Annons ↓ Annons ↑

Vega Bryggeri kommer till Nöjesguidens Ölmässa

Det som började som ett hemmabryggeri av Claes Ljunggren har vuxit sig till att bli något enormt, samtidigt som drömmarna bara blir större.
– Om fem år ska vi ha en restaurang, säger Kalle von Spreti delägare av Vega Bryggeri.

Mitt bland industrilokaler och med utsikt över stadens kranar och Håkan Hellströms favorit stråk; Gullbergsvass, ligger Vega Bryggeri. Bryggeriet med den starka förankringen i stadens kultur drivs av sex män i sina bästa dagar. Det var med Claes Ljunggren som allt startade under 2011.

– Jag hade varit hemmabryggare i ett par år och tittade på bryggerier som Dugges och Ocean, och tänkte “om de kan så kan jag”. Under en lång tid var jag ensam i företaget. Men efter ett tag kände jag att det gick så pass bra att jag ville ta in en kompanjon. Framförallt med viss kompetens inom områden som jag inte hade koll på men även en ekonomisk hjälp – då kom Kalle in i bilden, förklarar Claes Ljunggren.

Den gamla konservfabriken, på Ringön, är fylld till bredden med öl. I en av staplarna skymtar deras storsäljare; Shorline, bryggeriets APA, och i den andra Best Coast IPA. Vid bryggverket står bryggaren Otto Asklid och assistenten Peter Ekvall. De förklara att det just nu är Shorline som får en etikett placerad på flaskan.
– Shoreline är den första ölen vi släppte och har därför blivit en storfavorit bland våra kunder, förklarar Kalle och fortsätter:
– Vi släppte den på dagen hundra år efter att den första Amerikabåten gick från Göteborgs hamn. Det är därför flaskan ser ut som den gör.

Något som är återkommande i bryggeriets öl är designen. Mycket av inspirationen är hämtad i närområdet. Det är allt från båtar till kranar och Göta älv. Faktum är att det var med Azalea Lager de första gången lämnade Ringön.
– Om man tittar på vår grafiska profil så ligger det hand i hand med det maritima temat, som möter Göteborgs hamn och människorna som rör sig här nere. När man kommer gående på gatan så ska man förstå varför etiketterna ser ut som de gör, förklarar Kalle.

–  Vi har alltid varit här nere på Ringön så det känns gôtt att ha hela den biten med sig, tillägger Claes.

Det lokala går att hitta i allt här. De cylinderformade ståltankarna en bit bort från där vi sitter är gjorda i svenskt stål och svetsade av en lokal hantverkare. Han som utformar designen på flaskorna är verksam i Göteborg. Till och med glasflaskorna är svenska och från Småland.
–  Det lokala är något som ska gå igenom hela företagsbilden. Jag tycker att det lokala helhetstänket alltid har varit väldigt snyggt, säger Magnus Vasilis.

I dagsläget har Vega tio öl. En dubbel IPA är på gång och senast var det folkölen Docklands Session Ale som kom ut på marknaden.

Hur kommer det sig att ni valde att brygga en folköl?
– Det är ganska enkelt. Förutom restauranger är Systemet är det enda stället där vi kan sälja vår öl. På restaurangerna dyker dock problemet att de knutna till något av de stora bryggerierna upp. Då blir de låsta inom ett visst segment. Vilket i sin tur gör det svårare att komma in där. Istället finns den vardaglig varuhandel där ett tänk kring craftbeer börjar ta fart. För oss var det väldigt tydligt att ta oss an den marknaden med och synas mer, förklarar Kalle.

– Det är väldigt utmanande för en bryggare att brygga en svag öl som ändå har karaktär. Därför valde vi att brygga något som har en brittisk ryggrad, på en amerikansk panna, lägger Magnus till.

Som många vet så kryllar det av både stora och små bryggerier i Göteborg. När frågan om det finns något negativt med det kommer svaret snabbt. De förklarar att Göteborg är en rätt speciell stad att verka i som bryggare. Alla hjälper varandra och finns nära till hands.
– Om man tittar på försäljningen av öl i det stora hela så konkurrerar vi mikrobryggerier inte med varandra utan tillsammans mot de stora drakarna på ett helt annat sätt. Däremot tror jag att det blir svårare och svårare att starta ett bryggeri eftersom de som redan finns producerar så pass bra öl, säger Magnus, och fortsätter:

– Om man tittar på när öl-boomen kom för tio år sedan så kunde man leva lite på lokalpatriotismen, det kan man nog inte längre.

Bryggeriet består av Claes Ljunggren, Kalle Von Spreti, Otto Askild, Magnus Vasilis, Göran Lember och Peter Ekvall.

Läs mer om mässan här och biljetter, de norpar du åt dig här.

Artikeln publicerades ursprunligen på Nöjesguiden.se