Annons ↓ Annons ↑

Göteborgs bästa fisk- och skaldjursrestauranger

När man befinner sig i Göteborg ska man självklart ta vara på närheten till havet och stadens stora utbud av fisk och skaldjur. Här nedan får du en gedigen lista över guldgruvor där du får tag på havets alla läckerheter. Vare sig du känner för en dag på stan eller ute bland skärgårdsöarna.

Sjömagasinet, Adolf Edelsvärds gata 5

Sjömagasinet är en av Göteborgs mest berömda fiskrestauranger och ligger i det som en gång var Ostindiekompaniets lagerhus. Här bjuds det på fisk- och skaldjursrätter som du sent ska glömma. Välsmakande förrätter, smårätter, varmrätter och skaldjurstallrikar. Vilken dryck som passar bäst till maten har man här även stenkoll på. Om du vill lära dig att laga den goda maten själv kan du boka in dig på en matlagningskväll i Smedjan. Då åker du inte bara hem mätt utan även full av inspiration och nya recept.
Hållplats: Klippan, Klippans Färjeläge
Buss: 30, 90, 190
Båt: 285ÄLV

Sjöbaren, Haga Nygata 25

I den otroligt mysiga stadsdelen Haga hittar vi den populära kvarterskrogen Sjöbaren. Här serveras färsk fisk och skaldjur alla dagar i veckan. De välsmakande rätterna varierar efter säsong och tillgång. Slå dig ner i den mysiga lokalen eller på den trevliga innergården där solen ligger på. Är det ont om plats kan man alltid testa lyckan på systerkrogen i Lorensberg.
Hållplats: Hagakyrkan
Spårvagn: 1, 3, 6, 11
Buss: 429

Ceviche Taste of Peru, Gustaf Dalénsgatan 2

På Hisingen i Kville Saluhall hittar vi Ceviche Taste of Peru. En peruansk cevicheria som bjuder på den riktigt goda nationalrätten Ceviche som består av färsk fisk och skaldjur tillagad i citruslag. Till detta rekommenderas den traditionella drycken Chicha Morada som är gjord på lila majs. Eller den populära peruanska drinken Pisco Sour för den som är sugen på något alkoholhaltigt. Fiskrätterna är lagade på dagens fångst från fiskhamnen.
Hållplats: Vågmästareplatsen
Spårvagn: 5, 6, 10, 14
Buss: 17, 22, 24, 25, 35, 36, 37, 99, 136, 141, 142, 242, 320

Luckans Fisk & Skaldjur, Slottsskogsgatan 37

Delikatesser från havet på Mariaplan. Populära Strömmingsluckan som låg på Magasinsgatan bytte skepnad för några år sedan. Nu får man tag i samma goda stekta strömming med mos från Luckans Fisk & Skaldjur i Majorna. Här kombineras traditionell fiskaffär med lunchservering. Slå dig ner för den klassiska strömmingen eller testa fiskburgaren, räkmackan eller silltallriken. Har du tur kanske du även får tag på dagens ostron. Från affären kan man köpa med sig hem godsaker som sillinläggningar, nykokta skaldjur och räkor. Allt direkt från fiskhamnen ett stenkast bort.
Hållplats: Mariaplan
Spårvagn: 1, 3, 6, 7, 11, 13, X

Vrå, Drottningtorget 10

Med en fot på västkusten och en i Japan bjuder Vrå på välsmakande och spännande smaker. Menyn fokuserar på mat från havet och växtvärlden. Råvarorna är lokala men metoderna och inspirationen hämtas från Japan. Vad sägs om misorimmad långa, temaki sushi, kvällens sashimi eller ostron? I baren erbjuds även en väldigt imponerande sake-meny, missa inte den.
Hållplats: Centralstationen
Spårvagn: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 14, X
Buss: 16X, 17, 58, 60, Grön X, Röd Ex, Svart, X1, X4

