Joel Lundberg klär pianomusiken i indieskrud

Pianomusiken tycks vara på väg tillbaka och Joel Lundbergs nya album är inget undantag. Under lördagen den 22/2 håller Joel Lundberg en releasfest för sitt pianoalbum Music from a Room på Fyrens Ölkafé vid Stigbergstorget. 

Hur mår Göteborgs scen för pianomusik? 
– Lustigt att den frågan dyker upp. För två år sedan skulle jag sagt att den var obefintlig. Om man bortser från pianomusik skriven av icke nu levande kompositörer så har scenen sett väldigt skral ut, särskilt om man pratar om nyskriven instrumental pianomusik som även är tänkt att framföras utanför de vanliga konventionella arenorna, såsom konserthus, institutioner och kyrkor.

– 2019 släpptes det, mig veterligen, två fina skivor med instrumental nyskriven pianomusik: Medications av Andreas Fröberg och Björkris 1 och 2 av Anders Teglund, båda med göteborgsanknytning. Och nu släpps min skiva Music from a Room. Det som möjligen särskiljer min musik är min bakgrund som turnerande indie-rockmusiker och att musiken är minutiöst komponerad i en ganska så klassisk impressionistisk anda, iklädd en indie-skrud. Då jag själv inte spelar på skivan finns där också ett klassiskt förhållande mellan kompositör och pianist. Kanske är det en överdrift att säga att scenen för instrumental pianomusik (som rör sig utanför de vanliga ramarna) blomstrar, men det går åt rätt håll iallafall!

Den 22/2 har du releasfest på Fyrens Ölkafé, vad har du i kikarn inför kvällen? 
– Festen går av stapeln klockan 17:00. Jag presenterar de som varit inblandade och hjälpt till med att möjliggöra hela projektet. Därefter kommer Kalle Stenbäcken att spela några låtar från albumet. Efter det så skålar vi, pratar och kanske till och med dansar tills solen går upp igen. Förhoppningsvis så säljer jag en del plattor. Skivan släpps enbart på vinyl i fysisk form, i en upplaga om 100 exemplar. Numrerade för hand av mig! Så har man inte redan förbokat skivan på Bengans så är det ju ett ypperligt tillfälle att införskaffa den då.

När passar det som bäst att lyssna på ditt album Music from a Room
– Närsomhelst, hursomhelst utan någon speciell anledning skulle jag vilja säga. Min förhoppning är att folk tar sig tiden att lyssna på skivan från start till mål då jag anser att den gör sig bäst som en helhet.

pastedGraphic.png