Göteborgs bästa fik

Det är inga problem att hitta ett bra fik i Göteborg. Det enda problemet som kan uppstå är att det ibland blir lite svårt att välja. Men oroa dig inte, ta hjälp av vår guide här nedan för att hitta ett fik som passar just dig. Här kommer Göteborgs bästa fik 2022! Vi har till och med sorterat dem i stadsdelsordning!

Centrum

Ahlströms Konditori, Korsgatan 2
Att skriva en guide om fik i Göteborg utan att nämna Ahlströms Konditori känns nästan brottsligt. Den här klassikern har försett göteborgare med kaffe och himmelska bakelser och bröd sedan 1901. Inne i salongen finns delar av den hundraåriga originalinteriören kvar, här kan man alltså föreställa sig hur det var att gå på kondis förr. I entrén möts man av en lång disk uppdukad med mängder av godsaker.
Hållplats: Brunnsparken
Spårvagn: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11, X
Buss: 16, 18, 19, 25, 50, 52, 60, 114 

da Matteo, Vallgatan 5 

På gården vid korsningen mellan Vallgatan och Magasinsgatan hittar vi en av da Matteos kaféer, och kanske den allra trevligaste. Uteserveringen här är faktiskt något alldeles extra, en liten oas mitt i centrum. Här kan du slå dig ner för en riktigt god kopp färskrostad kaffe och något smarrigt från menyn. Du kan välja bland sallader, pizzor, smörgåsar, bakverk och bullar. 

Hållplats: Grönsakstorget 

Spårvagn: 2, 3, 5, 6, 7, 10, 11, X
Buss: 16, 19, 25, Röd Ex 

Fröken Olssons Kafé, Östra Larmgatan 14 

Hos Fröken Olssons Kafé bjuds det på frukostpaket, frukostbuffé, soppbuffé och afternoon tea. Bland mycket annat. I det egna bageriet bakas det bröd och bakverk sju dagar i veckan. Kaféet grundades 1985 och är fortfarande lika omtyckt av fikasugna göteborgare. Missa inte den mysiga uteserveringen på innergården! Hållplats: Kungsportsplatsen 

Spårvagn: 3, 4, 5, 7, 10
Buss: 18, 50 

Brogyllen, Västra Hamngatan 2 

På hörnet på Västra Hamngatan intill kanalen hittar vi det goda gamla wienerkaféet Brogyllen. Här har göteborgarna stillat sitt fikasug sedan 1996. Här bjuds det på nybakat bröd direkt ur ugnen och bakelser gjorda på årstidernas frukter och bär. Bakverken görs i Brogyllens egna lilla bageri i Mölndal. Från den trevliga uteserveringen kan man spana på förbipasserande med kanalen, spårvagnar och hamnens lyftkranar som bakgrund. 

Hållplats: Domkyrkan
Spårvagn: 1, 2, 3, 5, 6, 7, 10, 11, X
Buss: 16, 19, 25 

Mr Cake, Lilla Badhusgatan 2b 

Hos Mr Cake finns alla möjliga bakverk att välja bland, nog ska du hitta din favorit. Eller kanske hitta en alldeles ny favorit. Här möter amerikanska bakverk svenskt fika. För den som inte är så sötsugen finns sallader och matiga rätter väl till hands. Lokalen ligger precis intill Stenpiren så efter fikat kan man ta sig en promenad längs älven och färjorna. 

Hållplats: Stenpiren
Spårvagn: 1, 2, 3, 5, 6, 9, X
Buss: 16, 25, 50, 60, 114, Röd Ex, X2, X3
Båt: 281, 282, 283, 285ÄLV, 286ÄLV 

Viktors Kaffe, Geijersgatan 7 

Viktors Kaffe är en liten men ombonad kaffebar precis intill Götaplatsen. Här har man stenkoll på riktigt gott kaffe med ett brett utbud av lättrostade och fullmogna kvalitétsbönor från flera olika mindre rosterier. Här kan du med enkelhet slå dig ner för en hantverksmässig caffe latte och något litet att äta. Den mysiga uteserveringen är som hittad på varma dagar. 

Hållplats: Götaplatsen
Buss: 18 

Café & Bar Grindstugan, Gamla Allén 2 

Vid Trädgårdsföreningens utkant ligger en liten pärla till uteservering. På Café Grindstugan kan du både fika och dricka en öl eller två och har du lite tur är det även en trubadur eller komiker som står för underhållningen. Perfekt efter en promenad i det gröna. 