Fiskekrogen, Lilla Torget 1

På Fiskekrogen är det fisk och skaldjur som gäller, det hörs på namnet. Men så har det inte alltid varit. Det gamla huset på Lilla Torget har en lång historia och har huserat den legendariska dansrestaurangen Commerce samt Göteborgs första kinakrog. Här kan du nu med andakt njuta av klassiska fiskrätter, skaldjursplatåer och den populära fisk- och skaldjursbuffén. Här samsas pinfärsk fisk med havskräftor, räkor, musslor och annat gott. Fiskekrogens vinkällare bjuder på smaker från alla världens hörn, från stora och små vingårdar.
Hållplats: Domkyrkan
Spårvagn: 2, 5, 6, 11, 
Buss: 16, 19, 25

Fiskbar 17. Foto: Amanda Båmstedt

Fiskbar 17, Magasinsgatan 17

Fiskbar 17 beskriver sig själva som en kärleksfull hyllning till hemmahamnen Göteborg. Här får färsk fisk och skaldjur sällskap av smaker från långt bortom horisonten. Slå dig ner på uteserveringen på det mysiga torget för dagens fångst eller den goda fisksoppan som alltid finns på menyn. I baren kan man sörpla ostron bäst man vill. Kvällsmenyn är inspirerad av världens hamnstäder, om du har tur kan du njuta av detta till tonerna av en dj eller medan du tar del av ett roligt quiz.
Hållplats: Grönsakstorget
Spårvagn: 2, 5, 6, 11, X
Buss: 16, 19, 25, Röd Ex

Hasselsson, Mariagatan 27

I majorna hittar vi omåttligt populära Hasselsson som inspireras av västkusten och Göteborg. Det är hamn, hav och färsk fisk som gäller. Här bjuds det på Fish n’ Chips, Moules Frites, Crispy Fish Burger och annat smaskigt. Till detta rekommenderas Li’l Pils eller ett glas bubbel. Nyligen tillkommen är även Hasselssons räkmacka som är ett perfekt lite kallare alternativ under varma sommardagar. Under sommaren finns även Hasselsson mitt i smeten på Stora Teatern. 
Hållplats: Sannaplan
Spårvagn: 9, 11, 13

Feskar Brittas Kro, Kvarnpirsgatan 8

Fisk- och skaldjursrestaurangen Feskar Brittas Kro ligger förtöjd i Eriksbergs hamn, restaurangen ligger nämligen i en riktigt mysig träbeklädd pråm. Så nära vattnet man kan komma alltså. Här får du pinfärsk fisk och skaldjur direkt från Göteborgs fiskauktion i en säsongsbetonad meny. Beställ in klassikerna fish and chips, färska kräftor, krabba eller Feskar Brittas fisksoppa. Har du tur kan du njuta av maten till tonerna av en trubadur, eller pricka in en quizkväll. 
Hållplats: Eriksbergstorget, Eriksbergs Färjeläge
Buss: 16, 45, 59, 99
Båt: 285ÄLV

Isabelle, Teatergatan 22

Hos Isabelle tar man inspiration från Manhattan, New York, och dess spännande mix av amerikansk och internationell mat och dryckeskultur. I rätterna på den varierande menyn hittar vi hummer, pilgrimsmussla, torsk, blåmusslor, ostron och färska räkor. Självklart även New York ribs och pizza. Storleken på rätterna är mellanstora så här går det galant att dela kors och tvärs mellan sällskapet runt bordet. I baren kan man slå sig ner för ett glas champagne eller en god cocktail och sörpla i sig ostron bäst man vill.
Hållplats: Valand
Spårvagn: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 10, X
Buss: 18, 429, 753

Salut Mat & Vinbar, Stora Saluhallen

Den skramliga lilla bistron mitt i Stora Saluhallen, som de kallar sig själva. På Salut serveras lunch och á la carte med fokus på bra råvaror. Slå dig ner och beställ in riktigt goda ostron, toast skagen, eller pocherad torsk. Varför inte avnjuta ett glas vin till detta medan du spanar på folk som strosar förbi inne i den stora lokalen? För den som vill impa på vänner och familj med god bistromat finns även en laga hemma-kasse att köpa med sig hem.
Hållplats: Kungsportsplatsen
Spårvagn: 3, 4, 5, 7, 10
Buss: 18, 50, 52

