Annons ↓ Annons ↑

Måndagsmingel med ateljékollektivet Ôfsadrôpp

På onsdag drar utställningen Solstice igång – en grupputställning som tillsammans utgör ateljékollektivet Ôfsadrôpp. Under utställningarna visas konstnärernas enskilda verk och måndagen till ära har vi tagi ett snack med Ôfsadrôpp!

Först och främst – berätta om ateljékollektivet Ôfsadrôpp?
– Vi som är med i ateljékollektivet Ôfsadrôpp heter Sara Andreasson, Amanda Björk, Fanny Hellgren, Stéphanie Johansson och Klara Ström. Samtliga av oss är konstnärer i etableringsfasen. Ateljén är belägen i Sockerbruket här i Göteborg och fungerar för oss som en plats att jobba, hänga och hjälpas åt med både stipendieansökningar och när det går trögt i våra arbetsprocesser.

Vad är det för typ av konst ni sysslar med?
– Vi arbetar med varierande material och tekniker, trots att våra konstnärskap skiljer sig åt går det att hitta några gemensamma knutpunkter här och var. Amanda och Fanny har båda en bakgrund i måleri som senare har gått vidare åt olika håll. Numera har Fanny ca 100 kg betong och 200 liter pappersmassa på sin arbetsyta, medan det på Amandas plats står flera olika kärl och grytor med diverse färgbad baserat på organiska material. Klara och Sara är hoarders av material som de eventuellt kan använda i kommande verk vilket gör att deras platser är belamrade av grejer hela tiden. Sara jobbar dessutom mycket med ätbara material just nu vilket gör det svårt att hålla tassarna borta. Klara är ateljékollektivets MacGyver. Ge henne lite trä, skruv och eventuellt lite gips så löser hon det mesta. Klara lyckas alltid hitta praktiska lösningar till att bygga upp en scenografi som tillsammans med objekt och kostym utforskar sexualitet, känslor och poesi. Stéphanie som i grunden arbetar utifrån fotografi har övergått alltmer till att göra textbaserade och textila verk. Hon är väldigt plikttrogen till sitt arbete, man hittar henne ofta i köket där hon sitter i soffan djup försjunken i ett pilligt arbete där hon antingen strukturerar ord ur ett samtal i alfabetisk ordning eller syr små stygn för att bygga upp ett subtilt mönster i textil.

”trots att våra konstnärskap skiljer sig åt går det att hitta några gemensamma knutpunkter här och var”

Hur startades ateljékollektivet?
– Jag (Amanda), Fanny och Sara gick i samma klass på Akademin Valand och hittade lokalen just efter att vi tagit vår kandidatexamen. Det var sommaren 2017. Efter studierna kändes det viktigt för oss att ha ett sammanhang där vi kunde arbeta vidare utanför skolan och ge varandra stöd och uppmuntran. Under hösten samma år tillkom Klara och Stéphanie. Klara tog sin masterexamen i konst på Konstfack 2018 och Stéphanie tog sin kandidatexamen i fotografi på Valand 2016. Hela processen var väldigt ny för oss – att skapa en ekonomisk förening, fixa bankkonto med mera, vi bollade information från både skatteverket och bolagsverket och efter ungefär 3 månader rullade det mesta på ganska bra!

Hur kommer utställningen att vara?
– Utställningen kommer att vara på Föreningsgatan 2 – ett ställe vi fick tag på via Arkitekt Nadén Arkitektur som har lokalen. Det som är centralt för utställningen är att det är vår första gemensamma och ett tillfälle att vi som grupp får synas i Göteborg. På plats visar vi enskilda verk som får samverka med varandra i rummet.

”Göteborg är kanske inte den mest aktiva konststaden, men vi tycker att det känns kul att jobba här eftersom det finns gott om lokaler vilket gör det enklare att starta upp projekt och engagera folk”

Hur ser ni på Göteborg som konststad?
– Göteborg är kanske inte den mest aktiva konststaden, men vi tycker att det känns kul att jobba här eftersom det finns gott om lokaler vilket gör det enklare att starta upp projekt och engagera folk. Det känns extra kul att arbeta inför en utställning när vi själva planerat från grunden och som nyexaminerade kan bana åtminstone en liten väg för oss själva utan att känna oss beroende av redan etablerade gallerier. Vi hoppas på mer sånt! Exempelvis har några av våra vänner från Valand startat NEJD på Ringön som fungerar som en blandning av ateljékolletiv, galleri och plats för spelningar.

Kommer det fortsätta efter sommaren?
– Efter sommaren planerar vi att arbeta med enskilda projekt inom våra individuella konstnärskap. Först och främst finns ateljén till för oss som en arbets- och mötesplats, men det skulle vara kul att dra ihop något annat framöver när lusten faller på!

Utställningen kommer vara öppen ungefär en veckas tid med start den 20 juni då det är vernissage mellan kl 17-21.