Annons ↓ Annons ↑

Italo Bitches: ”Ensamhet existerar endast här på jorden”

Ikväll den 10/5 intar Italo Bitches Oceanen med dunder och brak. Vi har pratat med Anna Törnqvist och Mira Aasma som ligger bakom den varma 80-talsosande, utomjordiska more is more-discon om festkvällen, estetik och om albumet Bitch Life. 

Italo Bitches känns som ett projekt där ni får använda och utnytja er fantasi till fullo, vad skulle ni säga kännetecknar Italo Bitches när det kommer till er estetik och ert sound? 
– More is more, både musikaliskt och stilmässigt. Vi dras till den futuristiska estetiken, både i vårt sound och allt runtomkring. Det som kännetecknar oss är främst är lekfulla melodier, röster från yttre rymden, humor som blandas med allvar samt axelvaddar och guld. 

I presstexten kring er kan en läsa att Italo Bitches delvis föddes ur tristess, vad är er relation till att ha tråkigt? 
– Vi vet inte riktigt vilken del av presstexten ni refererar till för vi älskar nämligen att ha tråkigt! Dock bildades IB under en vecka då båda var arbetsfria, men den veckan var allt annat än tråkig. Ur leda och självömkan föds både idéer och kreativitet och förhoppningsvis fantastisk musik. Det var just därför vi kom till jorden, då vår planet är alldeles för glad och harmonisk för att få till den där riktigt själfulla musiken. 

Ni tycks även ha en försmak för rymden och aliens utöver kärleken till 80-tals estetik och italodisco. Är vi ensamma i universum? 
– Ensamhet existerar endast här på jorden, möjligtvis det enda stället i universum det INTE skulle behöva finnas. Givetvis finns det liv ute i Universum, det är oändligt. Troligen är utomjordingar bättre på att ta hand om varandra och sina planeter. 

Foto: Daria Spitza

Även om ni använder er av en stundtals humoristisk tonalitet kan en också ana ett allvar i er musik, hur kommer det sig att ni har landat i den kombinationen? 
– Vi tycker att humor är ett bra sätt att nå ut med i princip alla budskap, vardagliga som tyngre. Vår grund ligger till stor del i feminism och att som kvinna/ickebinär få uttrycka sig precis som en vill. Vi tror att humorn i vårt projekt gör vårt budskap mer tillgängligt.

Ni har nyligen släppt ett album, Bitch Life, som slår som en dansant slägga genom högtalarna. Hur föddes idén till Bitch Life? 
– Bitch Life är ett tematiskt album, som betar av olika ämnen vi stött på här på jorden. Det är byggt på erfarenheter, intryck och psykosociala studier från ett utomjordingsperspektiv. 

Den 10 maj spelar ni på Oceanen, vad kommer ni att bjuda publiken på? 
– Vi kommer bjuda på liveshow tillsammans med våra bakgrundsdansare (Troopers), scenkläder av modedesignern Janicke Sommar, stand up comedy av Jafar the Superstar, dj-duon Slice me Nice samt handtryckt merch gjort på second hand kläder! 

Vad har ni för sommarplaner?
– I sommar kommer vi bland annat att spela live på KitKat-club i Berlin, samt filma en mockumentär någonstans i Europa.

Sugen på att de Italo Bitches live? Här är länken till eventet.