Noot Nordik Kitchen, Östra Larmgatan 4

Ett stenkast från Brunnsparken ligger Noot Nordik Kitchen. Här baseras menyerna på säsongens råvaror vilket innebär att rätterna byts ut allt eftersom. Alltså gäller det att hålla koll på vad veckans meny har att erbjuda. Några exempel på godsaker som går att få tag på är räkmacka med handskalade räkor, makrill, blåmusslor och dagens finfisk. Håll koll på veckans menyer eller ta en sväng förbi och låt dig överraskas.
Hållplats: Brunnsparken
Spårvagn: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 101, X
Buss: 16, 18, 19, 25, 50, 52, 60, 114

Hedlunds Havsbar, Kungstorget 13

Men fokus på färsk fisk och skaldjur direkt från Västkusten kan du här med enkelhet njuta av havets salta skatter. På Hedlunds Havsbar serveras rätter inspirerade av dagens fångst. Vad som står på lunchmenyn avgörs på morgonens fiskauktion, fräschare än så blir det nog inte. I baren har man stenkoll på vilka drycker som gifter sig bäst med dagens fångst. På den härliga uteserveringen kan du sitta och lapa sol bäst du vill. Och i butiken intill kan du köpa med dig fisk och skaldjur hem.
Hållplats: Kungsportsplatsen
Spårvagn: 3, 4, 5, 7, 10
Buss: 18, 50, 52

Kometen, Vasagatan 58

Kometen har mättat göteborgare med riktig god husmanskost sedan 1930-talet. En riktig krogklassiker bland författare, konstnärer, musiker och artister. Här kan du med andakt avnjuta din toast skagen med handskalade räkor och löjrom från Bottenviken på den mysiga uteserveringen. Eller kanske beställa in en silltallrik, skaldjurssoppa, löjrom eller någon varmrätt som innehåller din favoritfisk. Här finns det mycket gott att välja bland.
Hållplats: Valand
Spårvagn: 3, 4, 5, 7, 10
Buss: 18, 753

Champagnebaren Forssén & Öberg, Kyrkogatan 13

På den mysiga innergården mellan Västra Hamngatan och Magasinsgatan hittar vi Champagnebaren Forssén & Öberg som hamnar i gott grannsällskap med bland andra Höga Nord och Unity Jazz. Menyn tycks vara utformad utefter en blodad tand för delikatesser i alla dess former vilket gör den lilla lokalen som Champagnebaren är belägen i till en utmärkt plats att lyxa till det på. Kanske med ostron, tonfisktartar eller långa?
Hållplats: Domkyrkan
Spårvagn: 2, 5, 6, 11, X
Buss: 16, 19, 25

Kåges Hörna, Stora Saluhallen

I mitten av anrika Saluhallen hittar vi Kåges Hörna och Kågebaren. Här bjuds det på välsmakande traditionella klassiker, en bred meny med fokus på svenska husmansfavoriter. Slå dig ner i restaurangen, längs baren eller på den trevliga uteserveringen för riktigt god ugnsbakad lax, varmrökt makrill, panerad sejfilé eller stekt flundra. Från Kågebaren kan du även plocka med dig godsakerna hem.
Hållplats: Kungsportsplatsen
Spårvagn: 3, 4, 5, 7, 10
Buss: 18, 50, 52

Folk, Olof Palmes plats 3

Varje fredag mellan 15:00 – 20:00 och lördag mellan 14:00 – 20:00 är det ostron-AW på Folk som gäller. 15 kronor styck går godbitarna för och till detta finns det flera olika naturliga viner och bubbel att välja bland. Riktigt trevligt och framförallt är det ett riktigt kap. 
Hållplats: Järntorget
Spårvagn: 1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11, X
Buss: 50, 60, 90, 91, 114, 190, 290, 429, Röd Ex, X2

Taverna Averna, Tredje Långgatan 7

Hos Taverna Averna på Tredje Långgatan bjuds det på ostron, Moules Marinières och toast skagen till förrätt. Till varmrätt får man tag på ångad torskrygg med räkor, smörstekt hälleflundra, ceasarsallad med räkor och löjromspizza. Slå dig ner i den trevliga lokalen och beställ in något gott att dricka medan du väntar in den välgjorda och välsmakande maten.
Hållplats: Järntorget
Spårvagn: 1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11, X
Buss: 50, 60, 90, 91, 114, 190, 290, 429, Röd Ex, X2

