Annons ↓ Annons ↑

Jireel

Jireel är den blott 16-åriga killen från Stockholmsförorten Bandhagen som har blivit ett namn på allas läppar under det gångna året. På fredag spelar han på Guldhelgen och är dessutom nominerad till Årets hiphop/soul – Djungeltrumman tog därför tillfället i akt att snacka med hiphop-stjärnskottet.

För de som har levt utan någon kontakt med omvärlden det senaste, vem är egentligen Jireel? 
– Mitt namn är Jireel Lavia Pereira, född i Angola men uppvuxen i Stockholm. Ett av skälen till varför jag började hålla på med musik var för att min mamma sjöng i en kör i hennes yngre dagar. Jag fångade upp detta och började själv i en kör i Södermalmskyrkan, då var jag någonstans mellan 10 och 11 år. Jag är även insatt i mode, och har ett märke med två andra vänner. Märket heter Nobody. Du kan hitta oss på Instagram under namnet nbdyclub. Jag pluggar fortfarande i skolan och går på Ekonomi/juridik-linjen på gymnasiet. Mina framtidsplaner är att kunna styra ett företag inom mode eller musik, kanske öppna ett eget skivbolag i framtiden.

För första gången är du nominerad till Årets hiphop/soul på P3 Guld, hur går tankarna så här en vecka innan?
– Det känns riktigt bra, det borde egentligen kännas pirrigt – men jag är redo!

Inte för att jinxa något – men om du skulle vinna hur firar du det i sådana fall?
– Genom att vara med mina närmaste vänner  och festa. Dessutom så dricker jag inte alkohol så det får bli fest med min favorit dricka, Fanta exotic, haha!

”Jag vill kunna gå så långt som möjligt med min musik”

Kvällen innan galan spelar du på en av Kanyes favoritklubbar, Yaki-Da, vad kan vi som publik förvänta oss av den spelningen?
– Ni kan förvänta er en bra show med nya låtar. Jag kommer dessutom ha med mig några gäster.

Jag har läst att du vill bli Sveriges främsta rappare, hur ska du gå till väga för att lyckas med det målet?
– Jag vill kunna gå så långt som möjligt med min musik, för att kunna göra det så handlar det om att släppa musik som alla kan lyssna på. Det ska inte finnas någon åldersgrupp till min musik, alla ska kunna lyssna och njuta.

I Cataleya sjunger du på portugisiska, hur kommer det sig?
– Jag sjunger på portugisiska eftersom jag är född i Angola och kan därför tala det flytande. Det kändes unikt att få fram språket i låten.

”Jag får idéer från olika håll
och gör det till mitt eget”

Du sjunger ”Jag behöver ingen tinder, för guzzar kommer hela tiden”, har det ändrats? Kan en hitta dig på Tinder under P3 Guld-helgen?
– Ingenting har ändrats, jag håller mig till det jag säger. Om någon vill hitta mig under galan så får det bli i verkligheten istället, haha.

Idol kanske är fel ord men har du någon sådan?
– Det finns människor som jag blir inspirerad av, till exempel Drake, Travis Scott, J Cole med flera. Jag får idéer från olika håll och gör det till mitt eget.

Förutom Jireel, vad får en absolut inte missa just nu enligt dig?
– När Nivy tar över världen under 2017 och åren framöver!

När kommer egentligen den efterlängtade EP:n alla snackar om?
– Den kommer väldigt, väldigt snart. Jag vet inte riktigt om jag får säga datum och sånt än, men jag lovar att den kommer snart och släpps överallt! Jag är väldigt nöjd över den – hoppas lyssnarna tycker om den lika mycket som jag.

Jireel spelar på Yaki-Da den 20/1, all info hittar du här