Annons ↓ Annons ↑

Stadsdelsguiden: Södra Skärgården

När en sitter på den genomsvettiga spårvagnen med igenimmade fönster på väg ut mot Saltholmen är det enkelt att börja ifrågasätt om deodoranter verkligen fungerar och om destinationen verkligen är värd resan. Självklart är den det! I Göteborgs södra skärgård finner du en idylliska miljöer som slår det mesta. Njut av saltstänket, tångdoften och de soldränkta klipporna.

Äta

Isbolaget Donsö
Ute på piren i Donsö hamn hittar du en sommarrestaurang med ljuv havsutiskt och en smarrig a la carte meny. Vem hade kunnat tro att ett gammalt ishus för fiskebåtar kunde omvandlas till en sådan fin restaurang? Ibland behöver det inte vara krångligare än så. 
Färja: 281
Hållplats: Donsö

Brännö Varv
På Brännö Varv finns det svängrum och massa sittplatser i solen. Har kan du äta allt ifrån enklare fika till goda pizzor och rätter med inspiration från havet. Skulle du bli sugen på en öl eller två så går även det prima att få tag på här. Har du dessutom lite tur kanske det vankas live-musik framåt skymningen. 
Färja: 283
Hållplats: Brännö Rödsten

Foto: Amanda Båmstedt

Paradiset
Paradiset slog nyss upp sina portar och bjuder in till en meny med inspiration från det italienska köket. Här kan du äta välsmakande pizzor, dricka dundergoa drinkar och mysa tills solen går ned. Bäst av allt är att du inte ens behöver åka båt för att ta dig hit. 
Spårvagn: 11
Hållplats: Saltholmen

Restaurang Styrsö Skäret
Om du vill sätta guldkant på din skärgårdsvistelse så är Restaurang Styrsö Skäret något för dig. Här finner du såväl dagens fångst som andra fisk och skaldjur och råvarorna väljs ut noggrant. Avnjut en finmiddag i en nästintill smärtsamt vacker skärgårdsmiljö. 
Färja: 281, 281
Hållplats: Styrsö Skäret, Styrsö Bratten

Foto: Amanda Båmstedt

Café Öbergska
Hos mysiga Café Öbergska kan du äta både lunch och efterrätt och kan du inte få nog av Styrsö så kan du alltid stanna kvar när solen går ned och quizfrågorna eller gitarren åker fram. Här arrangeras nämligen såväl Skärgårdsquiz som musikkvällar.
Färja: 281, 282 
Hållplats: Styrsö Bratten

Kiosken på Asperö
Det kanske inte finns supermycket att göra på Asperö men faktum är att ön är en riktig pärla. Köp korv, glass eller pommes i den gulliga lilla kiosken och traska sedan vidare till utkiksberget Valen som ligger på den nordöstra delen av ön eller ta ett dopp vid badplatsen Kvistevik. 
Färja: 283
Hållplats: Asperö Norra

Foto: Amanda Båmstedt

Göra

Brännö Brygga
Du har inte varit på Brännö på riktigt om du inte har dansat dig yr på Brännö Brygga. Gör som gammal och ung och snöra på dig dansskorna för här sparar ingen på krutet. 
Färja: 282
Hållplats: Brännö Husvik

Galterö
Hoppa av färjan på Brännö och traska över till mysiga naturreservatet Galterö. Här hittar du kanske ett och annat får om du har lite tur, annars får du nöja dig med vacker utsikt och en fin promenad. 
Färja: 282, 283
Hållplats: Brännö Rödsten, Brännö Husvik

———————————————————————————————————————————-

Möt: Isabell Carlund

 

Hej Isabelle Carlund, vem är du och vad gör du?
– Jag är i grunden kläddesigner, men för ett år sedan så beslöt jag mig för att skapa upplevelser istället. Jag drivs av att skapa de där magiska tillfällena som skapar minnen för livet. Idag driver jag Café Öbergska och Björholmen Marina. Förutom det så är jag också en av grundarna till Styrsö Festival oc Powerballadklubben True Love. Jag tror att om man ska kunna ge en bra upplevelse så måste man själv tycka det är väldigt roligt och det är precis så jag väljer mina projekt. Det ska vara skoj helt enkelt.

Var hittar en skärgårdens bästa badplats? 
– Det finns många dolda pärlor runtom i södra skärgården, ta en kik på Google Earth och välj en som du tror på. Vill du ha ett säkert kort så skulle jag säga att Uttervik på Styrsö är absolut underbar.

Har du några andra favoriter i Södra Skärgården? 
– Jag gillar när man slår ihop två bra grejer till en supergrej. En sådan grej är SkärgårdsQuiz & GT-baren på Öbergska. Annars bjuder Brännö Varv på finfint sommarhäng och något som jag själv inte har hunnit prova än är Knarrholmens restaurang. Hört fina ord om den så det ska jag själv testa snart.

Vad får en absolut inte missa i skärgården i sommar? 
–Då måste jag nog säga Styrsö Festival, en helt magisk helg i juli. Massor av härlig musik, bad och kärlek. Häftigare skärgårdsupplevelse är svårt att få. Det är verkligen magiskt. Jag hoppas att alla som vill och kan kommer, och att vi blir många som firar sommaren i Göteborg tillsammans i Sveriges vackraste skärgård.