Annons ↓ Annons ↑

Stadsdelsguiden: Kålltorp

Nästa stadsdel till rakning är Kålltorp! Detta guldställe i de östra delarna av Göteborg som verkligen har allt. Man förstår att folk söker sig hit och att folk som bor där inte söker sig bort. Djungeltrumman ger dig de bästa tipsen på vad du kan äta och göra i stadsdelen. Häng på!

Äta

Oizo, Munkebäcksgatan 30

Det lilla restaurangen i Kålltorp har blivit det givna stället att gå för lite vardagslyx för Kålltorpsborna. Här är ett mycket populärt kryp in som du inte vill missa. Fokuset är goda naturliga viner, lokalbryggda öl och som kronan på verket – pizza. Deras pizzor är riktigt bra och jag kan inte tänka mig något trevligare än att svänga förbi Oizo med någon polare, dricka vin och splitta en italiensk frisbee. 
Hållplats: Sanatoriegatan
Spårvagn: 3, 5

Lilla Sur, Solrosgatan 11

Lilla Sur, Kålltorps egen gullegris. Hit vallfärdar inte bara Kålltorpsborna utan folk från hela stan kommer hit för att slåss om godsakerna. Inte sällan ser man kön ringla sig lång bland husen i stadsdelen på lördagsmorgnarna där alla står och suktar efter nybakade frallor. Annars har det lilla hantverksbageriet gjort sig mest kända för sina ”kremlor”. En kombination av det två finaste bakverken vi har, kanelbullen och semlan. Åk hit, hypen är befogad!
Hållplats: Solrosgatan
Spårvagn: 3, 5

Illustration: Amanda Andersson

Intill, Kyrkåsgatan 13

Som ett eget litet vardagsrum. Restaurangen är väldigt familjär och bjuder på mycket gott att dricka och mycket gott att äta. Främst bör vi slå ett slag för deras scrocchiarella som är typ en avlång pizza enkelt förklarat. De är riktigt vassa och är väl värda ett test. 
Hållplats: Virginsgatan
Spårvagn: 3, 5

Luxury Sushi, Solrosgatan 5

Kålltorps bästa sushi har vi här! Egentligen är det inget anmärkningsvärt kring själva sushin mer än att den såklart är väldigt god. Men när man letar sushi finns det två ytterligare element man bör leta efter. Storlek och pris. På Luxury Sushi får du just stora bitar till humana priser och det gillas skarpt. Det är gott, billigt och du blir mätt i jämförelse med alldeles för många andra sushihak. 
Hållplats: Solrosgatan
Spårvagn: 3, 5

Portens Bageri, Munkebäckstorget

Hos Portens Bageri kan du köpa såväl lunch som fika. Här finns något för alla smaker, pajer, wraps, sallader, kardemummabullar och mazariner. Ja, du kan äta tills du storknar. Under vår och sommarhalvåret har de även en mysig uteservering som lämpar sig perfekt för lite hederligt lapande av sol. 
Hållplats: Munkebäckstorget
Spårvagn: 1, 3 

Torpabodens Thai, Hagforsgatan 4

Gillar du thaimat ska du svänga förbi Torpaboden, helt klart! Likt sushistället finns egentligen inget anmärkningsvärt mer än att det är en väldigt god thai. Väl tilltagna portioner till bra priser. Vem klagar på det? Nej precis, ingen. Nästa gång det vankas köpemat och du är i Kålltorp så dra till Torpaboden, det ska sägas att de även kan leverera maten hem till dig. 
Hållplats: Tingvallsvägen
Spårvagn: 1, 5

Vinarium, Munkebäcks Allé 10

Vinarium är en stilfull vinbar belägen i Kålltorp. Här är det surprise surprise stort fokus på vin och viner från hela världen. Men självklart serveras det också ost och charkbrickor samt annat god mat. Men det är vinet som står i fokus och alla rätter som serveras ska passa perfekt ihop med det vin man dricker. Vinarium är ett toppenställe för den som vill dricka och kanske äta något gott.
Hållplats: Munkebäckstorget
Spårvagn: 1, 5
Buss: 17

Ölstugan Tullen, Björcksgatan 39

Klassiskt hak för öl och käk i Göteborg och kanske en av Tullens minsta och mysigaste ställen. Ölstugan Tullens lokaler i Kålltorp är bland deras trevligaste och här har ingen gått ifrån vare sig törstig eller besviken. Uteserveringen på sommaren är dessutom mumma med härlig kvarterskänsla. 
Hållplats: Solrosgatan
Spårvagn: 3, 5

Illustration: Amanda Andersson

Göra

Skatås, Skatåsvägen 25

I Kålltorp finner du Skatås motioncentrum där du kan hålla igång kroppen på ett eller annat sätt. Gym, minigolf, frisbeegolf, beachvolleyboll eller varför inte ta en uppfriskande promenad eller joggingrunda i de olika motionsspåren. Skatås ligger fantastiskt fint och naturskönt vilket gör det till en väldigt fin plats för att röra på sig.
Hållplats: Welandergatan
Spårvagn: 5

Onkel Enkels Diversehandel, Sofiagatan 6

Om du likt en skata samlar på allt som glimrar så bör du svänga förbi Onkel Enkel. Här finner du glas, porslin, keramik, möbler, lampor och posters. Öppettiderna kan däremot vara lite kluriga så om du verkligen inte vill mötas av en stäng dörr gör du bäst i att kolla upp deras tider i förväg. 
Hållplats: Tomtebacksgatan
Buss: 62 

Bagaren och kocken, Ängsvaktaregatan 4

Är du en mästare i köket eller vill bli? Då behövs det bra redskap, för matlagning är till viss del en materialsport. I Kålltorp hittar du Bagaren och Kockens butik och här inne finns allt. Pizzaspadar, knivar, stekpannor ja you name it! Även om du själv inte skulle vara Leif Mannerström så kanske du har en kompis som är? Perfekt butik för att hitta julklappar och presenter till den matglade. 
Hållplats: Härlanda
Spårvagn: 1, 3
Buss: 17

Bada i Delsjön, Delsjöbadet

Det finns mycket grönområden i Kålltorp och här bjuds det även på badmöjligheter. Stora fina Delsjön ligger här och erbjuder ett flertal olika badplatser. Finns det något bättre än att en het sommardag kunna plocka med sig lite gott käk och god dryck till sjön och jobba på brännan en heldag? Nej, detta är ett hett tips om du är sugen på att bada i Göteborg, så är det bara.
Hållplats: Bögatan
Spårvagn: 5

 

Vill du utforska flera delar av Göteborg? 

Stadsdelsguiden: Vasastaden

Stadsdelsguiden: Linné

Stadsdelsguiden: I Håkan Hellströms fotspår