Annons ↓ Annons ↑

Göteborgs bästa parker

Göteborgs bästa parker går givetvis bra att hänga i året runt, även om sommaren är den bästa tiden för alla som inte är självspäkare. Här har vi en samling parker som är perfekta för picknick, promenad och lek. Packa väskan full med godsaker och bege dig ut. 

Centrum

Trädgårdsföreningen
Om du känner för en avkopplande promenad mitt i stan lämpar sig Trädgårdsföreningen väl. Här kan du njuta av vackra blommor, träd och buskar i en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. En grönskande oas mitt i stan med andra ord. Ta en titt in i det stora växthuset Palmhuset eller slå dig ner på någon av Trädgårdsföreningens mysiga kaféer. Om du vill ha en lugn stund liggandes i gräset under ett träd rekommenderar vi att knipa en plats intill kanalen.
Hållplats: Centralstationen, Kungsportsplatsen
Spårvagn: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 13, X
Buss: 16X, 17, 18, 50, 58, 60, Röd Ex, Svart 

Kungsparken
Kungsparken knyter ihop flera delar av stan. Parken sträcker sig från Kungsportsavenyn till Järntorget längs med Nya Allén. Här kan man cykla och promenera under lummiga och gröna trädkronor. Närheten till vattnet och det centrala läget gör det till en väldigt populär plats, här finns gott om utrymme för picknick och andra aktiviteter. Ta med något gott att äta och dricka eller beställ hämtmat från någon av parkens närliggande restauranger och kaféer.
Hållplats: Hagakyrkan, Kungsportsplatsen
Spårvagn: 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11, X
Buss: 18, 50

Renströmsparken
Bakom Konstmuseet vid Götaplatsen hittar vi Renströmsparken och den vackra näckrosdammen. I kontrast mot patriciervillor och universitetsbyggnader runtom finns här hängpilar, rhododendron och andra blommor. Släng ut en filt på gräsmattan eller norpa en ledig bänk att lapa sol från. I vattenbrynet finns även ett par soldäck och i parken finns en lekplats för de små. En svårslagen plats när det kommer till sommaridyll.
Hållplats: Carlandersplatsen, Korsvägen
Spårvagn: 2, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 13, X
Buss: 50, 52, 100, 101, 102, 300, 430, 758, Röd Ex, X4 

Johannebergsparken
Precis intill Johannebergskyrkan ligger Johannebergsparken och dess lummiga träd och sluttande grönytor. Ett riktigt populärt ställe bland studenter och Johannebergsbor. Här är det nämligen mer ofta än sällan musik och festligheter utspridda i olika glada umgängen. Men oroa dig inte, det finns gott om plats i parken. Även för dig som söker avkoppling i solen.
Hållplats: Chalmers Tvärgata
Buss: 19

Majorna-Linné

Botaniska trädgården
Botaniska trädgården har omkring 16 000 arter i växthusen och i de olika områdena i trädgården. Om du har ett intresse för växter och odling passar Botaniska med andra ord helt perfekt. Här kan du strosa genom vackra och varierande miljöer och vill du ta en paus kan du alltid besöka deras mysiga fik och slå dig ner på den idylliska uteserveringen – eller på valfri plats som tilltalar dig lite extra, kanske vid dammen eller intill vattenfallet.
Hållplats: Botaniska Trädgården
Spårvagn: 1, 2, 3, 7, 8, 9, 10, 11, 13, X
Buss: 7E 

Slottsskogen
Slottsskogen är en riktig klassiker och hit vallfärdar göteborgarna vid minsta hint av solsken. På riktigt varma sommardagar liknar grönområdet en stor festival, även fast det inte har blivit dags för Way Out West. Parken har planerade parkområden såsom Azaleadalen och Rhododendrondalen, men även naturskogar som skapar en fin och varierande miljö. Här finns plats för långa promenader och flera picknickställen att välja bland. Eller kanske en tur förbi något av kaféerna och sälarna.
Hållplats: Linnéplatsen
Spårvagn: 1, 2, 3, 6, 7, 9, 11, X
Buss: 25, 52, 757, X2, X3 

