Annons ↓ Annons ↑

Vita Bergens metamorfos

Vita Bergen har genomgått en metamorfos från band till soloprojekt. Vi korresponderade med William Hellström om förändringarna, konst och om insikter om musikbranschen och livet. 

Under de senaste månaderna har Vita Bergen förändrats en hel del, berätta! 
– Ja! Tidigare var jag sångare och producent i ett band, nu är Vita Bergen helt mitt artist/konstprojekt. Fast i och med att det är just mitt så kommer jag göra 100% som jag vill, vilket kommer innebära att jobba med många andra (kvinnliga) konstnärer, artister et cetera! För att få vara fri. Om man inte är det kan man sluta direkt. Jag vill jobba med duktiga, kreativa människor med riktning. Det är mitt mål just nu.

Hur har det varit att gå från band till soloprojekt? 
– Vita Bergen har funnits i många kostymer och allt har skett väldigt gradvis. Det var knappast så att jag plötsligt dök upp i replokalen en dag efter 100 spelningar och sa fuck off. Det var en supernaturlig övergång. Tror nog att ni som har varit med har märkt detta genom åren. Vi var väl lite dysfunktionella, kanske egentligen från dag ett. Ärligt talat så är jag mest glad över att vi kan vara nära vänner fortfarande. Jag hejar med stora flaggor på alla de som varit en del av det här och kommer alltid göra det. 

Kommer lyssnarna märka en förändring i soundet?
– Det hoppas jag. Men låtarna utspelar sig fortfarande i samma musikaliska universum som förut. Vill att det skall bli tydligare. Jag tror framförallt att det kommer bli en förändring live. Vi har med världens bästa Tuva Lodmark på synt nu också. Och snygg-Gustaf är såklart fortfarande med på trummor.

Vad är den största insikt du fått sedan Vita Bergen startades? 
– Det är många, men kanske framförallt att människor förändras och att det är helt okej. Sedan att musikindustrin är en väldigt, väldigt speciell plats. Oavsett hur låga förväntningar jag hade på den från början lyckades den fan spränga sig till nya lågvattenmärken gång på gång. Det är lite kul också på ett sätt. Hmm, borde nästan ha en föreläsningsserie om detta känner jag. 

Nyss släpptes singeln Falcons som är en duettBerätta om hur den kom till. 
– Jag vaknade upp en dag med den melodin i mitt huvud. Det har hänt ett par gånger innan. Texten kom väldigt naturligt och sedan när det var dags att spela in tyckte jag att det var helt otänkbart att jag skulle sjunga lead på låten. Den behövde en annan röst. Lyckligtvis var min tjej Josefin Eklund (ljuskonstnär) i rummet bredvid. Det blev helt perfekt. 

Vad har ni i kikarn framöver? 
– I maj spelar Vita Bergen på konstbiennalen i Italien och jag ställer ut på Fotografiska i Stockholm i april med Josefin Eklund. Sedan jobbar jag mycket i studion med resten av singlarna. Just nu bygger jag upp en plattform med tre olika konstnärer som jobbar med konst runtomkring musiken!