Långedrag Värdshus, Talattagatan 24

På Långedrag Värdshus kommer man nog så nära havet det går utan att ta sig ett dopp. Bakom de stora fönstrena eller på den soldränkta uteserveringen kan du gott sitta och njuta av veckans fiskrätt eller beställa in en av huset seglarrätter. Som Moules Frites, smörstekt torskrygg, fisk- och skaldjurssoppa eller räkfrossa. Här serveras både lunch och á la carte och under helgerna dukar man fram den populära skärgårdsbuffén.
Hållplats: Långedrag
Spårvagn: 9, 11, 13

Smaka, Vasaplatsen 3

Vid gathörnet precis intill hållplatsen Vasaplatsen hittar vi den trevliga kvarterskrogen Smaka. Här kan man smaka på riktigt god traditionell svensk husmanskost. På menyn hittar vi rätter med sill, ostron, fiskgratäng, smörstekt Hjälmargös och självfallet två variationer av vår allas älskade toast skagen.
Hållplats: Vasaplatsen
Spårvagn: 2, 3, 7, 10
Buss: 16, 19, 753

Avalon, Kungstorget 9

Avalon erbjuder inte bara boende och takterrass med pool, det feng shui-certifierade hotellets restaurang serverar även riktigt goda fisk- och skaldjursrätter. Nordisk mat med influenser och tekniker från alla världens hörn. Här får man tag på rökt eller gravad lax, pocherad torsk, räkmacka, stenbitsrom och smörstekt rödtunga. Glöm inte att kolla in den imponerande drinkmenyn.
Hållplats: Kungsportsplatsen
Spårvagn: 3, 4, 5, 7, 10
Buss: 18, 50, 52

Tyska Bron, Tyska Bron 1

På Tyska Bron kan njuta av färska räkor, ostron, havskräftor, skaldjursplatå, gratinerad hummer, bakad röding och toast skagen. Eller kanske en bowl med räkor eller lax. Här trivs du nog bäst när solen skiner och vinden ligger i lä då restaurangen ligger på vattnet i Stora Hamnkanalen. När detta är fallet har vi här en riktig guldklimp till ställe. Perfekt när du befinner dig centralt i stan och söker lite lättåtkomlig sommaridyll.
Hållplats: Brunnsparken
Spårvagn: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 101, X
Buss: 16, 18, 19, 25, 50, 52, 60, 114

Bistro Södra 32, Södra Vägen 32

Medelhavsköket Bistro Södra 32 ligger mitt i smeten på Södra Vägen. Här kan du avnjuta välsmakande klassiska fiskrätter under solen på den rymliga uteserveringen. Här serveras det dagens fisk, fisk- och skaldjurssoppa, fish and chips och skaldjurstallrik. Till förrätt kan du få tag på löjrom toast, calamares och gambas. På den långa dryckesmenyn hittar du säkert något som släcker törsten och passar alldeles utmärkt till maten.
Hållplats: Korsvägen
Spårvagn: 2, 4, 5, 6, 8, 13
Buss: 50, 52, 100, 101, 102, 120, 300, 430, 758, Grön X, Röd X

Bee Kök & Bar, Stora Saluhallen, Kungstorget 13-15

Ännu en pärla i Stora Saluhallen. På Bee Kök & Bar finns vissa rätter alltid på menyn medan andra byts ut efter säsong, här kan man alltså alltid få tag på något nytt och spännande. Något som alltid finns är räkfrossa på Bee, ett hav av räkor som serveras på rågbröd tillsammans med blandad sallad, picklad rödlök, ägg, dillmajonäs, syrlig citron och färsk dill. Ceasarsallad med räkor finns också alltid till hands. Annars kan man alltid kolla in dagens fångst, stekt fisk med passande tillbehör.
Hållplats: Kungsportsplatsen
Spårvagn: 3, 4, 5, 7, 10
Buss: 18, 50, 52

