vi skulle hålla det simpelt, filma ett par gånger och göra klart det på några månader. Men livet och andra projekt kom emellan. Vi höll dock kontakten och spelade in sporadiskt och spelade in sista materialet i början av 2020.

Hamza: Jag träffade träffat Faramarz för första gången under 2015, då jag fick möjligheten att vara med i ett tidningsreportage om Biskopsgården. Efter det så valde Faramarz att följa min karriär som boxare och vi skapade en slags relation och med tanke på att han gjorde ett så professionellt jobb så kändes det jättebekvämt att bli filmad också.

Hamza, hur har det varit att bli filmad och få dela din historia? 
Hamza: Att jag fick möjligheten att prata om min historia och även ta upp personliga saker var väldigt motiverande eftersom jag fick prata om en väldigt stor samhällsfråga från min egna synvinkel och med mina egna ord. Men det bästa var att jag även kunde sprida motivation och inspiration.

Vad har boxningen betytt för dig? 
Hamza: Boxningen har betytt extremt mycket för mig. Den gav mig möjligheten att verkligen lära känna mig själv, bygga upp ett grymt självförtroende, disciplin och även ett syfte och en motivation till att vilja utvecklas, både som atlet och människa.

Dokumentären har ett vackert nästintill poetiskt bildspråk. Hur har du som filmarbetare arbetat med själva bildspråket?
Faramarz: Jag visste redan innan jag började filma att bildspråket inte skulle kännas som en konventionell dokumentär. Att inte köra en massa walk-and-talk eller klassiska intervju-utsnitt kände jag då inte riktig föll mig i smaken. Jag vill korsa dramafilm och musikvideo med dokumentär och skapa en visuellt tillfredsställande hybrid som berättade Hamzas story. Mycket av symboliken i filmen rent visuellt hittade jag i klipprummet. Marcus Klangs ljudläggning gav sedan filmen ett helt nytt liv.

Stillbild från Hamza. Foto: Faramarz Gosheh

Hamza fångar aktuella ämnen som sorg, våld, ambitioner och att tro på sig själv. Hur kommer det sig att du som regissör drogs till att göra en dokumentär kring just dessa ämnena? 
Faramarz: Både jag och Hamza tillhör andra generationens invandrare, vi båda är födda på mitten av 90-talet och har en passion till sport, men vi är också uppvuxna i två helt olika stadsdelar i ett segregerat Göteborg. Linnéstaden respektive Biskopsgården. Jag har nog en grundläggande nyfikenhet i människor och att kunna lyfta fram en röst och ett perspektiv som normalt sett inte hörs i mediala sammanhang och göra detta på ett levandet och dynamiskt sett var starka drivkrafter för min del. Genom att skapa verk med eller om människor som i vanliga fall kanske inte ofta hamnar i rampljuset, kan man ge publiken en starkare och mer mänsklig koppling till de här människorna och kan börja bygga broar.

Kan du avslöja något om dina kommande filmprojekt? 
Faramarz: Jag håller på att skissa på ett och annat reklamprojekt som jag eventuellt ska regissera under hösten. Annars så planerar jag inför en produktion som ska göras i Västafrika med en duktig svensk artist som jag hoppas kunna berätta och visa mer av senare i år!

 

Hamza hade svensk premiär den 24 september och visas bland annat hos Doc Lounge Göteborg den 5/10, men även online på Vimeo, Draken Film och IGTV.