Annons ↓ Annons ↑

Under all kritik – podden där det allra sämsta blir det bästa

Under all kritik är podden som letar efter alla de där rosenrasande recensionerna som troligtvis skrivits i affekt, läser upp dem och dissikerar dem. 

Hur föddes idéen till Under all kritik?
Amanda: Idén kom när vi satt på Stigbergstorget och drömde om ett tv-program för att kunna resa jorden runt. Vi började läsa recensioner på resesajter och insåg att folks sätt att uttrycka sin besvikelse på var en riktig guldgruva.

Tina: Vi hittade så många recensioner som vi tyckte verkligen hade något, inte sällan med just orden “under all kritik” i. Vi ville dela med oss av guldkornen, så vi lät podden handla om bara dåliga recensioner. Vi drömmer fortfarande om att göra ett reseprogram där vi besöker eller testar saker vi pratar om i podden.

Hur går ni tillväga i er jakt på de allra bästa recensionerna?
Tina: På massor av olika sätt. Ibland minns man ett ifrågasättningsbart hotell som man själv bott på, ser något i sociala medier som verkar kunna röra upp i känslogrytan eller får tips från våra lyssnare.

Amanda: Recensionsinternet är som ett svart hål, man börjar någonstans och kan sluta i ett helt annat universum. Det är alltid spännande.

Varför tror ni att det är så kul att ta del av riktigt dåliga recensioner?
Amanda: Det finns något förbjudet i att “tappa det”, när man visar magen och drar på de absolut största växlarna även om det rör förhållandevis små saker. Taget ur sitt sammanhang blir det komiskt, ibland till och med som egna små konstverk.

Tina: Människors sätt att uttrycka sig i affekt när de är riktigt upprörda är så kreativt och spännande. Man vill veta mer om vad som föranlett besvikelsen och personen bakom texten.

Har ni någon favorit bland alla recensioner ni läst?
Tina: ”STRUL STRUL STRUL STRUL”, är en stor favorit för mig. Amanda läste den recensionen i ett avsnitt som handlade om besvärliga streamingappar. Man kan verkligen känna igen sig och förstå den renodlade frustrationen personen befunnit sig i när den skrev det. Jag skrattar varje gång jag tänker på det.

Amanda: Och den som handlade om ett godis som kunde ha laxerande effekt. Recensionen var skriven som en lång och gripande skräckthriller. Den var riktigt stark och stilig!

Amanda Kallin till vänster och Tina Mannegren till höger Foto: Thomas Norrgård


Har ni själva skrivit en svidande recension om en produkt som ni har köpt? Hur lät det?
Tina: Jag har nog inte skrivit så många arga recensioner, men några sura mail i affekt har det blivit. Då är det passiv aggressivitet och strukturerade listor som jag fokuserar på. Det är inget mål jag har i livet att öka mängden sura mail dock, men det kommer nog ändå göra det med åren.

Amanda: Jag skulle aldrig våga skriva en dålig recension. Ger alltid fem av fem stjärnor.

Ni har tidigare skrivit en bok ihop (Gå vidare är silver – älta är guld) och haft podcasten Ältpodden. Vad är det bästa med att jobba ihop?
Amanda: Först och främst är det roligt! Det är nästan ingen skillnad på “work mode” och “play time” när vi jobbar ihop, det är som världens bästa hobby? Vi jobbar ganska hårt på att slipa ner våra mentala trösklar inför varandra och våra projekt, inga idéer är för dåliga och lust går alltid före nytta.

Tina: Det är att vi blir modiga tillsammans. Egentligen vågar jag inte göra någonting av det vi gör ihop. Tillsammans vinner det roliga över tankar som “vilka tror vi att vi är?”, “tänk om alla tycker jag är töntig” och “det här är säkert jättedåligt egentligen”.

Vad har ni för sommarplaner?
Amanda: Jag har precis hittat rätt nyckel till min cykel så ska cykla precis överallt. Hade glömt hur roligt det är att cykla!

Tina: Är jag symtomfri ska jag vandra Jämtlandstriangeln, vi får se om jag läser recensionerna innan.

Nyfiken på podden? Lyssna på den här.