Annons ↓ Annons ↑

Uteserveringsguiden: Barer

Suktar du efter sol och bärs? Uteserveringssäsongen är äntligen kommen och vi vet var du hittar Göteborgs allra bästa uteserveringar.

Folk, Olof Palmes Plats 3

Klassikern Folk har sedan öppning varit ett vattenhål för alla festsugna och kulturdyrkande göteborgare. Självklart har de även en uteservering och i början av maj väntas den piffas till ytterligare. Här kan du sitta och betrakta Järntorgets folkliv och dricka både naturvin och lokalproducerad öl. Med lite tur kan du dessutom lyckas timea deras ostrondagar då det är fina priser på havets läckerhet nummer ett. 
Hållplats: Järntorget
Spårvagn: 1, 3, 6, 9, 11
Buss: X2, 50, 60, 90, 91, 114, Röd 

Bruk, Friggagatan 4

Om du vill inviga uteserveringssäsongen med stil lämpar sig Burk utmärkt. Här kan du dricka goda drinkar som dessutom är vackra att titta på samtidigt som du äter Petit Choux eller något annat smarrigt från menyn. Bruks uteservering sträcker sig längsmed gatan och passar perfekt för dig som tycker om att spana på folk samtidigt som du avnjuter en go drink. 
Hållplats: Svingeln
Spårvagn: 1, 3, 6, 8
Buss: X1, X3, 58, 17, 143, 311, 503, 510, 513, Svart, Grås

Dubbel Dubbel, Polhemsplatsen 5

Dubbel Dubbel har flera ställen runtom i stan, här kan du verkligen välja och vraka. Välj en av deras restauranger eller kör en liten Dubbel Dubbel-turné i staden, ta en smårätt per ställe och jaga solen så länge den fortfarande lyser på himmelen.
Hållplats: Centralstationen
Spårvagn: 1, 2, 3, 4, 7, 9, 11,14
Buss: X1, 17, 58, 60, Svart, Röd

Zamenhof, Esperantoplatsen 5

Hos Zamenhof hittar du en solsäker uteservering där du kan känna solens strålar värma under stora delar av dynget. Zamenhof har en rejäl uteservering som bjuder på en utsikt över såväl kanalen som Esperantoplatsen med många olika sittplatsmöjligheter. Här kan du med enkelhet spendera en hel dag i solen. 
Hållplats: Järntorget
Spårvagn: 1, 3, 6, 9, 11
Buss: X2, 50, 60, 90, 91, 114, Röd

Ölstugan Tullen, Andra Långgatan 13

Ölstugan Tullen är en känd klassiker när det kommer till uteserveringar. Med hela åtta ställen erbjuder tullen uteserveringar i nästan alla väderstreck. Här hittar du klassisk husmanskost på menyn och ett gediget ölutbud i kylen som kommer ge dina ölnördigaste vänner möjligheten att glänsa när de beställer. 
Hållplats: Järntorget
Spårvagn: 1, 3, 6, 9, 11
Buss: X2, 50, 60, 90, 91, 114, Röd

Diket, Karl Johansgatan 11

Diket i Majorna blev snabbt en favorit bland såväl majornabor som matfantaster. Här hittar du vin på tapp, spännande rätter som går fint att dela med sig av och en go atmosfär. Deras uteservering är inte superstor men ack så mysig. På Diket kan du sitta på trottoaren och avnjuta ett riktigt gott glas vin samtidigt som solen går ned bakom landshövdingehusen. Mer stadsromantik än så är svårt att uppnå. 
Hållplats: Kaptensgatan
Spårvagn: 3, 9

Boqueria, Götaplatsen 9

Bubblande Boqueria är hyfsat nya i staden men har redan gjort sig ett namn längst uppe på Avenyn. Här hittar du feststämning, skön musik, tapas och till sommaren väntas en större uteservering. Personalen sätter stolthet i sina drinkar och hjälper dig gärna att hitta rätt i deras gedigna utbud. Perfekt för dig som vill ta en after work längsmed en av Göteborgs mest kända gator. 
Hållplats: Götaplatsen
Buss: 18

