Annons ↓ Annons ↑

Diket – där nyfikenheten styr menyn

På Karl Johansgatan 11 i Majorna har kockarna Emil Bengte, Sebastian Höckert och Hannes Högberg nyss öppnat upp restaurangen och vinpuben Diket i Hakelverkets gamla lokaler. Här är det vin på tapp som gäller och en meny som inte följer några traditionella regler. 

Hur föddes idén att starta upp Diket och hur känner ni varandra från början?
– Emil och Sebastian har länge jobbat tillsammans och började tänka på att starta eget redan för cirka sex år sedan men saknade kapital. Sen kom Hannes in i bilden för ett par år sedan och vi kunde skramla ihop tillräckligt med sparpengar för att komma öven en enkel krog. 

Vad har ni inspirerats av i utformningen av Diket?
Det fanns alltid ett sug att göra den här Malmö/London/Parisgrejen, en lite stökig bistroliknande krog utan tydliga ramar. Där maten blir vad vi känner för att laga och med schyssta priser så man som gäst kan prova mycket. Diket ska vara en arbetsplats där vi kan fortsätta lära oss nya grejer vi inspireras av och hoppas att gästerna uppskattar att ta del av det.

Foto: Emelie Carbin

Vad har ni för olika roller på Diket? 
– Vi är alla kockar som gillar att dricka vin och det ska vi fortsätta vara även på Diket. Vi har ingen utbildning inom dryck men på samma sätt som vi inte har koll på om moroten är odlad i en södersluttning vet vi ändå om det är en bra morot eller inte. Vi har valt ut de viner vi gillar mest så goa grejer kommer finnas men som gäst får du räkna med att serveras av en kock, på gott och ont!

Det ryktas att ni har gjort all renovering av Diket själva, var det en självklarhet att ni skulle göra allt från grunden?
– Vi hade mer tid än pengar för renoveringen så vi valde att göra alltihop själva. Med många tips och råd från hantverkare för att inte göra bort oss totalt. Från början hade vi tänkt att bara fixa till lite grann och öppna så fort som möjligt men rätt som det var hade vi plockat ner hela stället. Det var kul ett tag, nu vill vi verkligen bara laga mat och servera goa viner.

Foto: Emelie Carbin

Ni kommer att ha flera viner på tapp, hur har tankegångarna sett ut i valet av viner? 
– Vi tyckte vin på tapp var en succé-idé, bättre för miljön och lättare att erbjuda fler viner på glas. Och så finns det något väldigt hemtrevligt i att få servera vin på karaff! Fler och fler mindre producenter vi gillar börjar tappa sina viner även på fat så det känns festligt att vi kommer kunna variera utbudet.

Vad kännetecknar ett bra vin för er? 
– Det finns jättemånga bra viner, det är väldigt svårt att svara på. Generellt så köper vi från lite mindre producenter som kanske inte tillsätter så mycket i sina viner. Någon form av hantverksmässiga viner som är gjorda av folk som har lite go feeling för det de gör. Sedan får det gärna smaka på alla möjliga konstiga sätt, det gör ingenting. Det viktigaste är att det är ett gott vin och gott käk. Sedan kanske vi inte jobbar med kombon på mat och vin så mycket eftersom vi har en sådan spretig meny, vi vill gärna laga precis vad som helst och inte stirra oss blinda på perfekta matchningar. 

Foto: Emelie Carbin

Hur har ni kommit fram till menyn? Tror ni att den kommer att ändras över tid?
– Vi började prata om att öppna en krog för länge sedan och då har vi gått igenom säkert 20 typer av olika restauranger. Men vi landade i att vi inte skulle tycka att det vore så kul att göra en grej för länge och det var så det resulterade i att vi skulle göra olika grejer hela tiden och ändra meny ofta. Där det inte finns någon som säger till oss att vi måste jobba utifrån en viss smaksättning, utifrån en viss region eller ett visst land. Vi kan göra precis vad som helst, det blir väldigt levande. Det gör att det blir långsiktigt och kul att arbeta med under en längre period. 

Vad har ni för planer inför sommaren? 
– Vi kommer ha stängt några veckor i juli, annars kör vi på som vanligt!