Annons ↓ Annons ↑

Marcus Berggren ska vara snäll i år

Det är nog inte många som får jobb på samma gala som de totalsågade på bästa sändningstid, men Djungeltrummans före detta bloggare Marcus Berggren bevisar att det faktiskt är möjligt. Nu på lördag river P3 av 2019 års guldgala i Partille med Tina Mehrafzoon och Marcus Berggren i spetsen. Vi ringde upp det komiska geniet för att prata om den nya programledarrollen och försökte självklart luska ut vad de har i kikarn inför galan.

Hur förbereder en sig bäst inför en gala?
– Jag önskar att jag visste det, det hade varit jävligt skönt. Jag tror att jag har gjort rätt denna gången, för jag har övat mycket. Sedan har jag inte fått någon ångest än inför galan, men det känns faktiskt skönt, jag har inte hunnit få ångest över att jag inte har ångest än i alla fall och jag har inte druckit någon sprit på hela januari så jag känner mig laddad och redo.

Förra året roastade du både guldgalan och artisterna och i år är du en av programledarna. Skulle du säga att det är ett framgångsrikt koncept?
– Tyvärr, får man nog säga. Mediebranschen verkar fungera så, det är ett mönster. Om man är tillräckligt elak så blir det lite den där känslan – varför älskar inte den oss och så tar de med personen istället. Men 2019 är mitt snälla år, jag har en mobilanteckning där det står “sprid glädje” överst.

Att leverera humor i direktsändning är något du har gjort förr, vad har du för tricks?
– Vi har hållit på som fan och så jävla länge. Först när man går in i planeringen så har man supergrandiosa planer, folk ska dö, folk ska sväva, man ska gräva upp Ted Gärdestads aska som ska vara med och spela, Joe Labero ska trolla och så vidare. Sen smalnas planerna av och formas till den slutgiltiga produkten.

Hur känns det att köra live?
– Det är det som är så jobbigt, att det kommer finnas bevis. Det kan göra mig stressad att det kommer att finnas en tape med hela skiten på. Jag gillar livegrejen, att det är nu eller aldrig. Det är något härligt med adrenalinet och pressen, det finns mycket att förlora och mycket att vinna.

Hur är det att leda en gala jämfört med allt annat du gör?
– Det är mycket fler människor inblandade och fler möten. Det påminner mer om ett riktigt jobb än det jag gör annars, man får dricka lite kaffe, äta bullar, det finns en whiteboard och alla får säga vad dom känner. Det är sjukt hur jävla bortskämd man är, säger jag att jag vill ha osynliga skor så löser produktionen det. 

Nämn tre don’ts på en gala.
– Rappa, jag tycker alltid att det är jävligt cringe. Som rektorn som ska rappa på julavslutningen och kör en dad-rap. Något som jag inte heller gillar med galor är när man skriver in ett sådant där “skönt” gnabb mellan programledarna och de två som leder galan inte är bra skådisar, det känns bara konstlat och jobbigt. Sedan är saker som glänser bara estetiskt fult. Tänk fotbollsgalankavajer – är det en kavaj eller bil du har på dig? Allt annat är väl okej, det är fräckt att hissas ned från taket.

Beskriv årets P3 guld, hur kommer det bli?
– Jag tror att det kommer att bli det roligaste året hittills. Det finns ingen dötid i det och det finns mycket att se fram emot. Artisterna kommer säker vara svinbra som vanligt men jag är med för att ta fram innehållet i hålet som uppstår däremellan och det kommer att bli skoj. Det känns som att folk hatar galor, jävla gnäll. De kanske kommer tycker att det är så i år också, men vi ska göra vårt allra bästa.

Var efterfestar en bäst efter galan?
– Jag vill inte avslöja var, men jag och min flickvän Karin har en inofficiell efterfest. Det är inte konfettikanoner och sånt där som finns på de officiella festerna, istället har vi styrt bärs, bowling och coleslaw. Vi håller oss i kranskommunerna.

Vad händer efter att festen är slut och galaglittret är bortsopat från Partille?
– Jag ska åka på en livepodturne med min podcast och sedan har jag gjort en musikföreställning med Henrik Nyblom där vi går igenom musikhistorien så som vi ser den, vi ska ut i bygden och köra den. Jag ska även baka bullar, spela piano och raka mig.

Ur arkivet:
Före detta bloggare leder P3 Guld (2018)
Marcus Berggren gör veckans Spotifylista (2016)