Annons ↓ Annons ↑

Taverna Averna släpper öl med Melleruds

Det började med egen humle på Taverna Avernas tak. Nu släpper Avenyfamiljen ölen Taale (Taverna Averna Ale) ihop med Melleruds.

Att restaurangkoncernen Avenyfamiljen och Melleruds är som ler- och långhalm, det är kanske ingen nyhet. Att koncernen även har en 180 kvadratmeter stor ekologisk takodling där grönsaker, örter och bär odlas för att användas i de olika restaurangerna kanske inte heller är någon nyhet. Men att de nu också odlar humle däruppe på taket – och sedan brygger öl på den – det är väl i alla fall en nyhet?

Melleruds bryggmästare Richard Bengtsson har bjudit in Andreas Nicoletti, kökschef och smakinspiratör på Taverna Averna för att smaksätta och brygga en egen öl inspirerad av denna humleodling. Resultatet blev Taale, Taverna Averna Ale, en Brown ale som kommer att gå att dricka under en begränsad period. Ölen innehåller maltsorterna pilsner samt ljus och mörk karamellmalt. Humlen som har odlats är engelsk, tysk och amerikansk: Perle, Fuggle och Citra.

När humlen har växt till sig skördas den och tas till Melleruds utvecklingsbryggeri där den bryggs till öl.
– På Melleruds tänker vi alltid hållbart och cirkulärt, och att odla egen humle som vi sedan brygger öl på går verkligen hand i hand med våra värderingar, säger Richard Bengtsson, bryggmästare på Melleruds.

Andreas Nicoletti är kökschef och smakinspiratör på Avenyfamiljen, och även Sveriges tredje största kock på Instagram med över 108 000 följare.
– Att få möjlighet att vara med från odling på taket till att inspireras av att framställa öl på bryggeriet har varit en häftig upplevelse! Att sen få kombinera smaker till denna öl är bara en bonus, säger Andreas Nicoletti.

Taale kommer finnas på Taverna Averna under en begränsad period, med start 4 oktober.