Seminarieparken
Ett stenkast från Linnéplatsen och Slottsskogen ligger Seminarieparken omringad av universitetsbyggnader. Det är en liten men ack så mysig park. Här finns små grusgångar att promenera på, bänkar att sitta på och äppelträd, kastanjer, rododendron och perenner att titta på. På våren exploderar färgerna i parken i och med körsbärsblomningen.
Hållplats: Linnéplatsen, Olivedalsgatan, Seminariegatan
Spårvagn: 1, 2, 3, 6, 7, 9, 11, X
Buss: 25, 52, 757, X2, X3 

Söderlingska trädgården
I Majorna hittar vi Söderlingska trädgården och dess perennrabatter och stora lummiga träd. Här finns bouleplan för boulefantaster och lekplats med lekskepp, gungdjur och labyrint för leksugna barn. På den gröna gräsmattan finns gott om plats för soldyrkare, och bänkar för den som föredrar det.
Hållplats: Djurgårdsskolan, Stigbergstorget
Spårvagn: 1, 3, 5, 6, 9, 11, X
Buss: 190 

Gathenhielmska trädgården
Vid Stigbergstorget ligger den lilla parken Gathenhielmska trädgården med anor från 1700-talet. Parken har tidigare varit trädgård och hästhage. Idag är det inga hästar i syne men man kan gott slå sig ner för en picknick bland de vackra träden, mitt i stan. Ett perfekt ställe om du befinner dig i krokarna och vill ta en paus från rörelsen på gatorna runt omkring.
Hållplats: Stigbergstorget
Spårvagn: 1, 3, 5, 6, 9, 11, X

Skansparken
Om du söker fin utsikt och en promenadvänlig park så är Skansparken perfekt. Här ligger fästningen Skansen Kronan från 1600-talet som idag används som festvåning. Parken ligger uppe på ett berg så här får du 360 graders oslagbar utsikt över hela Göteborg. Här kan du slå dig ner för en picknick efter en mysig promenad i det gröna. Om du är på plats senare mot kvällen kan du vänta dig en riktigt vacker solnedgång.
Hållplats: Prinsgatan, Pilgatan
Spårvagn: 1, 2, 3, 6, 9, 11, X
Buss: 25, 60, 190, X3 

Hisingen

Keillers park
Om du tycker om att bestiga berg så passar Keillers park utmärkt för dig. Den som orkar sig upp för Ramberget belönas rikligt med en av Hisingens bästa utsiktsplatser, som ligger hela 87 meter över havet. Här får du en blandning av park och skog, något för allas tycke. Här finns även en liten damm att slå sig ner intill. Ett riktigt sommarparadis!
Hållplats: Ramberget, Lantmannagatan, Herkulesgatan, Wieselgrensplatsen, Madängsgatan
Spårvagn: 1, 5, 6, 10, 13, X
Buss: 25, 31, 35, 37, 99 

Krokängsparken, Säterigatan
Krokängsparken på Hisingen är en vacker naturpark som anlades för så länge sedan som 1902. Här sparas döda träd och bland ekarna finns det gott om hackspettar och andra småfåglar. Ta dig upp på utsiktsberget för en fin vy eller ta med dig fotbollen för att match på någon av parkens två grusbollplaner.
Hållplats: Eriksbergstorget, Eriksbergs färjeläge
Buss: 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 45, 99
Båt: 285ÄLV

Flunsåsparken
Centralt på Hisingen nära Wieselgrensplatsen ligger Flunsåsparken, Sveriges enda folkpark med fri entré. Mitt i det gröna ligger här en utomhusscen där flera olika evenemang brukar hållas. Som exempelvis musikuppträdanden och dansföreställningar. Just nu är dock Flunsåsparkens program inställda till vidare, så i sommar kanske vi får nöja oss med att besöka parken för att njuta av naturen och ha det trevligt på varsitt håll. Det är bara att vara lite kreativ och stå för underhållningen själv.
Hållplats: Rambergsvallen
Spårvagn: 1, 5, 6, 10, 13, X
Hållplats: 141, 142, 242