Illustration: Elin Anvegård

Brisket & Friends, Vallgatan 21

Brisket & Friends har precis kommit till Göteborg är redo för att få göteborgarna att falla pladask för Texas barbeque. Restaurangen ligger vid Victoriagården och på övervåningen finns en stor balkong med prima uteplatser som kompletteras med ytterligare sittmöjligheter nere på gården. Slå två flugor i en smäll och ät dig mätt Texas-style samtidigt som du njuter av en go bärs på en av stans bästa innegårdar.
Hållplats: Domkyrkan
Spårvagn: 2, 6, 11
Buss: 16, 19, 25

Boulebar Rosenlund, Rosenlundsgatan 8

Om du inte bara vill sitta vid ett bord och dricka bärs så passar Boulebar Rosenlund perfekt för dig. Här kan du och dina vänner spela boule och äta er mätta på rätter från deras franska meny. Deras uteservering har verkligen allt, en fin utsikt över kanalen och goda möjligheter till sol. Vad mer kan man önska sig? 
Hållplats: Hagakyrkan, Grönsakstorget
Spårvagn: 2, 3, 6, 11
Buss: 16, 19, 25

Linnéterassen, Linnégatan 32

Om du hör till den sortens människor som tycker att det är trivsamt att sitta och titta på förbipasserande människor med något gott i glaset lämpar sig Linnéterassen väl. Här finns inte bara goda drinkar utan även värmelampor om du skulle börja frysa. Dessutom har de ett coronaanpassat beställningssystem. När solen ligger på finns möjlighet till att jobba på brännan, så ta med dig solglasögon och glöm inte solkräm.
Hållplats: Prinsgatan
Spårvagn: 1, 6
Buss: 60

Levantine, Aschebergsgatan 22

Levantine blommar verkligen upp under uteserveringssäsongen. I den lilla parken utanför restaurangen kan du beställa in musslor och pommes och dricka drinkar. Här är instagramvänligheten hög, det finns både grönska och ljusslingor som bjuder in till en idyllisk scenografi. Men se till att vara där i god tid, Levantine är poppis bland såväl grannarna i kvarteret som diverse micro-influencers. 
Hållplats: Vasaplatsen
Spårvagn: 2, 3, 7, 10
Buss: 16, 19, 258, 753

Intill, Kyrkåsgatan 13

Vill du sitta på en riktig kvarterskrog kommer Intill i Kålltorp att uppfylla dina önskningar. Här hittar du riktigt god mat till ett bra pris samt en trevlig drinkmeny, självklart har de helt vanlig öl också. Uteserveringen är liten men mysig, här kan du sitta och spana ut över spårvagnar och klassiskt kvartersliv. 
Hållplats: Virginsgatan
Spårvagn: 3, 5

Kino, Linnégatan 21

Kinos uteservering är lite av en klassiker när det kommer till uteserveringar i Göteborg. Den är stor, mysig och ligger mitt i smeten. Grusplanen framför Hagabion lever upp så fort uteserveringssäsongen kickar igång, det är ett som är säkert. Här kan du äta en massa goda vegetariska rätter och släcka törsten med en svalkande dryck i takt medan att solen klättrar sig ned över hustaken. 
Hållplats: Prinsgatan
Spårvagn: 1, 6
Buss: 60

Würst, Djupedalsgatan 2

Om du gillar tysk matkultur och en rejäl bira är Würst ett riktigt toppenställe. Här kan du äta käsebällchen och würst tills du storknar. Uteserveringen är inte fy skam den heller, här finns träbänkar och bord i den sluttande backen och ett bubblande stadsliv att sitta och spana på samtidigt som du äter middag. 
Hållplats: Prinsgatan
Spårvagn: 1, 6
Buss: 60

