Annons ↓ Annons ↑

Premiär: Robert John David

Indiepoppen är inte död, spana till exempel in Robert John Davids färska låt Rodnad och chans som vi premiärvisar.

Hur mår indiepopen idag? 
– Jag är inte så vidare insatt på indiepopmarknaden som konsument, men som artist känns det trångt. Jag skulle vilja likna indiepopen med ett virus av något slag, och ett virus mår väl kanske bäst när det sprider sig över allt. 

Berätta om Rodnad och chans, hur kom den till?
– Efter några år av diverse förändringar i olika vänskapsrelationer kom Rodnad och chans till hemma i min lägenhet på snickaregatan. Den är en av de allra första låtarna jag skrev med tanke på just detta projektet, Robert John David. Och det var med Rodnad och chans som debutalbumet fick fart. Musikvideon kom till i somras. Det var jag och Fredrik med en budget på 0kr. Vi besökte den lekplats som ännu inte rivits ner i vår gamla hemby och resultatet blev alldeles tjusigt.

Du har spelat i band såsom Trampstamp, Still ill och Hägring, hur är det att köra solo jämfört med att spela i band? 
– Jag behöver inte längre vara rädd att någon lämnar mig och att allt slit skulle bli förgäves. Jag har blivit så less på att vara beroende av andra människors halvdanna insatser. Sen har också min relation till att skriva och producera musik utvecklats till något fantastiskt. Jag är fri. Jag måste inte anpassa mig efter andras referenser längre, vilket har fått mig att slappna av med låtskrivandet. Samtidigt dyker det upp många nackdelar i att vara ”solo”, jag försöker jobba fram någon mellanmjölk. Jag ger bandet mer och mer plats och kommande musik kommer inte 100% vara skriven av mig själv. 

Vad skulle du säga kännetecknar musiken som är singnerad Robert John David? 
– I nuläget har jag inget svar. Jag är så djupt inne i produktionen av ny musik att jag inte riktigt vet hur det, ur mitt perspektiv ”gamla”, låter.

Den 10/10 spelar du på Oceanen, var håller du själv hus när går på konserter? 
– Jag är ingen höjdare på att konsumera musik, förr var konserter en stor del av mitt sätt att leva, både att spela hela tiden men också att gå och uppleva. Jag tror att jag tröttnade lite. Men om jag nu skulle gå på en spelning så är det artisten som lockar och inte någon klubb eller folkpark så jag kan ta mig vart som helst. Jag antar att jag ser fram emot att komma ut och spela mer så att jag tvingas tillbaka till klubblivet lite grann.

Vad har du för planer för 2020?
– Robert John David 2020 planeras i detta nu. Det kommer att hända en hel del. Jag är hemskt optimistisk över nästkommande album, och att ha börjat samarbeta med Howling Booking. Jag ser fram emot att lämna 2019 bakom mig, det tar sån energi att födas på nytt.