Hållplats: Kungsportsplatsen
Spårvagn: 3, 4, 5, 7, 10
Buss: 18, 50 

Rosenkaféet, Slussgatan 1 

Även Rosenkaféet ligger i Trädgårdsföreningen och är ett riktigt pangställe att sitta i solen och dricka kaffe på. Ta med dig en kär vän eller någon annan som du gillar och sätt dig vid ett av borden bland rosenbuskarna. Centrala Göteborg har nog sällan känts så idylliskt.
Hållplats: Centralstationen 

Spårvagn: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 13, X
Buss: 16X, 17, 58, 60, Röd Ex, Svart 


Junggrens Café, Kungsportsavenyen 37 

Vid Kungsportsavenyen hittar vi en riktig gammal klassiker, anrika Junggrens Café har funnits på denna adress sedan 1895. Här är det inga krusiduller utan god och klassisk fika och mat för en bra peng. Räkmackan är riktigt omtyckt! Inne i lokalen finns väggmålningar från 1969 av konstnären Lars Gillis föreställande kända kunder från förr, allt från konstnärer till sångerskor och skådespelare. 

Hållplats: Valand
Spårvagn: 3, 4, 5, 7, 10
Buss: 18, 753 

Jimmy & Joan’s New York, Teatergatan 22 

På Teatergatan ligger bagelkaféet Jimmy & Joan’s New York som ägs av Elizabeth och är ett kärleksbrev till hennes familj och hemstaden New York. Här får du bagels precis som de ska smaka. En rubrik på menyn lyder “Charlottes Sweet spot” och innehåller recept av Elizabeths mamma, bland annat en cheesecake som är himmelskt god. 

Hållplats: Valand
Spårvagn: 3, 4, 5, 7, 10
Buss: 18, 753

Eva’s Paley, Kungsportsavenyen 39 

Eva’s Paley som är en självklar del av ställena längs Avenyn har anor tillbaka till september 1945 då Café Paley öppnade på samma adress. På den tiden var det ett klassiskt finkonditori men idag kultiveras här en avslappnad fikakultur med mysig art nouveau-inredning. På den stora uteserveringen finns det gott om plats. Här är även hundar välkomna!
Hållplats: Götaplatsen 

Buss: 18

Steinbrenner & Nyberg, Östra Larmgatan 6 

På Östra Larmgatan ligger Steinbrenner & Nybergs största butik och servering. Ett lugnt ställe där man kommer bort från stadsruschen. Här finns både frukostbuffé och soppa- och dessertbuffé, något för alla smaker. Om man bara vill stanna på en vanlig fika finns det goda surdegsbröd, tårtor, praliner, kakor och en massa annat gott att välja bland på menyn. Här är även hundar välkomna, kan det blir bättre?
Hållplats: Brunnsparken 

Spårvagn: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11, X
Buss: 16, 18, 19, 25, 50, 52, 60, 114 

Domi, Eklandagatan 11 

Ett stenkast från Korsvägen ligger det trevliga lilla kaféet Domi. Här finns gott kaffe och teblandningar att avnjuta till gofikan. Glutenfria och veganska alternativ finns ofta. Soppor, sallader och grillade mackor finns för den som är lite hungrigare. Uteserveringen är lika mysig som insidan av kaféet. Här är det även hundvänligt! Hållplats: Carlandersplatsen, Korsvägen 

Spårvagn: 2, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 13, X
Buss: 50, 52, 100, 101, 102, 300, 430, 758, Röd Ex, X4 

Majorna-Linné

Faux Pas, Sockerbruket 20
På Sockerbrukets kafé Faux Pas kan du slå dig ner i solen med en riktigt god espresso och en rykande färsk bakelse. Är du lite hungrigare finns alltid dagens lunch, soppor och bowls att välja bland. Fiket ligger under tegelvalvet intill Älvsborgsbron och fungerar även som konsertlokal och utställningshall.
Hållplats: Vagnhallen Majorna, Klippans Färjeläge
Spårvagn: 1, 3, 7, 8, 9, 11, 13
Båt: 285ÄLV 

Konditori Kampanilen, Karl Johansgatan 5 

Vid Stigbergstorget hittar vi Konditori Kampanilen. Ett modernt hantverksbageri med allt från stenugnsbakade surdegsbröd till konstnärliga bakelser och tårtor. Här kan man slå sig ner för en kaffe och en kanelbulle, eller någon annan kondisbit eller smörgås man tycker om. Det är bara att välja och vraka. 

Hållplats: Stigbergstorget
Spårvagn: 1, 3, 5, 6, 9, 11, X 

Fyrens Ölkafé, Stigbergstorget 1 

Det finns inte speciellt många platser på Bengans uteservering så se till att hugga en plats i god tid, för här blir det ofta fullknökat. När solen väl har kikat fram är det nog få ställen som är lika bra att lapa sol på som här och blir det för kallt är det bara att kila ned en våning och fynda CD:s, kassetter och vinyler. Men först måste man självklart fylla på energidepåerna med en riktigt god fika.
Hållplats: Stigbergstorget
Spårvagn: 1, 3, 5, 6, 9, 11, X 

Crippas Café, Kusttorget 1 

Crippas Café är ett mysigt och personligt vegetariskt och veganskt kafé i Majorna. Här finns fika, lunch och middag. Soppor, mackor och riktigt gott kaffe. Och hantverksöl. Här kan du även köpa konst och om du har tur prickar du in en live-spelning. Den lilla uteserveringen är perfekt för soliga dagar och på kaféet är även hundar välkomna. 

