Annons ↓ Annons ↑

Framtidens mat: insekter, lupin och tång

Att konsumtionen av animaliska produkter behöver minska i vissa delar av i världen är nog ingen nyhet, Sverige är ett av de länder som ligger i topp över intaget av animaliskt protein. Men vad ska vi äta istället?

Många jobbar för att sprida kunskapen om klimatsmarta alternativ som redan finns och med att ta fram nya produkter för framtiden. Regelverket hänger inte alltid med i samma tempo som utvecklingen av så kallade “novel foods”, vilket är beteckningen på olika typer av livsmedel vi inte ätit så mycket av inom EU före 1997.  Många gånger stoppas produkterna och för att få ut dem på marknaden krävs långa och kostsamma processer och tester – trots att det redan kan vara fullt ätliga saker utanför EU. Insekter, lupin och tång är tre saker Djungeltrummans matredaktör tror att vi kommer se mer av i framtiden.

Foto: Hakuna Mat

Insekter
Göteborgsbaserade Hakuna Mat startade 2013 med en vision att introducera insekter som ett klimatsmart och näringsrikt alternativ till kött. Ett beslut från miljöförvaltningen 2015 satte dock stopp för försäljning av insekter i Sverige och gänget har fått driva sin kamp på andra sätt. När lagar och regler är ikapp kan det vara deras färs som steks till tacon på fredagar eller formas till en saftig burgare på grillen i sommar. Klimatsmart, garanterat näringsrikt och enligt många också gott.

”Den kan odlas helt ekologiskt i ett svenskt klimat till skillnad från sojabönan som trivs sådär”

Lupin
Nordisk Råvara vann förstapris i Vinnovas tävling om framtidens klimatsmarta protein 2016 med en lupincreme smaksatt med kejsarhatt och fick därmed två miljoner för att fortsätta utveckla sin idé. Som det ser ut nu kommer denna multifunktionella produkt att lanseras genom Martin & Servera i år och säljas i första hand till restauranger. Men redan nu kan du som helt vanlig människa köpa torkade lupinbönor som innehåller lika mycket protein som sojabönan (36 %) och en mängd viktiga aminosyror, vitaminer och mineraler. Den kan odlas helt ekologiskt i ett svenskt klimat till skillnad från sojabönan som trivs sådär. Akta dig om du är allergisk mot jordnötter, om inte – ge dig hän, mer lupin åt folket! Denna lilla böna ska inte förväxlas med den giftiga blomman med samma namn.

Tång
Kanske har du träffat dem på Universitetstbiblioteket i Göteborg, där jobbade nämligen Linnea Sjögren och Jonas Petterson fram till för två år sedan. Idag är de Sveriges främsta algjägare och driver företaget Catxalot som levererar tång och alger till flera restauranger runt om i landet. De är frikostiga med sin kunskapen kring vad som kan ätas, hur olika algsorter bäst tillagas och hur en skördar denna gratismat från havet. Helt vanlig blåstång innehåller vitamin A, C, E, K och jod, kalcium, natrium, kalium, magnesium, fosfor, järn, mangan, zink, krom och koppar. Det verkar helt enkelt ruskigt nyttigt.

Texten publicerades ursprungligen i Djungeltrumman #39. Läs hela numret här!