Annons ↓ Annons ↑

Enver Ramirez

Diskoteksbranden i Göteborg 1998 kom att forma och prägla en hel generation av unga personer – och gör kanske fortfarande det. Vi har pratat med Enver Ramirez som tillsammans med Iman Bayat och Bo Harringer gjort dokumentären Hat och försoning med premiär på söndag.

– Alltså, jag och Iman är ju generationen som är från den tiden, och händelsen har präglat både vår generation och den efter. Vår stad har ett slags socialt arv som härstammar från den här branden.

Idén om en dokumentär kom till när Iman började prata med Enver om att han fortfarande kände en massa saker kring branden. De kontaktade Filmateljén som 1999 producerade filmen 88.Soldiers som också den handlade om branden och om rapgruppen Hammer Hill Click – där Enver Ramirez ingick på den tiden.

– Detta är nästan en slags uppföljning. Vi går tillbaka lite till den tiden även i den nya filmen, och kollar vad som har hänt med de människor som var med. Alla kände varandra och var vänner innan branden, och folk har varit arga och ledsna, en del har kommit över det och andra har inte gjort det.

Hur har det påverkat Göteborg?
– Det påverkade hela stan, alla kände någon som hade förlorat någon – utan att ha någon forskning så tror jag att det finns en röd linje mellan det och alla skottlossningarna som hände sen. Men det har såklart inte bara med branden att göra, personligen tycker jag att beslutsfattarna i samhället har misslyckats på alla punkter. Jag jobbade som fritidsledare förut och det är fortfarande samma problem nu som då, att de stryper åt stadsdelarna. 

”Vi får inte lägga locket på”

På vilka fler sätt är filmen viktig?
– Dels är det en stor grej i Göteborgs historia. Jag var i tjugoårsåldern när det hände men många som var med var 15–16 år, och är man med om en traumatisk händelse i den åldern påverkar det hela ens liv. Men den väcker också frågan om vad det betyder att gå vidare och hur man bearbetar en sån här händelse. Många säger att de har lagt det bakom sig, men många har inte kunnat göra det utan lever kvar i den tiden.

Vad har du för känslor inför premiären?
– Det kommer vara väldigt känslosamt, det har varit en sån grej som vi har tänkt på mycket. Och det är ett känsligt ämne, bara titeln – Hat och försoning – berättar ju det. Jag väntar mig att en del kommer tycka den är nödvändig, men alla kommer inte vara glada, en del känner; vadå försoning, jag förlorade mina barn? Det är ett känsligt ämne att ta i men jag känner att vi måste göra det och ej lägga locket på.

Hat och försoning har premiär 11 oktober på Bio Roy och visas sedan 14 och 24 oktober.