Annons ↓ Annons ↑

Göteborgs sämst bevarade hemlighet är tillbaka

Ikväll öppnar Leo Lahti, Martin Alexandersson och nytillskottet Nath Colby åter upp dörrarna till cocktailbaren Stranger i Tranquilos källare på Kungstorget efter ett sommaruppehåll. För att komma in måste du hitta den anonyma dörren, ringa på porttelefonen och snällt be om att få stiga på.

Att det är fullsatt redan runt niosnåret är ingen ovanlig syn vilket gör baren till Göteborgs i särklass sämst bevarade hemlighet.

– Tre månader ovanför källaren är ungefär vad vi klarar av, folk har ringt på porten varje dag denna sommaren, säger Martin Alexandersson, och det är inte svårt att förstå att han är mer än redo att öppna upp igen.

En välbehövlig uppfräschning har gjorts, den rosa riddartapeten är borta och det har blivit fler sittplatser, men fokus ligger fortfarande på kvalitativa drinkar.

– Vi är garanterat Göteborgs mest drivna cocktailbar och en av de få renodlade med enbart fokus på drinkar. Vi gör mer än att stå bakom baren för att sprida det goda ordet om cocktails, reser runt i världen och gästspelar, och förhoppningsvis kommer vi få se en del internationella gästbartenders här framöver, berättar Leo.

”Att servera det bästa men på ett opretentiöst sätt”

Förutom kända och okända ansikten från stora vida världen  kommer vi få se en slushmaskin snurra på bardisken. Att blanda något som direkt för tankarna till dålig kvalité, kemiska smaker och bensinmack med ett hantverk i världsklass är lite Strangers grej, att servera det bästa men på ett opretentiöst sätt.

– Sprit ska vara roligt, vi står inte bakom ett drinkaltare, vi står och blandar drinkar för att folk ska ha kul och dricka gott, säger Leo. Samtidigt dricker du en lika bra cocktail hos oss som på en en av de tio bästa barerna i världen, fyller Martin i. De poängterar gång på gång att det att det ska vara avslappnat och opretentiöst, du ska inte behöva kunna något sedan innan för att dricka drinkar på Stranger.

Vad är det som gör Stranger speciellt?
– Det är vi, säger Nathan, som tidigare jobbat i barer som Mr P och Dorsia.

Det är tre påhittiga bartenders som varje månad levererar en spännande meny – denna gång med fokus på klassikern Negroni.  Men deras Daiquiri in the Dark-kväll på söndag kan bli något utöver det vanliga, alla som vågar får ställa upp i tävlingen och blanda två Daiquris med förbundna ögon. Att det är svårare än vad det låter och att det blir fler stökiga söndagar framöver är visst ingen hemlighet.

Sugen på en cocktail redan nu? Gör din egen Negroni.

Du behöver:
Gin
Söt Vermouth
Campari

3 cl av varje enligt Martin Alexanderssons recept.
1. Rör spriten med is.  2. Sila och häll upp i ett kallt glas 3.Drick!

Öppettider
Ons–lör 18–03
Sön 21–03
Kungstorget 14, Göteborg