Fjärdingsparken
I Fjärdingsparken finns det massor att hitta på. Här finns gång- och cykelstråk, lekplats, odlingslotter och insektshotell. Även gott om gräsytor för lek och spel, eller för att bara ta det lugnt på. Hängmattor finns till hands för den som söker extra avkoppling. Fjärdingsparken ligger i Flunsåsstråket som sammankopplar Kvillebäcken i öst och Flunsåsparken i väst.
Hållplats: Bjurslättsskolan, Wieselgrensplatsen
Spårvagn: 1, 5, 6, 10, 13, X
Buss: 25, 31, 35, 37 

Färjenäsparken
Färjenäsparkens område har tidigare huserat både industrier och bostäder vilket har lämnat spår efter sig. Från de gamla villorna finns terrasser och rester av trädgårdar kvar vilka har bevarats och idag funkar som riktigt mysiga picknickplatser med anlagda grillkärl. I västra delen av parken finns en av Hisingens största lekplatser, här finns även utegym, skateanläggning, basketplaner och konstgräsplan. I stigarna i parken finns en motionsslinga. Eftersom parken ligger nära älven finns det flera trevliga utsiktsplatser från berget, här kan man spana ut över flera delar av staden.
Hållplats: Pölsebo
Buss: 45, 99 

Hisingsparken
Hisingsparken är Göteborgs största park och består av en blandning av anlagd park, med motionsspår och ridmark, och trevliga vildmarksområden. Här finns hällmark-, tallskog- och våtmarksområdena Slätta Damm och Gunnetorps mosse. Vid Slätta Damm finns grillplats och chans till att hälsa på djuren på Kättilsröds 4H-gård. I parken finns även mysiga koloniområden med stugor och odlingslotter.
Hållplats: Hinnebäcksgatan
Buss: 17, 44, 145 

Örgryte-Härlanda

Delsjöområdet
I östra Göteborg ligger Delsjöområdet med sin 1 379 hektar stora yta. Ett populärt ställe för såväl vandrare som badälskare som fågelskådare. Vid den stora badplatsen finns beachvolleyplan, grillplats, lekplats och kafé. Den västra delen av Delsjöområdet täcks av lövblandskog och ek, den östra delen består av mestadels berg. Om man är på humör för att utforska området är det bara att snöra på sig sina mest bekväma skor och ge sig ut i någon av stigarna. Om man bara vill ta det lugnt kan man slå sig ner på någon gräsyta eller kanske ett väl utvalt ställe intill vattnet.
Hållplats: Töpelsgatan
Spårvagn: 5 

Redbergsparken
Beläget ovanför Redbergsplatsen ligger Redbergsparken med sin fina utsikt och utomhusteater under sommaren. Ett väldigt mysigt ställe som lätt går att missa när man är på språng. Här finns mysiga promenadstråk och sittplatser där man kan blicka ut över hamninloppet, Hisingen och centrala stan. Perfekt när du befinner dig i Olskroken och vill ha en rogivande paus från stadspulsen, bara en trappa upp.
Hållplats: Redbergsplatsen
Spårvagn: 1, 3, 4, 6, 7, 8, 11, X
Buss: 17, 60, 62 

Apslätten
Apslätten, som tidigare hetat Apan och Kålltorps Apa, är en park med ett stort gräsområde och en skogsglänta i ädellövskogen. En populär plats för locals att promenera, jogga, spela fotboll, ha picknick eller rasta hunden. Var namnet kommer ifrån vet ingen riktigt säkert men en förklaring skulle kunna vara att det är hämtat från sjön då två slags segel kallas för just apa. En annan, kanske lite roligare, förklaring är att ett resande sällskap på 1800-talet tappade bort sin lilla apa som senare hittades i grönområdet som idag kallas Apslätten. Något att tänka på när man befinner sig i parken.
Hållplats: Virginsgatan
Spårvagn: 3, 5 

Överåsparken
Vid Danska vägen i Örgryte ligger Överåsparken, som också kallas för Engelska parken. Här kan man strosa runt på promenadvägar och om man tar sig högst upp i parken får man fenomenal utsikt över södra Göteborg. Ett perfekt ställe för en fikapaus eller bara för en stund i solen. Parken anlades på 1860-talet och hade då exotiska fruktodlingar och växthus, idag finns flera träd från den tiden kvar.
Hållplats: Herrgårdsgatan
Buss: 62 