Restaurang Olivedal, Ranängsgatan 8

Ett stenkast från Svingeln hittar vi restaurang Olivedal och deras toast skagen som består av Olivedals skagenröra, stenbitsrom, syrad sallad och rostat bröd. Beställ en sådan tillsammans med något gott att dricka och slå dig ner på den trevliga uteserveringen. Det är ett lyckat koncept. Annars rekommenderar vi fish and chips, fiskgratäng eller veckans fisk.
Hållplats: Svingeln
Spårvagn: 1, 3, 6, 7, 8, 11
Buss: 4E, 17, 58, 143, 173, 311, 501, 502, 503, 510, 513, AlingS, GRÅS, LerumS, Svart, X1, X3

Knarrholmens Restaurang, Knarrholmen

Hoppa på färjan och ta dig ut till den vackra skärgården och Knarrholmen. På västkustinspirerade Knarrholmens Restaurang värnar man om bra råvaror, närproducerat och ekologiskt. Menyerna är därför veckofärska och rätterna lagas utefter vad säsongen har att erbjuda. Njut av rökt makrill, blåmusslor, toast skagen och fiskgryta gjord på dagens fångst med havet alldeles intill. Ha dock i åtanke att färjorna går rätt sällan, men att vänta på båten vid kajen en varm sommarkväll mätt efter en trevlig middag lider man nog inte speciellt mycket av.
Hållplats: Knarrholmen
Båt: 284

Jungman Jansson, Önnereds Brygga 3

Folkkära västkustklassikern Jungman Jansson har funnits på Önnereds Brygga sedan 1995. Här kan man slå sig ner i matsalen eller ute på terrassen med utsikt över fiskebåtar, sjöbodar, kobbar och skär. Här vet man vad dagens fisk blir först samma morgon, färskare än så blir det nog inte. I dagens lunch ingår val av fisk, kött eller sallad samt sallad, hembakat bröd och kaffe. Vad sägs om stekt kummel med gräddstuvad spetskål och kokt färskpotatis? Eller kanske sallad med lax, tonfisk, räkor och asiatisk dressing? Från Kabyssen, Jungman Janssons delikatesshörna, kan man köpa med sig hem godsaker som skagenröra, hummersoppa, vinpocherad rödtunga och havskräftor.
Hållplats: Önnereds Brygga
Buss: 94

Seaside på Björkö, Skarviksvägen 3

I norra skärgården hittar vi restaurangen Seaside på Björkö där det bjuds på det mesta från vår salta kust. Vackert belägen längst ut i hamnen där land möter hav. Här byts menyer efter säsong men närheten till havet och tillgången på närodlade råvaror gör självklart att det alltid finns gott om fisk och skaldjur. Här finns även en tradition av quiz, live-musik och bryggdans. Varje torsdag är det Allsång på Björkö som gäller. Här hamnar man mitt i skärgårdsidyllen.
Hållplats: Skarvik, Gröneviks färjeläge 
Buss:
Färja: Björköfärjan, 298

Tullhuset, Västra Vägen 3

I Hönö Klåva hittar vi den renodlade fisk- och skaldjursrestaurangen Tullhuset. På denna riktiga skärgårdspärla bjuds det både på lunch i form av dagens fångst och à la carte med riktigt välsmakande klassiker med nytänk. Slå dig ner på den fina uteserveringen som sticker ut över havet med utsikt över Vinga fyr och njut av nyfångad fisk och skaldjur direkt från fiskeauktionen. Testa även på husets öl eller någon av de noga utvalda vinerna. 
Hållplats: Hönö Klåva, Hönö Pinans färjeläge 
Buss:
Färja: Hönöfärjan 

Franses, Västra Vägen 11

Skärgårdspuben Franses har bedrivits som restaurang i det gamla vadbinderiet i över 30 år. Här är hållbarhetstänkande en central punkt och krogen arbetar aktivt med att minska matsvinn och återanvända silltunnor, nät, trossar och annat från fiskarna på ön till inredning i restaurangen. Slå dig ner i den rustika miljön för en mättande portion dagens fisk, passa även på att prova en (eller fler) öl från det stora sortimentet.
Hållplats: Hönö Klåva, Hönö Pinans färjeläge 
Buss:
Färja: Hönöfärjan 