Hållplats: Chapmans Torg
Spårvagn: 3, 5, 6, 9, X
Buss: 190 

Kafé Marmelad, Mariagatan 17 

Nu har det äntligen blivit dags att överge Marmelads nedervåning som likt en krypta gett skydd mot rusk och regn. Istället väntar en go uteservering och förhoppningsvis blir det chans till lite livemusik framåt sommaren likt tidigare år. Här kan man äta mättande räkmackor eller välsmakande gofika, till detta kan du avnjuta en riktigt god espresso. Eller varför inte ett glas rosé? 

Hållplats: Mariaplan
Spårvagn: 1, 3, 8, 11, 13, X 

Biscotti, Allmänna vägen 34 

På detta hemtrevliga och ombonade Majornakafé bjuds det på allt från vanlig bryggkaffe till islatte och macchiato. Här finns hembakt fika och nylagade varmrätter på säsongsbetonade råvaror. Utanför kaféet finns en mysig uteservering där man kan avnjuta sin frukost i solskenet. 

Hållplats: Kaptensgatan
Spårvagn: 3, 5, 6, 9, X
Buss: 190 

Boulangerie Ducoin, Koopmansgatan 3 

Koopmansgatan Bröd och Bakverk Boulangerie Ducoin i Majorna är riktigt poppis och även här kan köerna bli långa. Vilket inte är så konstigt. Färska frallor, saftiga croissanter och vaniljbrioche, vad mer kan man begära i fikaväg?
Hållplats: Fjällgatan, Djurgårdsskolan 

Spårvagn: 3, 9, 11 Buss: 190 

Cum Pane, Mariagatan 17 

I Majorna hittar vi mysiga Cum Pane där varenda ingrediens i bröden, bullarna och bakverken är ekologiska. Här kan man slå sig ner på den lilla uteserveringen med en god kopp kaffe och en kardemummaknut, eller något annat som faller dig i smaken. De röda utemöblerna matchar det rutiga golvet inomhus, riktigt hemtrevligt.
Hållplats: Mariaplan 

Spårvagn: 1, 3, 8, 11, 13, X 

Bullen & Brödet, Fjällgatan 34 

Hos Bullen & Brödet mitt i backen i Gamla Masthugget serveras det rykande färska och välsmakande bakverk. Ett perfekt ställe att svänga förbi och köpa med godsaker till picknicken. Bageriets surdegsbröd eller baguetter är faktiskt ett måste i picknickkorgen. 

Hållplats: Paradisgatan 

Buss: 60, 190 

Café Skogen, Slottsskogsgatan 53 

Café Skogen är ett gammalt arbetarfik som öppnade upp 1928 och har funnits kvar på adressen sedan dess. Här får du tag på goda och mättande portioner husmanskost. Flera olika smörgåsar finns att välja bland, några andra exempel på rätter är raggmunk, potatisbullar, gröt och olika sorters pajer. Den vanligaste beställningen är en Skogen, en stekt smörgås med pannbiff, bacon, ägg och kaféets egna inlagda gurka. Härifrån går man mätt och riktigt belåten! 

Hållplats: Mariaplan 

Spårvagn: 1, 3, 8, 11, 13, X 

Bönor & Bagels, Linnégatan 48 

På Bönor & Bagels kan du stilla din hunger och sörpla soppa och avsluta med en cappuccino eller något annat gott. Här är det även ett perfekt läge att spana på människor och djur som går längs med Linnégatan. Uteserveringen är supermysig med färgglada bänkar och bord och här ligger solen på som bara den. En kyligare dag kan man gott sitta kvar omsluten av en filt och något varmt i glaset.
Hållplats: Olivedalsgatan 

Spårvagn: 1, 2, 3, 6, 9, 11, X 

Kafé Magasinet, Tredje Långgatan 9 

Kafé Magasinet är en trogen punkt på den ständigt föränderliga kafékartan. Här får man slåss om plats under soliga dagar och kanske är det inte heller så konstigt då det lätt går att tillbringa hela sin dag här. Det finns frukost, lunch och middag. Gillar  man öl och vin framåt kvällskvisten finns även detta. Dessutom är hundar välkomna, sicken grej!
Hållplats: Järntorget
Spårvagn: 1, 2, 3, 5, 6, 9, 11, X 

