Helgens Spotifylista: Hannah Smallbone

Det är återigen dags för helg. Denna veckan är det dessutom ingen annan än singelaktuella Hannah Smallbone som ligger bakom Helgens Spotifylista.

Hej Hannah Smallbone! Hur ser en vanlig helg ut för dig såhär i coronatider?  
– Hej! Jag har kanske inte varit den mest corona-anpassade personen eftersom jag inte har ett jobb man kan sköta hemifrån och det har väl lite präglat det privata också. På helgerna träffas jag och mina bästa vänner för att dricka mycket vin och vara allmänt högljudda. Jag har en kul vinylsamling hemma med allt från UB40 till Vikingarna och deras cover av Djingis Khan som man kan slå på när man vill liva till det. Annars sitter jag gärna å proddar i min studio vid Odenplan eller promenerar runt i stan med min kille och kollar på Stockholms alla vackra byggnader. Älskar att bo i en stad med så mycket historia i varenda hörn. Finns ju väldigt många vinylskivebutiker dit man kan ta sig enbart för att tjuvlyssna när gamla söderkis-gubbar snackar knegar-stockholmska. Varenda en av dem hävdar givetvis att de var med på både Gärdet-festen och nån gång festat med Jimi Hendrix. Mycket charmigt.

Berätta om inspelningen till din musikvideo för Heartless Lady
– Jag spelade upp min retroflörtiga låt Heartless Lady för bästa Christine Friberg som målade upp sin bild av hur hon ville videon skulle se ut. Det råkade vara exakt den estetik och story som jag var ute efter – ett 80tals-Sverige med en klassisk dejt fast med utbytta könsstereotyper. Vi spelade in den på olika locations i Göteborg i somras bland annat på Hagabion/Kino, Egg&Milk, spårvagnsspåren vid Västergatan och ett grustag på Hisingen. Kommer därifrån så fick mycket hjälp av vänner och familj med både statister, rekvisita, proviant och kaffe med mer. Foto stod självaste Patrik Vincent för. Alla mina feta outfits grävde Christine fram på Beyond Retro men även en del från våra egna garderober. En go vän, Petter Hörbeck, som redan ägde egen hockeyfrilla, ställde upp som killen i videon, utan några tidigare skådespelarerfarenheter.

Heartless lady handlar om hämnd och kvinnlig styrka, vad inspirerade dig i skapandet av låten? 
– I Heartless Lady vill jag uppmuntra tjejer/damer/tanter att vara så själviska, elaka, arga eller likgiltiga de själva vill, precis som killar alltid tillåtits vara på vilket sätt de vill utan att behöva be om ursäkt för det.

– Har använt tape- och choruseffekter, juno-pads och tunga rock-virvlar i studion och även spelat in skaplig elgitarr. Jag är ju först och främst pianist men men när jag hanterar något annat än mitt huvudinstrument, framför allt trum-beats så är det som att jag får en mer logisk och lättsam syn på hur saker ska låta, utan krusiduller. Jag är duktig pianist men lägger alltid lite för många bluesräkor och färgningar, därför byter jag och min kompanjon Robin Rudén ofta plats när vi proddar, typ letar idéer i våra döda vinklar kan man säga. Jag har inspirerats av coola disco- och punkrock-damer, typ Debbie Harry, Grace Jones, Marianne Faithful, Donna Summer och Joan Jett. