Annons ↓ Annons ↑

Nyårslöfte: en mer lättskött ekonomi

Snart är det dags igen, ett nytt år är på väg i rasande takt och vi hoppas nog alla att det kommer bli bättre än sin föregångare. Ett nyårslöfte som många brukar avlägga är att förbättra sin ekonomi. En ekonomi som är lätt att hantera går även att förbättra på ett lättare sätt, så här kommer lite tips om hur du kan städa upp din ekonomi nästa år.

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att du inte behöver stora inkomster för att få en bättre ekonomi. Även om du har studielån, jobbar deltid eller kanske överlever på bidrag så finns det nästan alltid något du kan göra för att förbättra din ekonomi.

Förenkla dina räkningar

Brukar du glömma bort att betala dina räkningar, eller tar det mycket tid att knappa in allt manuellt på olika datum? Sätt upp automatiska betalningar för återkommande räkningar och slipp det manuella arbetet. Det gör hela processen så mycket enklare och gör även att du alltid betalar i tid. Ett annat tips är att samla dina lån och krediter under ett enda samlingslån. Du slipper höga räntor och olika betaldatum, samtidigt som det ger dig stenkoll på hur mycket du faktiskt är skyldig. Här kan du samla lån billigast.

Få ihop en liten sparkassa

Automatiska överföringar är även till utmärkt hjälp när du vill bygga upp en sparkassa. För över några hundralappar, eller så mycket du har råd med, genom en automatisk överföring varje månad. Det blir snart en vana att leva utan de där pengarna och du kommer att ha ett litet sparkapital snabbare än vad du tror. Sätt gärna upp ett mål för hur mycket du vill ha sparat innan ett visst datum, eftersom det gör det lättare att hålla motivationen uppe under längre sparperioder.

Låna på ett smartare sätt

Det finns lån som är okej och lån som inte är det. CSN-lån, bostadslån och ibland även billån kan vara okej. Konsumtionslån är i regel inte en bra sak, men får du bra lånevillkor så kan det ändå gå att använda det då och då. Huvudsaken är att du betalar tillbaka i tid och har koll på hur mycket ränta du betalar. Om du ska ta ett privatlån så får du gärna ta ett lån med räntegaranti som du kan läsa mer om på Lån & Spar Banks hemsida. Det garanterar att du betalar den lägsta räntan på marknaden.

Gör ekonomi roligt

Att göra ekonomi roligt är kanske det bästa tipset, för om det är kul att spara och investera så är det mer troligt att du blir duktig på det. Så ladda ner olika appar för att få in din ekonomi i mobilen, lyssna på ekonomipoddar, sätt upp lite inspirerande sparmål och försök att hitta glädjen i att hålla koll på pengarna. För ekonomi kan faktiskt vara riktigt skoj.