Annons ↓ Annons ↑

Bosse Lindquist om Paolo Macchiarini

Ett av förra årets mest omtalade och omskrivna tv-program torde vara dokumentärsviten Experimenten, om kirurgen Paolo Macchiarini, och dess efterspel. Nu kommer journalisten och producenten Bosse Lindquist till Vetenskapsfestivalen, för att tillsammans med Nils-Eric Friberg, professor i medicinsk etik, möta publiken i ett samtal.

Bosse Lindquist är just nu tjänstledig från SVT, och när Djungeltrumman får tag på honom är han precis på väg till USA. Han skriver på en bok om Macchiarini-affären, och tror att historien inte har skadat tilltron till forskningen och dess anseende, utan tvärt om.

– Det har inte skadat utan hjälpt forskningen. Vetenskapen är beroende av att allt är sant, och att det rensas upp stärker. De flesta forskare är ju ärliga, säger Bosse Lindquist.

Däremot märktes biverkningar bland allmänheten – om än av överkomligt slag.

– På kort sikt har det gjort att färre människor vill vara med i medicinska studier, men det kommer gå över, säger han, och understryker att det är hälsosamt att vara kritisk mot alla auktoriteter, och att folk inte är dumma.

På frågan om hur Macchiarini kunde få hållas så länge, räknar Bosse Lindquist upp en rad troliga orsaker.

– Han var väldigt bra på att manipulera och spela på sådant som är sexigt inom forskarvärlden, alltså stamceller och konstgjorda organ. Om det hade varit sant hade det ju varit fantastiskt, det var en så attraktiv idé och han förfalskade verkligheten och höll resultaten hemliga.

”Det är lättare att fuska än man tror, jag trodde det var total insyn inom sjukvården”

Och det var många som drogs med: såväl patienterna som den medicinska världen trodde på honom, och hans forskning, gång efter annan.

– Man kan verkligen fråga sig hur det kan komma sig att så många ärrade forskare i världen gick på det, kanske var det önsketänkande, funderar Bosse Lindquist.

Han förklarar att makt alltid riskerar att korrumpera, vilket historien aldrig upphör att påminna oss om.

Innan arbetet med dokumentärerna hade Bosse Lindquist uppfattningen att sjukvården var relativt transparent, vilket alltså visade sig vara långt ifrån sant.

– Det är lättare att fuska än man tror, jag trodde det var total insyn inom sjukvården, men det både goda och dåliga med patientsekretess är att väldigt få har insyn i en patients verkliga tillstånd, och det går inte att dubbelkolla, vilket gör det svårare.

Dessutom har det visat sig att bara för att forskningsresultat publiceras, är det inte alltid som forskarnas resultat går att lita på.

– Man räknar med att femtio till åttio procent av all forskning som publiceras inte stämmer helt och hållet, att det inte går att återupprepa resultaten, berättar Bosse Lindquist.

Paolo Macchiarini verkar nu i Kazakstan. I Sverige varade efterskalven till dokumentärerna länge – utredningar, avgångar och icke-avgångar på bland annat Karolinska Institutet följde. Många ansvariga valde att stanna kvar på sina positioner, samt uttryckte sitt stöd för Paolo Maccharini.

Bosse Lindquist reagerade kraftigt på efterdyningarna, eller kanske rättare sagt bristen på dem.

– Det var så arrogant och ohederligt, och så fräckt mot patienterna, och att de ljög inom ledningen för Karolinska Institutet, jag blev jävligt arg och besviken, säger Bosse Lindquist, som menar att medicinen och vetenskapen är det viktigaste vi har, men att man för den skull inte får tappa den egna kritiska blicken.

Kort om Paolo Macchiarini: 
Kirurgen Paolo Macchiarini var fram till i mars 2016 anställd som forskare vid Karolinska Institutet i Solna. Macchiarini gjorde sig ett namn för sitt arbete med avancerad luftvägskirurgi och transplantationer med konstgjorda organ. Han har också uppmärksammats för att ha transplanterat luftrör från avlidna donatorer, och värvades till Karolinska Institutet för att utveckla laboratorieodlade organ.

För sex år sedan gjorde han världens första transplantation av en konstgjord luftstrupe. Året efter misstänktes han för grov utpressning av patienter och några år senare ifrågasattes han igen då han gjort tre transplantationer utan en etikprövning. Totalt har Paolo Macchiarini utfört åtta transplantationer av konstgjorda luftstrupar och idag har sex av patienterna avlidit.

Den 12 maj hålls samtalet mellan Bosse Lindquist och Nils-Eric Sahlin som en del av Vetenskapsfestivalen. Samtalet ska handla om tillit, trovärdighet och vilken roll vetenskapen har i samhället.

Intervjun publicerades ursprungligen i Djungeltrumman #39.