Annons ↓ Annons ↑

Malou Palmqvist: ”Jag söker skönheten i det ofärdiga, ofullkomliga”

Malou Palmqvist undersöker brytpunkten mellan det ofärdiga, det fula och det vackra. Hennes skulpturer utforskar naturens fundamentala lagar och mellan den 20 februari och den 1 mars intar hon Templet med sina verk. 

Hej Malou Palmqvist! Vem är du? 
– Jag är skulptör, jobbar med en rad olika material och kombinerar dem, nästan som 3D kollage, när jag sätter ihop komponenterna med varann så föds något nytt varje gång. Det gör processen långvarig och det är svårt att på förhand förutspå det exakta resultatet eftersom materialen är så olika och reagerar olika tillsammans.

Hur kommer det sig att du ställer ut hos Templet? 
– Jag letade en lokal där jag skulle kunna ha en utställning på mina egna villkor, en central, neutral plats där man kan trilla in utan att ha det som destination. Jag tror att gallerier i sin vanliga form kan uppfattas som skrämmande för folk. Så av en händelse kom jag i kontakt med Ali Davoodi som driver Templet tillsammans med Wallenstam.

Malou Palmqvist Foto: Katarina Di Leva

 Dina skulpturer är fulla av kontraster, det vackra lever i symbios med det fula, hur landade du i det uttrycket? 
– Jag tycker om imperfektion. Mina skulpturer utmanar tanken på vad som är omöjligt. I mitt arbete utforskar jag naturens fundamentala lagar, de attraherande krafter som massor utsätter varandra för. Hur materialen reagerar när de möts, delar som kollapsat, balanserar och ger en illusion av att de har stannat mitt i en rörelse. Jag söker skönheten i det ofärdiga, ofullkomliga.

Malou Palmqvist Foto: Katarina Di Leva

Hur kommer det sig att du snöade in på att göra skulpturer från första början? 
– Att röra sig runt ett objekt har alltid varit intressant för mig, att ha möjlighet att se det från alla vinklar och försöka få en uppfattning hur något skapats.

Vad kan du berätta om de verk du väljer att visa upp i Templet? 
– Gruppnamnet för min senaste serie skulpturer är Growth, och så heter även utställningen.Det kommer vara ett antal skulpturer ur serien, de är assymetriska, skrovliga, ergonomiskt lutande skulpturer.

Du har tidigare sagt att färg är en av de viktigaste aspekterna i ditt arbete, hur skulle du beskriva ditt sätt att arbeta med färg på? 
– Jag kan snöa in på färger och färgkombinationer, just nu är jag väldigt inne på olika jordtoner, brända aprikos och rosa nyanser i kombination med blekt kalla gröna toner. Jag kan ogilla en färg och då tycker jag om att experimentera med den. Jag tycker om när färgerna överraskar och kombinationerna känns oväntade

Vad har du för planer för våren? 
– Jag har utställningen till och med den 1 mars sedan kommer jag börja planera för nästa.