Annons ↓ Annons ↑

Studio HPKSM:s nya meny

Studio HPKSM har en sprillans ny meny med säsongsbetondade ingredienser. För att få mer klarhet i detta hörde vi av oss till deras kökschef Peter Borgström och frågade ut honom om den smarriga menyn och de nya vinerna. 

Hej Peter Borgström, vem är du och hur hamnade du på Studio HPKSM? 
– Jag har haft en brokig bakgrund och har bland annat arbetat som bilskolelärare. Läst på Chalmers och lagat massa mat där emellan, faktiskt så lagade jag mest mat på Chalmers.. hehe. Jag kände Georg (krögaren) sen tidigare och han frågade mig om jag ville hänga med i detta projektet som skulle bli Studio HPKSM. Vilket jag verkligen inte ångrar!

Vad skulle du säga kännetecknar Studio HPKSM:s meny? 
– Enkel men vällagad mat. Inga halvfabrikat, mycket kärlek.

I menysläppstexten står det att ni kommer erbjuda vårens bästa råvaror efter säsong. Vilka är vårens råvaror på Studio HPKSM och hur kommer ni att servera dem? 
– Säsongens råvaror är kanske inte dom man tänker på i första hand. Utan det är fortfarande mycket rotfrukter, som många kanske förknippar med höst, vi har till exempel rotselleripuré till ankan. Det är nu rotfrukterna är som bäst! Plus en del skott som till exempel krassen som vi har till lantpatén. Vi använder oss av det som finns tillgängligt, nära, för bästa smak.

Det känns som att allt fler har insett fördelarna med säsongsbetonad mat, vilka andra mattrender tror du vi kommer att få se under 2019? 
– Mindre matsvinn. Köpa mer halva-priset i köttdisken, varor med kort utgångsdatum och ta tillvara på maten mer. Mer klimatsmart tänk överlag. Mer egenansvar när det gäller mat och att storhandlingen kanske blir mer sällsynt, att inte handla mer än du behöver och handla lokalt.

Ni kommer även att erbjuda några nya viner, berätta lite om dem. 
– Ja precis! Vi har till exempel ett rött vin från Sicilien som odlas på vid Etnas sluttningar. Passar perfekt till vår lantpaté!

Hur firar en bäst in våren enligt dig? 
– Genom att sitta på vår uteservering och hänga med kollegorna. Svårt att gå hem från jobbet då vi har uteserveringen!