Annons ↓ Annons ↑

Deportees – från hardcore i Umeå till ministersamtal på WOW

På lördag intar Peder Stenberg och hans band Deportees Slottsskogen. Ett band och en frontman som gjort sig kända för kritikerrosade album med politiska budskap. På Azaleascenen har han stått förr, men som ministerintervjuare är han färsk.

– Klimathotet eller flyktingkrisen, jag vill inte värdera någon av dem som vårt enskilt största samhällsproblem. Egentligen är allt ett symptom av tillväxthetsen som råder, säger Peder Stenberg.

På Way Out West kommer han agera både sångare och utfrågare. Under fredagen ska  han tillsammans med miljöministern Karolina Skog diskutera klimatfrågor på scen, som en del av ”WOW-Talks”.
– Det är klart att regeringen ser det här som ett perfekt tillfälle att prata om hållbar utveckling. Men jag kommer inte stryka henne medhårs, det är ju jag som ställer frågorna.

”För att nå någon måste musiken vara personlig”

Peder Stenbergs politiska hemvist växte fram under tiden som hardcorepunkare i Umeå på 90-talet. Då var musiken rakare med plakatbudskap, och strofer som ”kött är mord”. Något som han har lämnat bakom sig.
– Det är lätt att den formen uppfattas som ytlig. För att nå någon måste musiken vara personlig, säger han.

Har du påverkat något genom din musik då?
– Jag har större tålamod nu än förr. Lyckas vi trösta eller skapa hopp för vår publik, vilket jag vet att vi gör, är det ett steg på vägen. Lite som man brukar säga: ”många bäckar små”.

Med två Grammisbelönade skivor de senaste fem åren har Deportees gjort sig självklara i Sveriges musikvärld. Och på lördag står de återigen på Azaleascenen i Slottsskogen.

– På ett sätt är det mer nervöst att stå på en liten, trång scen med några meter från publikhavet. Lördagskonserten är så stor att den nästan blir abstrakt, säger Peder Stenberg.

Vad tycker du om Way Out West som festival?
– Den är en provocerande opunkig, jag vet. Men ljudet är grymt och det är rent, till skillnad från Hultsfredsfestivalerna från förr.

Deportees spelar på Way Out Wests Azalea-scen lördag kl 16.25.