Skärgårdens Café, Nötholmsvägen 10

Hoppa på färjan från Saltholmen och sitt kvar till ändhållplatsen, precis vid färjeläget Vrångö hittar du Skärgårdens Café. Här kan du slå dig ner för mat från havet och noga utvalda viner och kall öl. Kanske avsluta besöket med en svalkande gräddglass. Ett mysigt stopp innan du beger dig vidare för att upptäcka ön.
Hållplats: Vrångö
Färja: 281

Fiskeboa Vrångö, Kattholmsvägen 34

När du befinner dig på Vrångö och känner dig sugen på fisk och skaldjur är det inga problem att mätta dina cravings. Inte bara för att vattnet runt om dig kryllar av fisk, på Fiskeboa i den västra hamnen kan du bekvämt köpa med dig en påse färska räkor att avnjuta på klipporna. Här finns även en inglasad uteservering att slå sig ner på. Mer färsk eller lokal fisk och skaldjur finns nog inte. 
Hållplats: Vrångö
Färja: 281

Café Öbergska, Brattenvägen 9

Ett stenkast från Styrsö Brattens kajplats i Göteborgs södra skärgård ligger Café Öbergska. Ett skärgårdskafé med otroligt mysig uteservering i trädgårdsmiljö. Slå dig ner i det gröna och beställ in en rysligt god räkmacka, Donsölax eller en lax- och räksallad. Här får du även ett brett sortiment av bakverk och kakor om sötsuget faller in. Om du stannar kvar in på sommarkvällen kan du även ta del av trevliga skärgårdquiz och musikkvällar.
Hållplats: Styrsö Bratten
Färja: 1, 281, 282 

Isbolaget Donsö, Donsö Hamnväg 45

Ute på piren i Donsö hamn hittar du en sommarrestaurang med ljuv havsutiskt och en välsmakande á la carte meny. Vem hade kunnat tro att ett gammalt ishus för fiskebåtar kunde omvandlas till en sådan fin restaurang? Här kan du bland annat få tag på dagens fångst, goda räkmackor, varmrökt Donsölax och asiatisk nudelsallad med räkor. Om du känner dig trött efter den goda middagen kan du checka in på Isbolagets hotell och vakna upp till en riktigt smarrig frukost.
Hållplats: Donsö
Färja: 281

Brännö Varv, Långejorden 10

Vid havet på varvet. På kaféet och baren Brännö Varv finns det svängrum och massa sittplatser i solen. Här kan du äta allt ifrån enklare fika och goda pizzor till varmrökt lax, rökta räkor, räksmörgås, fisksoppa och pokebowl. Skulle du bli sugen på en öl eller två så går även det prima att få tag på här. Har du dessutom lite tur kanske det vankas livemusik framåt skymningen. 
Hållplats: Brännö Rödsten
Färja: 283

Brännö Värdshus, Husviksvägen 52

Brännö Värdshus bjuds det på smaker med inspiration från havet. Antingen slår du dig ner i den gamla lotsbostaden eller i glashus-paviljongen. Här kan man sitta och njuta av fisk- och skaldjurssoppa, löjromstoast och halstrad torskrygg. Inuti den äldre delen av restaurangen finns familjeporträtt och foton av fartyg och lotsbåtar för att påminna om svunna tider. Om du bara är sugen på en gofika finns det smörgåsar, kaffe och bakverk i kaféet. I det lilla bagerier går ugnarna varma. Här arrangeras också ofta musik- och kulturkvällar, en mötesplats för hela ön.
Hållplats: Brännö Husvik
Färja: 282

Klåva Fisk, Västra Vägen 19

I den traditionella fiskhandeln Klåva Fisk kan du få tag på pinfärsk fisk, kräftor, räkor och hummer. Här finns även hemlagade fiskgratänger, pajer, sallader och mycket annat att ta med sig för att avnjutas på en solkysst klippa. En glimt in i Hönös långa fisketradition.
Hållplats: Hönö Klåva, Hönö Pinans färjeläge 
Buss:
Färja: Hönöfärjan