Annons ↓ Annons ↑

Fiskbar 17: ” Vi har gjort det här med blod, svett och tårar”

Fiskbar 17 är Magasinsgatans senaste restaurangtillskott, med världens alla hamnar som inspiration.

När jag kliver in genom dörrarna till Fiskbar 17 är de i full gång med slutfixet av restaurangen inför premiären. Det hamras, bankas och poleras på de 50 kvadratmeterna på Magasinsgatan 17 där Strömmingsluckan tidigare legat. De tre vännerna och kockarna som står bakom Fiskbar 17 heter David Haggren, Joel Sjöholm och Antonio Rossiello Schön. De har känt varandra sedan länge och delar även ett förflutet inom krog- och restaurangbranschen.

Joel: Vilken chans att återigen få jobba med dessa och öppna något. Det kändes som ett väldigt naturligt steg att ta då jag har jobbat som kock i några år och även i bar sedan innan.

Att de trivs ihop märks och när jag kikar förbi dem veckan efter intervjutillfället, när de hunnit öppna restaurangen, tycks allt flyta på sömlöst. I dagsläget är det bara de tre som arbetar på Fiskbar 17 och de turas om med arbetsuppgifterna: växlar mellan att stå i kassan, köket och baren. 

Det var för runt ett år sedan som idén om att arbeta tillsammans föddes, trion startade upp ett handelsbolag och började arbeta med catering och responsen var god. Sedan fick de nys om att lokalen på Magasinsgatan var ledig och drygt ett år senare har de nu slagit upp dörrarna till sin restaurang. 

David: Vi gick till Wallenstam och sa att vi var intresserade av lokalen. De sa att vi gärna fick vara intresserade men att vi fick komma tillbaka med en idé kring vad vi ville göra i lokalen. Så vi satte oss och spånade och två veckor senare presenterade vi vår idé. Till slut, efter många bollar fram och tillbaka, så fick vi kontraktet. 

Foto: Amanda Båmstedt

Fiskbar 17 vill bejaka den kultur som har vuxit fram i området kring Magasinsgatan dit folk gärna går för att äta gott, dricka gott och unna sig. De vill även ta vara på den foodtruckkultur som skapats kring torget och vill att de som besöker dem ska känna sig lika bekväma med att köpa mat på språng som att sitta ned för en längre stund.

Antonio: Det börjar bli en mat- och njutningsgata om man säger så, det känns kul att vara en del av det. Vi hoppas att det blir än mer att man går ner till Magasinsgatan och käkar.

Joel: Vare sig man erkänner det eller inte så tittar man gärna på Stockholm eller Köpenhamn i Göteborg och tycker att det är fett. Man ser på Istedgade eller Slakthuset. Det kommer allt mer av det i stan och det finns lite grann som står för sig själv.

Hos Fiskbar 17 kan du inte boka bord. Trion vill att du ska kunna kika förbi spontant och hänga hos dem och det märks på hur de har utformat stället. Dels finns det möjlighet att äta i ståbaren där en kan sitta riktigt nära köket och ta in smårätter som knappt lämnat spisplattorna, men det finns även sittplatser vid höga och låga bord i lokalen. Under sommaren kommer det att finnas en stor uteservering. 

Joel: Vi kommer uteslutande att satsa på mat från havet, att vi är en fiskbar säger sig lite av sig självt. Vi vill inte vara ett sjömagasin eller ”havs någonting annat”, utan det ska vara lite enklare med smaker och inspiration från hela världen istället för bara från Västkusten. Det finns redan bra ställen för sånt, det behöver inte vi göra. Det blir lite lägre pris, men med lite större smakupplevelser.

Antonio: Inspirationen ligger lite i gatumat och världens hamnar. Vi kan hämta inspiration överallt men alltid med våra fina och goda råvaror, fisk och skaldjur av kvalitet. 

David: Vi kommer att ha vegetariskt på menyn också. 

Joel: Vi vill inte utesluta någon gäst heller. Men vill man ha kött så går det faktiskt inte.

När en går ut och äter märks det att det har blivit allt vanligare att ta vara på allt mer av det som havet ger och Fiskbar 17 är inte sena med att testa nya vägar och få sina gäster att utöka sin havsrelaterade smakpalett.

Antonio: Alger börjar komma nu till exempel. Jag snackade med vår grönsaksleverantör som har nya och spännande produkter. Om du är vegetarian och kommer till oss så är det kul att ändå kunna ge en havsupplevelse. Det måste inte vara animaliskt utan det finns alger, sjögräs och örter som ger en upplevelse av hav. Det är väldigt fint om man kan få in det också. Sedan tänker vi på hållbarhet, vi kommer inte att använda några rödlistade fiskar utan försöka använda oss av MSC-märkningar i den mån det går. Vi kommer att tänka hållbart. Musslor och skaldjur är väldigt bra och det finns mycket man kan äta som inte är dåligt för naturen och som inte är utfiskat. Även i form av att lyfta fram bortglömda fiskar som kan vara hur goda som helst men som lite har glömts bort i det här marulks- och filétänket i fine dining. Vi vill gärna kunna luckra upp de där idéerna och visa på att det som är gott är gott oavsett hur fint det är. Man kan göra någonting jättefint av något som inte är så fint. Jag hoppas att vi kan få folk att tänka annorlunda. 

Foto: Amanda Båmstedt

De ser spänt på 2020 och att hitta sin plats i Göteborgs uteliv och hoppas hitta sin hemmapublik till både lunchserveringen och kvällarna där det finns mer tid att sitta ned och smaka av deras meny. 

Joel: Lokalen i sig är jättefin men vi hoppas ju att det är vi som är grejen för det är bara vi som ligger bakom detta.

David: Vi tycker om det från den här sidan av disken men framförallt gäller det att de som är på andra sida tycker om oss eftersom vi kommer att vara här ganska ofta. Sedan kommer det att vara lite annorlunda hur lunchen och kvällarna ser ut. Lunchen kommer att se ut på ett sätt, för det är lite av ett annorlunda take – det kommer nog inte att vara så mycket take away på kvällar tillexempel, då kommer du kunna njuta mer av andra rätter än de vi har på lunchen. 

Antonio: Sedan tror jag på det som Joel säger – dels är det vad man gör såklart, att det smakar gott och att det är en go stämning – men sedan handlar det också om vilka vi är. Det finns många krogar som man kan gå på där du möts av en väldigt trevlig servitris men det finns inte det där värdskapet. Det tror jag faktiskt att vi kan bidra med, för vi har gjort det här med blod svett och tårar, och jag tror att det kommer att märkas av att vi är här som värdar och bryr oss om stället. 

Joel: Det finns ett ställe jag har gått till i många år som heter Stage Door, som ligger vid Berzeliegatan. Det är lite som Cheers – ”where everybody knows your name”. När jag går in så hälsar jag alltid på bartendern vid namn. Man hade kunnat vara borta i fem år och det hade fortfarande varit detsamma. Lite “wow, de vet vem jag är”. Det gör väldigt mycket.