Östra Göteborg

Bunkeberget, Artillerigatan 40
Bunkeberget pryds av vacker ekskog och på våren täcks berget av vitsippor. Här kan man slå sig ner för att blicka ut över Gamlestan och aktiviteterna nere på gatorna. Om du är grillsugen är det inga problem, Bunkeberget är ett perfekt ställe för att ta det lugnt med vännerna och grilla lite varmkorv. Alldeles intill ligger även Bunkeberget Skatepark.
Hållplats: SKF
Spårvagn: 6, 7, 11, 102, X
Buss: 58, 159, 510 

Angered

Angeredsparken, Länkharvsgatan 120
Mellan Angereds centrum och Angered Arena ligger utflyktslekplatsen Angeredsparken. Här finns gott om saker att hitta på. Bouleplan, lekplats, klätterrep, utomhusgym, pingisbord, basketkorg och plats för att skejta är några exempel. För den som är ute efter en lite lugnare aktivitet finns sittgrupper med spelplaner för schack, brädspel och fia med knuff. Eller så kan man bara slå sig ner någonstans på de stora gräsytorna. Kanske för en picknick eller för att jobba på brännan. Angeredsparken fick inför Göteborgs 400-årsjubileum en jubileumsmärkning som en av stadens grönskande oaser.
Hållplats: Angered centrum
Spårvagn: 4, 8, 9, 102, X
Buss: 40, 71, 73, 73A, 73B, 74, 75, 76, 77, 148, 179, 401 

Askim

Billdals park, Skintebovägen
Billdals park omges av berg och skog och delar av parken är av herrgårdsmiljö från 1800-talet med ståtliga lövträd. Genom parken slingrar sig Krogabäcken och i laxtrappan vandrar fisk. Här finns gott om gräsmattor för umgänge och aktiviteter, det är bara att packa picknickkorgen och ta sig dit. Runt om finns även ridvägar där man kan få syn på en och annan häst från det närliggande stallet. I parken finns en lekplats med studsmattor, rutschkanor och lekslott. Billdals park ligger även nära Billdalsbadet så om du tröttnar på värmen kan du alltid röra dig vidare för ett svalkande dopp.
Hållplats: Skintebo
Buss: 258, X2 

Flatåsparken
Flatåsparken bjuder på lummiga träd och gröna ytor. Här finns lekplats, skatepark, fotbollsplan, basketplan, utegym och hinderbana. Alltså något för alla. Här finns även flera gräskullar som är populära bland barnen för spring och lek. Om du söker en stunds vila finns det gott om platser för det med. Kanske vill du slå dig ner på en av parkens vilstolar eller lägga dig i skuggan i någon träddunge. Här finns även olika planteringar att kika på.
Hållplats: Nymilsgatan
Spårvagn: 1, 3, 7, 8, X
Buss: 7E 

Mölndal

Gunnebo Slott och Trädgårdar, Christina Halls väg
En liten bit utanför stan i östra Mölndal hittar vi Gunnebo Slott och Trädgårdar. Slottet byggdes på 1700-talet och erbjuder visningar varje helg. Parken och trädgårdarna har dock öppet året om och här kan man promenera omringad av säsongens blommor och växter. Det finns en lustträdgård, en engelsk park med utsiktsplats och köksträdgårdar med grönsaksodlingar, fruktträd, bär och snittblommor. I köksträdgården finns även ett kafé och restaurang med eget bageri.
Hållplats: Gunnebo Park
Buss: 753 

Jonsered

Jonsereds trädgårdar, William Gibsons väg 17
Jonsereds trädgårdar ligger strax utanför Göteborg och hit tar du dig med tåg från Centralstationen. Väl framme vid Jonsereds station följer du skyltarna mot herrgården och trädgårdarna, bortom de gamla fabrikerna och forsarna. Här möts du av en oas av sommarblommor, perenner, ligusterhäckar och bersåer. Här finns även ekologiska odlingar av köksväxter och kryddor. Hit kan du ta dig för en stunds avkoppling och traska runt i den vackra miljön bland olika trädgårdskvarter, kanske avsluta besöket med en fika? Från Rosengaraget kan du köpa hem rosor som är ekologiskt odlade av trädgårdsmästare Peter Svensson.
Hållplats: Jonsered Station
Tåg: Västtågen

MER LÄSNING
Göteborgs bästa fik

Göteborgs mest oromantiska platser