Annons ↓ Annons ↑

Manx – en musikalisk nystart 

Maria Nyström fick nog av sitt gamla projekt The Naima Train som påbörjades när hon var i mitten av tonåren. Nu är hon tillbaka som Manx som andas lo-fi och elektronisk pop. 

Maria Nyström har tidigare varit känd under namnet The Naima Train, ett projekt som hon startade när hon var 15 år gammal. Hon gjorde sig inom kort ett namn som en nischad liveakt där hon byggde upp låtar och ljudlandskap med hjälp utav Loop Station men tillslut, efter många år av ensamt turnerande, kändes det hela krystat för Maria. Hon kunde inte utveckla projektet mer och känslan var inte längre densamma. 

– Det blev väldigt otydligt. Jag gjorde en spelning 2017 som var den sista spelningen ensam och då var det bara ångest. Det kändes som att jag bara låtsades. Så jag testade att skriva musik utan att det nödvändigtvis skulle landa i The Naima Train. Jag försökte att inte anpassa mig till det. Då blev det det här som är något helt annat. Det gick ganska så snabbt från att jag insåg det tills att jag kom till slutsatsen att jag skulle byta helt.

– Sedan har det varit ett jävla traggel som jag inte har kunnat sätta fingret på. Det har bara känts obekvämt länge. När jag började skriva musik igen så tog det ganska kort tid. Det var en jävligt stor förändring.

Foto: Calle Bergener

När Maria tidigare i år släppte musik som Manx för första gången hade hon inte speciellt höga förväntningar men när den första singeln väl var ute trillade kärleksförklaringarna in. Hon berättar att en av de största skillnaderna mellan projekten är att The Naima Train var deppigt och baserat på negativa känslor medan Manx är baserat på någonting oklart, men glatt. Att släppa den tydliga identitet som fanns i The Naima Train tycks ha varit befriande. 

– Jag har inte haft så mycket ångest över det faktiskt. Sjukt nog. Det var en dag då jag verkligen gick och sörjde och sörjde just Naima Train men sedan släppte jag det ganska snabbt. Det var bara kul. 

Efter sommaren kommer hon att släppa en EP på fem spår samt ett extraspår. Allt är redan inspelat och färdigt. 

– Jag spelar in ensam hemma först. Sedan har jag mitt lilla dreamteam, vilket är jag och min sambo. Det optimala har varit att jag kör allting själv, proddar allting själv och sedan tar jag det till honom och så mixar vi tillsammans. Det har bara varit kul. 

Den nya EP:ns spår har egna små budskap men det övergripande temat är havet och Maria berättar att allt utspelar sig i en exotisk miljö.

Jag vet inte varför det har blivit så. Det är det jag har fått feeling för, så det är stranden och djungeln.

Den 25 maj spelar Manx på Masthuggsgunget.