Annons ↓ Annons ↑

Känn dig som hemma hos Bar Bruno

I september öppnar Kyrkogatan 13:s senaste tillskott Bar Bruno, en cocktailbar där det personliga uttrycket tillåts ta plats i allt från utformningen av drinkmenyn till val av inredning. Det ska helt enkelt kännas som att du är på hemmafest snarare än i en cocktailbar. 

Det var när Juicekällarn flaggade för att de skulle stänga som Hugo Hall, Hanna Öberg (Champagnebaren och Unity Jazz) och Oscar Karlsson (The Bar) fick idén om att öppna upp en mysig och inbjudande cocktailbar med internationella ambitioner och en hög standard. Innergården vid Kyrkogatan har inhyst diverse olika butiker och restauranger genom åren och nu tycks den ha landat i sin nya identitet.

– Kyrkogatan var helt död innan, det var no mans land. Vår ambition att växa på samma adress kom efter några år när det började lossna med Champagnebaren. Alla tyckte att det var fullkomligt vansinnigt att öppna en champagnebar med hantverksgjord champagne i Göteborg. Men när det väl lossnade så insåg vi att det här kan bli en härlig plats, speciellt efter att Höga Nord kom in, det har blivit ett sådant härligt komplement här, säger Hugo Hall.

Nu är det dock dags för gänget bakom Champagnebaren och Unity Jazz och nytillskottet Oscar Karlsson som tidigare arbetat på The Bar att frälsa Göteborgs invånare med cocktails. De berättar att de ville skapa något som de själva har saknat i stan och att det naturliga valet då landade i sprit. Bruno kommer att ha öppet sent och vara en välkomnande och mysig bar där du kan avsluta kvällen med såväl en espresso som en hundraårig cognac.

Hugo: Jag är väldigt förtjust i brun sprit och Hannas förstfödda son, som är mer eller mindre uppvuxen här, heter Bruno och på den vägen växte idén om en cocktailbar som ska heta Bruno fram. Sedan är vi nära vänner med Oscar som har jobbat på grannkrogen som är spritexpert och det var när vi snackade med Oscar som hela konceptet började växa fram. Vi har haft en dialog om att jobba ihop i några år så det blev väldigt naturligt.

Oscar: Jag tycker likadant, det fattas en väldigt bra och mysig cocktailbar i den här staden som känns som att man är hemma hos någon likaväl som man är ute. Jag är vän med alla som jobbar här och så fort jag hörde att Juicebaren skulle lägga ned så tänkte jag att vi borde göra en cocktailbar istället.

Om det är något som de har lyckats med på Kyrkogatans innergård så är det den mysiga och familjära stämningen. Det är så långt ifrån massproduktion och kedjor en kan komma. Hanna berättar att hon tror att det beror på att de gör det de älskar och går in i sin projekt med stor passion. Hugo belyser vikten av att inte undervärdera publiken utan lyfter istället vikten av att skapa ställen färgade av ens liv, erfarenheter och resor som en själv vill besöka. Med Bar Bruno har de tagit det personliga till en ny nivå. 

Hugo: Vi har döpt baren efter Bruno, Bruno är maskoten här och Bruno har växt upp i Hannas livmoder så då inreder vi det som en livmoder. Det blir väldigt personligt. 

Oscar: Jag tror även att det kommer att synas på drinklistan och spritutbudet, som består av vad jag gillar eller tycker borde finnas i en bar. 

Under intervjuns gång uppdagar det sig även att Oscar under The Bars sommaruppehåll har arbetat på en spritfabrik och hos baren Mezcalogica i Oxaca City i Mexico, något som med all säkerhet kommer att speglas i Bar Brunos meny. 

Oscar: De frågade om jag kunde spanska och jag sa ja även om jag absolut inte kan spanska. Det märktes väldigt fort och då fick jag jättemycket skäll men sedan blev vi kompisar. Baren Mezcalogia ägs av Cortezfamiljen som är de största mezcalproducenterna i hela världen. Då frågade jag om jag inte kunde få ta del av hur de gjorde när de tillverkade mezcal och det hela slutade med att jag fick stå och jobba nio timmar om dagen på gårdsdestillerier och följa med i hela processen. Sedan stod jag och arbetade tio timmar i en bar och gjorde drinkar för 12,50 kronor i timmen.

Drinklistan hos Bar Bruno kommer att hållas kort. Trion vill göra det enkelt för gästerna att beställa från drinkmenyn som kommer att vara säsongsbetonad och ta till vara på kockarnas matsvinn. Idéer såsom Dry Martini med sjögräsolja istället för oliver och en Bloody Cesar med musseljuice duggar tätt när de ger exempel på menyn. 

Oscar: Det kommer att vara åtta drinkar totalt, två stiffa drinkar, två sura drinkar, två lite sötare och de andra två kommer att vara drinkar med låg alkoholhalt. 

Hugo: Vi har två kök med otroliga kockar så vi vill väva in dem i processen och ta till vara på morotsskal och citrusjuice. Det blir en hel del produkter som Oscar kan göra otroliga grejer med. Utbudet är utformat i två led, dels vill vi rikta en stor hommage till klassiska drinkar för det älskar vi alla. Att göra klassiska drinkar på vårt sätt med bästa möjliga råvaror, vi tänker presentera det som en stor bibel och sedan ha ett inslag med det som vi tycker är extra kul just nu som är lite mer säsongsbetonat och mer urspårade grejer.

När de får frågan kring hur Göteborgs bar- och krogscen mår berättar de att de tycker att det går att se en positiv utveckling och ett ökat intresse för barer som levererar hög kvalitet och besitter god kunskap kring sitt utbud.   

Hugo: Hela Kroggöteborg mår allt bättre och jag tycker att man ser det på gästerna – att de har högre förväntningar. Jag tycker fortfarande att det behövs fler människor som inte är en del av en storkoncern utan som gör mer småskaliga grejer. Galna och passionerade människor, det kommer allt fler och det är underbart.

Hanna: Det är kul att gästerna är medvetna om hållbarhet och vad de dricker och vad det är för något. Förr kändes det inte som att den kulturen var lika stark, då ville man bara ha en drink. Det spelade ingen roll vilken spritsort som var i. Att bjuda på bra produkter som vi har förädlat på ett bra sätt är vår passion. 

Hugo: Det är så himla bra för oss. Att folk börjar förvänta sig mycket mer gynnar alla små härliga ställen, eller oss till exempel. Vi gynnas supermycket av att folk vill har mer och det är en jätterolig utveckling. 

Invigningen av Bar Bruno kommer att firas grandiost i september men de berättar att de fortfarande klurar på hur de ska få till det rent praktiskt då lokalen enbart har plats för cirka 20 personer samtidigt som det är hundratals personer som de vill bjuda in. 

– Sedan är vi faktiskt som ett litet kollektiv här. Jazzen öppnar i nya kläder och har renoverats under sommaren och Champagnebaren nyöppnar efter sommarsäsongen. Alla kommer att vilja fira Bar Bruno för baren ingår i vår familj. Så det kommer att bli storslaget även här ute på innegården, avslutar Hanna Öberg.