Buss: 16, 25, 50, 60, 90, 91, 114, 190, 290, Röd Ex, X2, X3 

Kastello, Landsvägsgatan 38 

På Kastello finns det goa cheesecakes, kaffe som får dig att genast vilja ha ytterligare en kopp och dessutom en hel del balla kläder. Uteserveringen är inte jättestor men ett drömläge för den som gillar kombinationen lapa sol och spana på fotgängare. Här hittar du även Linnés gulligaste hundar.
Hållplats: Prinsgatan
Spårvagn: 1, 2, 3, 6, 9, 11, X
Buss: 60, 190 

Villa Belparc, A O Elliots Väg 10 

Vid Slottsskogens utkanter hittar du Villa Belparc med sin stora och härliga uteservering. Här kan du sjunka ner i sköna stolar mitt i en grön oas, bort från stadens buller. Avsluta kaffestunden med en runda i Slottskogen och säg hej till sälarna. 

Hållplats: Botaniska Trädgården
Spårvagn: 1, 2, 3, 7, 8, 9, 10, 11, 13, X
Buss: 7E 

Café Cigarren, Järntorget 6 

Gamla goda Café Cigarren som ligger mitt på Järntorget fokuserar på kombon kaffe och cigarrer men här finns även bakverk, smörgåsar och sallader för den som är hungrig. När vädret tillåter kan man sitta på den trevliga uteserveringen och spana ut över aktiviteterna på livliga Järntorget. Det har göteborgarna gjort sedan 1999.
Hållplats: Järntorget 

Spårvagn: 1, 2, 3, 5, 6, 9, 11, X
Buss: 16, 25, 50, 60, 90, 91, 114, 190, 290, Röd Ex, X2, X3 

Hisingen

Alkemisten Kaffebar, Gustaf Dalénsgatan 14
Alkemisten är en av Kvillebäckens kronjuveler som tar kaffe på blodigt allvar. Här arbetar man med specialkaffe rostat av kaféets egna företag Ritu Coffee Roasters. På helgerna kan du njuta av den veganska helglunchen, och de populära surdegsmackorna finns alltid på plats. Är du sugen på något lite mindre finns det 

bland mycket annat smarriga rawfoodbollar, cheesecake och mandelcroissanter till hands.
Hållplats: Vågmästareplatsen
Spårvagn: 1, 5, 6, 10, 13, X 

Buss: 17, 22, 25, 35, 36, 37, 99, 136, 141, 142, 242, 320 

Örgryte-Härlanda

Café Oizo, Munkebäcksgatan 30
Har du gått en runda runt Härlanda Tjärn eller promenerat runt i Kålltorp och känner att det börjar kurra i magen? Då är Oizo räddaren i nöden. Med en gedigen uteservering och en fin interiör kan du äta dig mätt på såväl fika som lunch i solen. Här serveras även pizzor du sent ska glömma. Håll utkik när kaféet ordnar loppis, för vilken kombo är bättre än en god fika och riktiga loppisfynd?
Hållplats: Sanatoriegatan
Spårvagn: 3, 5 

Lilla Sur, Solrosgatan 11 

Lilla Sur är ett mysigt litet hantverksbageri i Kålltorp där bröden bakas direkt på stenhäll. Under semmelsäsongen tar nog bageriet rekord i långa köer, det går nog inte att bli mer populär än Lilla Surs semlor. På hemsidan kan man klicka in sig på bageriets pizzaskola där Andreas lär dig hur man gör en riktigt god pizza, på Lilla Surs vis såklart! 

Hållplats: Solrosgatan
Spårvagn: 3, 5 

Östra Göteborg

Mugg & Tilltugg, Lars Kaggsgatan 2a
I Gamlestaden ligger det mysiga lilla kaféet Mugg & Tilltugg. Här kan man slå sig ner på den soldränkta uteserveringen för en kopp kaffe och ett riktigt välsmakande bakverk. Här finns även ett brett utbud mackor, pajer och sallader. Och soppa för kyligare dagar. Är du morgonpigg kanske ett besök på frukostbuffén är att föredra? Hållplats: Gamlestads Torg, Gamlestads Torg Västra
Spårvagn: 4, 6, 7, 8, 9, 11, 102, X
Buss: 59, 78, 121, 127, 159, 167, 168, 311, 515 

Västra Göteborg

Lasse-Maja Bageri & Café, Långedragsvägen 134 

På Lasse-Maja Bageri & Café i Västra Frölunda kan man slå sig ner för frukost, lunch eller gofika. För den som är lite mer hungrig finns det soppa och lasagne, för den som bara vill ha något litet till kaffet finns bakverk i alla slags former och smaker.
Hållplats: Käringberget 

Spårvagn: 9, 11, 13
Buss: 91, 114