Annons ↓ Annons ↑

Tema stjärnor på årets Scenkonstgala

Guldmicken, Guldbaggegalan och P3 Guld, bara för att nämna några. Galor har avverkats på löpande band under våren, men ännu är det inte slut. På lördag är det nämligen dags för en hyllning av scenkonsten! Måndagen till ära har vi pratat med Scenkonstgalans general Matilda Johansson.

Hallå Matilda! Först och främst, vad gör du när du inte är galageneral?
– 
Jag jobbar som regissör, projektledare för Scenkonstguiden och som konstnärlig ledare för Teater Nu. Det är också Scenkonstguiden som anordnar galan, så jag gör lite av varje kan man säga!

 Berätta om Scenkonstguiden!
– Det är en plattform som guidar till scenkonst så som dans, teater och performance och är till för att sänka trösklarna och göra det mer lättillgängligt för allmänheten. Vi jobbar för att luckra upp scenkonstrummet kan man säga, då vi upplever att många har svårt att förhålla sig till just scenkonst om man jämför med exempelvis film och musik. En kan tro att en behöver ha så mycket förkunskap för att ta till sig scenkonst, men vi vill visa att det inte behöver vara så märkvärdigt, utan det är du som är proffs på din upplevelse – så njut!

Det är nu fjärde året som Scenkonstgalan äger rum, hur kom ni på idén från början?
– Det grundar sig kort och gott i att vi ville hylla scenkonsten runt om i landet. Det fanns ju redan galor för både film och musik – men ingenting för scenkonsten i stort. Vi tyckte att det behövdes en gala och då ordnade vi en egen helt enkelt. Och det gick mycket bättre än vad vi förväntade oss!

Hur är galan utformad?
– Först och främst så tillsätts en jury bestående av tio medlemmar som alla befinner sig inom scenkonst-branschen på något sätt.  Allt från skådespelare och scenkonstkritiker till dansare och producenter. Sedan påbörjas ett nomineringsarbete och juryn stöter och blöter tills de fått fram ett härligt nomineringsfält för de nio kategorierna. Både juryn och de nominerade sträcker sig från norr till söder och syftet med hela galan är att hylla scenkonsten i stort, vilket innebär både fria utövare och institutioner. 

Hur går nominering och röstning till?
– Det är själva produktionen som står i fokus och juryn tittar på scenkonsten i stort, inte bara på de som står på scenen eller de som har regisserat. Alla nominerade väljs alltså utifrån uppträdandet, mångfald på scenen och uttryckssätt men också för allt arbete bakom scenen. Det är helheten som är viktigast, och när nomineringen sker så är vi tydliga med att juryn ska sätta på sig rätt glasögon och bortse från respektive produktions budget. Det är också den tillsatta juryn som utser vem i varje kategori som ska hyllas på scenen, förutom inom kategorin publikens pris, då publiken får rösta fram sin favorit. Varje produktion som hyllas vinner också ett pris.

Vad är det för pris?
– Vi har valt att dela ut pris i form av en gatsten eftersom vi vill riva murar och bygga broar inom scenkonsten. Du kan göra så mycket med just en sten: bygga upp, riva ner eller bearbeta motgångar. En sten kan ha många olika betydelser helt enkelt.

Årets tema är stjärnor. Hur kommer lördagens gala att bli?
– Det kommer bli väldigt mycket glädje och kärlek, väldigt lite tävling och vassa armbågar. Något som är viktigt för oss är, speciellt med tanke på årets tema, att det inte finns en röd matta som bara vissa personer får gå på – utan alla som kommer på Scenkonstgalan får gå på röda mattan och bli behandlade som stjärnor. 

Finns det något som fattas, eller som svensk scenkonst behöver mer av, tycker du?
– Det behövs rensas ut på gammalt tänk. #TystnadTagning tog verkligen tempen på det rådande klimatet och det känns som att det kan bli ändring på det nu vilket är bra. Jag tycker också att scenkonsten överlag behöver ta sig själv på både större och mindre allvar – alltså vara stolta men fortfarande ödmjuka, för det finns lite för mycket hierarkisk status inom scenkonsten just nu. Men självklart önskar jag att alla som ägnar sig åt scenkonst överlag ska vara mer stolta!

Vad är scenkonstgalan om tio år?
Drömmen är att Scenkonstgalan ska sändas på tv som alla andra stora galor. Det vore fint att få det erkännandet.