Annons ↓ Annons ↑

Stadsdelsguiden: I Håkan Hellströms fotspår

Stadsdelsguiden är tillbaka för att gå i Håkan Hellströms fotspår tillsammans med våra läsare. Följ med och utforska Håkans universum med vår hjälp – strosa längs omsjungna trottoarer och andra platser med tydlig Håkan Hellström-anknytning. 

Avenyn

”Korsar Avenyn på rullskridskor. Hobosneakers, åt helvete med Dr Martens” sjunger Håkan i 2 steg från Paradise. Snöra på dig ett par rullskridskor och se om du klarar av att korsa Avenyn. Det är nog svårare än vad en kan tro. 
Hållplats: Valand
Spårvagn: 3, 4, 5, 7, 10
Buss: 18, 52, 55, 753
Låt: 2 steg från Paradise

Foto: Amanda Båmstedt Illustration: Emelie Carbin

Brännö

Åk ut till bedårande vackra Brännö och tillbringa en dag på ön. Här hittar du allt ifrån värdshus till Brännö Varv som som serverar allt ifrån bira till glass. Vandra runt och hör vågskvalplet slå mot klipporna.
Hållplats: Brännö Rödsten eller Brännö Husvik
Båt: 282 och 283
Låt: Brännö serenad

Foto: Amanda Båmstedt Illustration: Emelie Carbin

Första lång (Första Långgatan)

”Jag gick ut på första lång och slängde ett mynt i luften. Blir det krona kommer jag härifrån, blir det klave ligger jag snart under jorden, levande, levande begraven” sjunger Håkan Hellström i låten Dom där jag kommer från. Traska till Första lång och se vad gatan har att erbjuda. Bland annat finns det en affär som säljer konstnärsmaterial, en utsikt över hamnen och en bra indisk restaurang. Dessutom är det löjligt nära Andra Långgatan för den som är ölsugen 
Hållplats: Järntorget
Spårvagn: 1, 3, 6, 9, 11
Buss: Rosa, Röd, 50, 60, 90, 91, 114, 241, 290 och 291
Låt: Dom där jag kommer från

Gullbergs kaj

Äkta Håkanfans har varit här och självklart vill även du bocka av denna fina strandpromenad. Här kan du spana på båtar och insupa hamnstaden Göteborg till fullo. 
Hållplats: Nordstan
Spårvagn: 6
Buss: 16, 16X 17, 58,121, 128, Grön, Gul, Rosa,  Svart 
Låt: Mitt Gullbergs kaj paradis

Ullevi

Här skulle Håkan Hellströms spelningar ha ägt rum redan 2020, nu blir det 2022 istället. Men du kan fortfarande traska hit, sätta på ett liveklipp från någon av de tidigare konserterna och lajva Håkan på Ullevi utan att känna bitterhet. 
Hållplats: Ullevi Norra
Spårvagn: 1, 3, 6, 8, 
Buss: 60

Foto: Amanda Båmstedt Illustration: Emelie Carbin

Jazzhuset

Kan du fortsättningen på ”Jazzhuset är fullt av trix och coca-cola chicks och kicks. Han har skrivit det och det och hon är där från 6 till 6”? Nu finns tyvärr inte Jazzhuset längre men du kan fortfarande traska bort till Erik Dahlbergsgatan 6 och ställa dig utanför den forna porten till indie-paradiset och känna tidens vindar blåsa. 
Hållplats: Vasaplatsen 
Spårvagn: 2, 3, 7, 10
Buss: 16, 19, 158, 753
Låt: Kom igen Lena

Vasastan

Är Vasastan som Chinatown? Ta reda på sanningen genom att promenera genom Vasaallén. Här hittar du dessutom andra omsjungna och omskrivna pärlor som förekommer i vår stadsdelsguide. Det är med andra ord ett perfekt tillfälle att slå flera flugor i en smäll. 
Hållplats: Valand
Spårvagn: 3, 4, 5, 7, 10
Buss: 18, 52, 55, 753
Låt: Magiskt men tragiskt

Foto: Amanda Båmstedt Illustration: Emelie Carbin

7:ans

”Vinden håller tal, vid en hamburgerbar” sjunger Håkan i hitten Nu kan du få mig så lätt. Inne på 7:ans finns en hel vägg tillägnad Håkan Hellström täckt av ett stort foto från en av hans konserter. Dessutom kan du slå dig ned och ta en smarrig burgare eller halv special nästan vilken tid på dygnet som helst. Perfekt! 
Hållplats: Vasa Viktoriagatan
Spårvagn: 2, 3 
Låt: Nu kan du få mig så lätt 

Azalea

Ta en promenad genom Slottskogen, säg hej till sälarna och pingvinerna och se om du kan undgå att bli kär i Azaleadalen. Håkan verkar påstå att det är nästintill omöjligt. 
Hållplats: Linnéplatsen
Spårvagn: 1, 2, 6
Buss: 25, 52, 761, Blå, Rosa
Låt: Valborg

Göteborgs Högre Samskola

Detta tips är till för den sanna Håkan Hellström-nörden. På den lite finare och anrika skolan Göteborgs Högre Samskola gick nämligen Håkan Hellström i skolan tillsammans med andra celebriteter såsom Henrik Berggren, Theodor Jensen och Daniel Gilbert. 
Hållplats: Svingeln
Spårvagn: 1, 3, 6, 8
Buss: 17, 58, 121, 173, 311, 502, 503 , 513, 515, 519, Grås, Lers, Gul, Svart, Blå, 

Magasinsgatan

Magasinsgatan är inte bara en av innerstadens allra trendigaste gator när det kommer till inredning och mat, här har även diverse klubbar huserat genom åren. Så kanske är det inte heller så konstigt att även Håkan Hellström besjunger den kullerstensbeklädda gatan. Slira in på Basque, Fiskbar 17 eller Puta Madre och ta en törstsläckare eller två och kanalisera din inre Håkan anno 2005. 
Hållplats: Grönsakstorget 
Spårvagn: 2, 6, 11
Buss: 16
Låt: Magasinsgatan

Vinga

Vinga är en omskriven fyrö i Göteborgs skärgård i Kattegatt och utgör den yttersta gränsen mot Västerhavet. Mäktigt. Här växte Håkan favoriten Evert Taube upp då hans far var sjökapten och fyrmästare på ön. Nuförtiden bor ingen på Vinga men en mer anrik skärgårdsromantik än så får en leta länge efter.
Ta dig till Vinga med: Kastor Båtturer, Äventyr & Tång eller Hönö Tourist & Fishing eller med Strömma vars sommarbåtturer till Vinga avgår från Lilla Bommen.
Låt: Saknade te havs

Långedragspaviljongen

”Det var nästan alltid svart I tankarna på Långedragspaviljongen. Där jag nästan alltid satt med pensionärerna under båtsäsongen” sjunger Håkan Hellström i Tro och tvivel. Åk ut till Göteborgs Kungliga Segelsällskap och se om du hittar någon mysig pensionär att bonda med. Vem vet, du kanske hittar en vän för livet?
Hållplats: Långedrag
Spårvagn: 11
Låt: Tro och tvivel

Färdig med ditt utforskande av Göteborg i Håkan Hellströms fotspår?
Testa någon av våra andra guider!

Var detta inte nog?
Kolla in Vespa Göteborg och deras Håkantur.
Eller Göteborg.coms Håkanguide.