Annons ↓ Annons ↑

En annan slags trädgård på Folk

Ikväll kombinerar Emily Bratt drinkar med blommor på Folk. Oslagbar kombo, enligt henne själv.

Hallå där! Börjar fredagskänslan krypa på?
– Absolut! Men jag gillar att försöka tänka fredag hela veckan.

Aw på folk ikväll, vad är din roll i det hela?

– Jag ska köra Fredagsfilmen live. Detta är alltså en grej jag gör på min insta, där jag dricker drink och snackar om trädgård.

Växer plus vin, låter som en vinnare, är det vad som krävs för att överleva vintern?

– Nej det är vad som krävs för att överleva över huvud taget.

Om man vill att blommorna också ska klara sig, hur ska man bära sig åt?

– Man ska jobba med sin jord. Och jobba ståndortsorienterat – rätt växt på rätt plats!

Hur hamnade du här, som trädgårdsexpert?

– Haha, jag är verkligen ingen trädgårdsexpert, men jag har jobbat med trädgård i 18 år. De sista åren har jag också skrivit och snackat om trädgård. I våras kom Trädgårdsindie, en podd om trädgård jag gör tillsammans med produktionsbolaget Munck. 

Finns det några växter som är immuna mot typ allt?

– Om jag ska nämna en får det bli den gamla jättedaggkåpan.

Om man försökt vara härlig i sommar och pyntat balkongen, vart ska man göra av allt nu? Hjälp.

– Beror på vad du pyntat med. Annuellerna (ettåringarna) övervintrar inte, så de kan man kasta när de ser för risiga ut. Pelargoner kan du givetvis ta in och spara. Vedartat material och perenner får stå kvar, kommer ju tillbaka nästa år. Jag brukar inte göra någonting med de växter som står i kruka, men är det något väldigt känsligt bör man kanske isolera med lite trasmattor eller liknande.

Vad krävs egentligen för att man ska lyckas, och inte bara tillfälligt?

– Kunskap=liv! Är du måttligt road, så kommer du långt med vatten, näring och en god jord.

Fullärd. Varför ska vi komma ikväll?

– För att trädgård är det roligaste som finns att snacka om! Och för att kombinationen drink och trädgård är oslagbar!