Annons ↓ Annons ↑

Silveräpplen debuterar med Pretentious Lofi inc. EP

Pretentious Lofi inc. EP. Så heter Silveräpplens, eller Simeon Pappinen Hillerts, solodebut. Han är mer meriterad som ljudtekniker, men ville testa sina egna idéer och ta vara på sin kreativitet. Det mynnade ut i soloprojektet Silveräpplen som nu alltså debuterar. Pretentious Lofi inc. EP släpps den sjunde februari.  

På en av dina pressbilder poserar du med en get, berätta om bilden. Hur lärde du och geten känna varandra? 
— Jag älskar att det är första frågan! Den bor i Slottsskogen, jag föll för den när jag var där och hängde i somras. Den såg så totalt ointresserad och uttråkad ut att den hade platsat i vilket indieband från 90-talet som helst, kände mig tvungen att ta en selfie.

Hur tror du att din tid som ljudtekniker har påverkat ditt sound? 
— Framför allt har det gjort att jag kan styra över hela produktionen själv och få den dit jag vill. Sen inspireras jag av att utforska effekter och leka med ljud, skapandet av ljudvärldarna är en del av låtskrivandet. Oftast är det när jag famlar mig fram på måfå och utforskar nån ny synth som de finaste melodierna skrivs i förbifarten.

Nu släpper du musik solo under namnet Silveräpplen, hur kommer det sig att du landade i att solodebutera? 
— Framförallt var det kul att se vad som händer när jag får testa mina idéer kompromisslöst och fullt ut. Sen har det med livssituationen att göra. Det mest kreativa för mig just nu är att ha ett projekt som jag kan köra i 110 när jag har feeling och sen pausa helt ett par veckor när jag känner för det.

Vad har du haft för förebilder och inspirationskällor till Pretentious Lofi inc. EP
— Massa olika, händer så sjukt mycket coolt på musikscenen nu och så bär man ju med sig all den gamla musik man harvat runt med tidigare. Ska jag försöka vara konkreta för just Silveräpplens inspiration så måste jag i alla fall nämna Pale Honey, Kite, Little Dragon, Yung Lean, Niki & The Dove, Sir Was, Råå och St Vincent. Men listan är lång.

Vilka känslolägen och sinnesstämningar har dominerat ditt sound på EP:n?
— I mitt huvud har ljudbilder färger och den här EP:n är ganska kall, mörk, lila och neonblå. Den där känslan de sista 20 min innan klubben stänger då det är svårt att skilja på romantik och desperation.

På Pretentious Lofi inc. EP samarbetar du med diverse vänner från Göteborgs indiescen. Skulle du säga att du har lätt för att släppa in andra i din kreativa process? 
— Att släppa in andra är hur enkelt som helst, jag vet hur grymma vänner jag har och det är så kul att se musiken växa. Den svåra biten är att våga fråga om nån vill vara med. Det är så lätt att tvivla på sina egna låtar, speciellt under tiden man skapar dem, och man vill ju inte att nån ska känna sig tvingad att ställa upp bara för att vara schysst. Men alla har verkat väldigt positiva så förhoppningsvis tyckte de att det var kul.

Hur har du gått tillväga i valet av gästspel/gäster på EP:n? 
— Jag har fokuserat på vad som skulle förhöja låtarna. Jag har plockat in gästerna sent, när jag redan kommit långt i processen. När jag kunnat höra vart låten är på väg och vad som saknas i den. Då har det känts ganska självklart vems tonspråk som skulle tillföra rätt element.

Hur kommer du att fira EP-releasen? 
— Jag får se. Skålar nog med några vänner, kanske gör en high five.

Kommer vi att kunna se dig live på någon av Göteborgs scener under våren? 
— Finns lite olika planer på gång, det första och enda spikade är fredag 6:e mars på Studio-HPKSM, ska bli sjukt kul.