Contrast Public House, Tredje Långgatan 16

Contrast Public House har en fullrustad uteservering med gasvärme, infravärme och filtar. Här kan du äta allt ifrån löjromsvåffla till hamburgare och pocherad torsk och dricka såväl drinkar som bärs. De planerar även att öppna uteservering på baksidan framöver, så här lär det finnas riktigt gott om plats i framtiden.
Hållplats: Järntorget
Spårvagn: 1, 3, 6, 9, 11
Buss: X2, 50, 60, 90, 91, 114, Röd

Champagnebaren Forssén & Öberg, Kyrkogatan 13

Champagnebaren har kanske en av Göteborgs allra mysigaste uteserveringar. Man får nästan en semesterkänsla när man smyger in på innergården vid Kyrkogatan 13. Här står cafébord uppställda, det finns lite lummig grönska och har du lite tur letar sig jazziga toner ut från grannen Unity Jazz. 
Hållplats: Domkyrkan
Spårvagn: 2, 6, 11
Buss: 16, 19, 25

Cielo, Kungsportsavenyn 6

Mitt på stans paradgata Avenyn hittar du Cielo som är Belloras hyllade takterassbar. Här kan du verkligen fånga solens strålar samtidigt som du får en magnifik utsikt över staden. Vill du få semesterkänsla rekommenderar vi att du prövar något från Cielos cocktailmeny, men baren erbjuder även öl och vin för den som hellre dricker det. 
Hållplats: Valand
Spårvagn: 3, 4, 5, 7, 10
Buss: 18, 753

Port Arthur, Gamla Ceresgatan 3

Hisingen levererar. Port Arthur har anor från 1918 och är rejält till åren men i fint skick. Den gamla sjömanskrogen får en att dricka sin öl med andakt, det är något visst med ett ställe där folk har suttit och druckit öl sedan minst 100 år tillbaka. Uteserveringen har flera olika etage som inger en mysig känsla och passar utmärkt för såväl dejter som en anrik after work. 
Hållplats: Sannegårdshamnen
Buss: 16, 31, 45, 58, 99, X1

Restaurang Piga, Ostindiefararen 11

Restaurang Piga har inte bara god mat utan även en liten gullig uteservering. Så om du både vill äta och dricka gott så passar detta utmärkt. Vill du däremot bara ta en öl i solen finns risken att platserna redan är slut. Med utsikt över Eriksberg och i solläge är denna pärla svårslagen om du väl lyckas knipa en sittplats. 
Hållplats: Eriksbergsdockan
Buss: 16

Schnitzelplatz Lagerhuset, Heurlins Plats 1

I det gamla Lagerhuset intill älven håller trevliga Schnitzelplatz till. Varje vecka tankas pilsnertankarna fulla med färsk och opastöriserad pilsner direkt från bryggeriet Plzeňský prazdroj i Plzen i västra Tjeckien. Till detta äts givetvis en rykande färsk schnitzel med tillbehör. Allt detta kan avnjutas under ljusslingorna på den stora och fina uteserveringen där du kan sitta spana ut över stadslivet. Är du ingen stor öl-fantast? Schnitzelplatz även har smarriga drinkar som släcker törsten.
Hållplats: Järntorget
Spårvagn: 1, 3, 5, 6, 9, 10, 11, X
Buss: 50, 60, 90, 91, 114, 190, 290, Röd X, X2

Tranquilo, Kungstorget 14

Mitt i innerstaden hittar du Tranquilo som sätter det sydamerikanska köket på kartan. Här är solchanserna riktigt goda, så se till att ta med dig dina solglasögon. Deras uteservering är perfekt för dig som tycker om att spana på stadsmyller och finklädda flanörer medan du dricker vackra drinkar. 
Hållplats: Kungsportsplatsen
Spårvagn: 3, 4, 5, 7, 10

Texten uppdaterades 2021-04-16.