Annons ↓ Annons ↑

Nadia Nair släpper nytt

Idag släpper Nadia Nair två helt nya låtar, Bricks and Sandstorm och Moon. Premiärdagen till ära har vi snackat med henne om musikens betydelse, rasism och hur människor skapar fantastiska verk.

Hallå vi har ju inte snackat sen spelningen på Way Out West, vi kanske kan recap:a lite, hur var det egentligen?
–Det var magiskt… så mycket kärlek i min hemstad. Är så jävla nöjd.

Och idag följer du upp K med två helt nya låtar, hur känns det?
– Det har verkligen kliat i kroppen. Tålamodet testas alltid lite extra i den här delen av processen…

Berätta om bakgrunden till låtarna!
Bricks and Sandstorms handlar om att älska min vackra hudfärg och den person som finns bakom den, det handlar om platsen som folk av färg ska få ta i ett samhälle och i situationer där man fortfarande inte anses vara normen. Det handlar om hur den normaliserade rasismen gör färg till ett problem men inte erkänner den rasismen. Det handlar om att jag inte tänker ursäkta och förminska mig själv och min kropp längre för att jag är en minoritet och alltså underrepresenterad. Tänker inte heller bli definierad av någon annan än mig själv på grund av stereotyper. Så det är en kärleksförklaring, men det finns en historia och ifrågasättning bakom.

”Jag tänker inte ursäkta och förminska mig själv och min kropp längre för att jag är en minoritet”

Och Moon?
– Moon är egentligen en slags kärleksförklaring men en annan typ av ”förklaring”. Jag skrev för en engelsk tidning nyss vad Moon handlade om och det föll sig ganska naturligt, men jag brukar dock ha svårt att förklara mina låtar och tycker generellt inte att det är en artists jobb. Jobbet har jag redan gjort i mitt verk. Det jag vill göra är att väcka känslor och få andra att fundera kring temat och musiken. Oavsett om det kommer från mörka eller ljusa platser. Det är bra att känna något.

Vad betyder låtarna, och musiken generellt, för dig?
– Det är dit jag vänder mig för att förstå mig själv, och förstå den värld jag lever i. Det har alltid och kommer alltid vara min ventilation och min friaste form av uttryck där inte någon kan tränga in. Det är få platser i livet där det kan få vara så.
”Låt folk bara slappna av och göra det dom vill göra, så kommer dom skapa fantastiska verk”
Hur viktigt tycker du att det är att ha ett budskap med musiken du skapar?
– Jag tycker man ska göra det som faller sig naturligt. Om man vill göra en låt om inget så är det ju något, men  jag tycker att man ska våga spegla samhället vi lever i genom konsten. Men man måste respektera att vi har olika sätt att göra det på. Jag kan ibland uppfattas som inte så glasklar för att jag blandar så hejvilt med min musik och har ofta fått höra att jag skriver ”svåra texter” så folk tror kanske inte alltid att budskapet finns där, men det gör det ju. I min process finns det en tanke bakom allt, men jag känner ingen skyldighet att behöva vara supertydlig precis hela tiden. Jag vill kunna flumma jag med. Bara det att jag existerar och får göra det jag vill göra som en minoritet i min bransch tycker jag är tillräckligt av ett budskap i sig. Låt folk bara slappna av och göra det dom vill göra, så kommer dom skapa fantastiska verk. Med många många statements förmodligen.
Hur ska du fira releasen?
– på min balkong i gbg!
Och får vi se dig på en scen i Göteborg framöver?
– Ja, ska försöka göra ett gig i halvåret minst i Göteborg, om Göteborg vill. Oceanen 25 oktober blir härnäst. Kom!