Annons ↓ Annons ↑

Miriam Bryant: ”jag är pissnervös”

Aktuell med nya albumet och turnén med samma namn, PS. Jag hatar dig. Miriam Bryant är en av Göteborgs alldeles egna stoltheter och fredag den 13 maj kommer hon hit för att inta Scandinavium. Något som får pulsen att stiga på den karismatiska Miriam Bryant. 

Äntligen är vi åter till det normala, något så när i alla fall. Så även för Miriam Bryant. En flyttad turné som nu till slut är i rullning. Något som göteborgaren såklart är otroligt glad över.

– Innan har jag nog inte reflekterat över hur pass mycket livebiten betyder för mig. Nu under pandemin togs det ju ifrån oss alla, så det har varit en fin insikt att landa i att den kommunikationen med en publik betyder väldigt mycket för mig. Det låter lite pretentiöst kanske, men det betyder jättemycket verkligen.

Pandemin är uttjatad, men också helt ofrånkomlig att prata om. I Miriam Bryants fall var det en tid av tomrum och identitetskris. Och insikten att det bästa som finns är att få åka ut och möta sin publik blev viktig för henne. Även insikten att struktur och en mer bestämd vardag som det är under turnéer behövs i hennes liv. Ur tomrummet föddes dock nya kreativa idéer som hon nu är ute och skördar frukterna av.

– Jag har så pass lite perioder i mitt liv som har stark struktur. Det är ganska fritt. Så när jag turnerar trivs jag väldigt bra med att ha ett schema och en strukturerad vardag. Jag tycker det är jätteskönt att det är över och att det är i gång igen.

– Redan innan pandemin tänkte jag så att ”tänk om det inte kommer folk” och ”det är säkert ingen som är intresserad av att komma och kolla på det här”. Nu har det spätts på lite eftersom man har tappat den här naturliga kontakten med publiken. Verkligen bara jätteskönt att få komma i gång igen.

”PS. Jag hatar dig” heter Miriam Bryants senaste album och så även turnén som hon i skrivande stund är ute på vägarna med. Albumet är ärligt och skrivet rakt från hjärtat. Öppet och genuint om hjärtesorg och ett trassligt förhållande. Att kunna skriva texter om så pass personliga erfarenheter som också är lätta att känna igen sig i är inte lätt, men Bryant har träffat mitt i prick.

– Det har nog tett sig ganska naturligt, jag vet inte vad jag skulle skriva om annars. Jag har lite svårt att vara någonstans mitt emellan, det är allt eller inget och så har det varit jämnt. Sedan att kunna ha tillgång till de känslorna, att överhuvudtaget kunna få ihop en låt av det är inget jag tar för givet. Jag har bara tagit tillfället i akt och skrivit av mig medan det har gått typ.

När du turnerar med dessa låtar, kan det någonstans vara jobbigt att sjunga dom? Alltså att du blir påmind om en tid där du inte mådde så bra?

– Jag tycker det är ganska skönt att ha kanaler tillbaka till det där. Jag tror att jag kan ”showcasa” dom känslorna på ett bättre sätt nu när jag har lite distans till det. När man är inne i det så tror jag att det kan vara farlig att gröta i det för mycket. Jag upplever inte att det är jobbigt utan snarare att jag fått gå vidare och fått chansen att läka lite.

Till albumet hör dessutom en kortfilm. Ett av exemplen på de kreativa idéer som föddes i tomrummet under pandemin. Ett grepp som hon varit nyfiken på att göra länge och nu gavs det ett ypperligt tillfälle.

– Jag har nog alltid tänkt lite i film i huvudet, liksom gjort kortfilmer i huvudet till musik sedan jag var liten. Jag tycker det är ett jävligt tydligt och starkt element att ha en visuell berättelse till. Att kombinera livemusik med rörligt filmmaterial känns bara som en dimension som var spännande att utforska tycker jag.

– Kortfilmen visade vi på bio i höstas och jag ville inkorporera den i turnén. Jag ville skapa någon slags biokänsla. Att det ska kännas lite driv-in biografaktigt i ljusriggen, men också att vi har en projektor som vi kör mycket av det här rörliga materialet på och visar lite scener från filmen.

Hyllningarna till både albumet och turnén har inte låtit vänta på sig, ros från både från publik och recensenter. Något som gör Miriam Bryant extra glad då hon tydligt poängterar att hon är väldigt stolt över det hon gjort. Dock är hon inne på att det ibland också är svårt att förhålla sig till alla de hyllningar som når henne.

– Det är nästan obehagligt hur mycket det betyder för mig med nomineringar och ros. Alltså jag undrar liksom vad det bottnar i. Jag behöver öva på att kunna bekräfta mig själv och känna mig trygg utan att ha en fullsatt konsertlokal framför mig som applåderar, det skapar ju lite ett monster. Jag tror att folk ljuger när de säger att de inte bryr sig. Det är bara bullshit. Jag bryr mig jättemycket när någon säger något dumt också. Alla vill vi väl känna att vi gjort något bra och få positiv feedback för något man har skapat.

Fredagen den 13 maj kommer turnén till Göteborg och till Scandinavium. Att spela i hemstaden är alltid något speciellt menar Bryant och det är citat: ”Pissnervöst”. Scandinavium är den största anhalten på turnén och bara det är nervöst i sig såklart. En längre supportlista utlovas och artisterna som följer med Miriam Bryant är Cherrie, Molly Hammar och Dagny. Hon hintar även om att det kan dyka upp ytterligare gästartister.

– Jag tycker att den här turnén eller konserten i sig är väldigt mycket bättre än den förra. Jag upplever själv att det här giget känns mer sammanhållet. Det är bättre ljud, ljus, bättre låtar, allt är bara bättre.

– Vi kunde inte riktigt bestämma oss så det blir både Molly Hammar, Dagny och Cherrie som ska komma och supporta. Och det får man faktiskt inte missa för alla dom är ju asfeta. Så kom till Scandinavium så blir jag glad.

Läs mer:
Tunga namn gästar Miriam Bryants turné