Annons ↓ Annons ↑

Mono No Aware visas upp hos Templet

Slow design, innovation och rumsliga atmosfärer står i fokus när fyra designstudenter från HDK-Valand visar utställningen Mono No Aware hos Templet i Victoriapassagen. 

Mellan den 19 april – 2 maj visar Templet den temporära utställningen Mono No Aware där fyra designstudenter, Petra Högström, Emeli Höcks, Carolina Härdh och John Wattström från HDK-Valand ställer ut sina projekt. Mono No Aware är ett japanskt uttryck och kan översättas till ”empati gentemot tingen” eller ”känslighet för det kortlivade”.

– Konceptet för utställningen tar inspiration från japansk kultur och traditionella Zen trädgårdar, en plats som associeras med ett känslomässigt lugn och vila för sinnet, behov som blir allt viktigare faktorer i vår postmodernistiska verklighet och våra konsumtionsdrivna, stressfyllda liv, skriver designstudenterna i ett pressmeddelande.

Själva utställningen utforskar och fokuserar på slow design, material innovation och rumsliga atmosfärer som gestaltas i sensorisk arkitektur och cirkulära designprocesser.

– Ljud, doft och taktilitet används som viktiga element i den rumsliga gestaltningen som utforskar designerns roll i skapandet av affektiva atmosfärer och undersöker både immateriella och fysiska aspekter av vår emotionella upplevelse av rum. Genom materialforskning, skulpturer och möbler skapade av bland annat matavfall från restauranger och material från människokroppen visar utställningen på hur vi människor är en del av naturen och lever i en komplex symbios med världen omkring oss, skriver designstudenterna i sitt pressmeddelande.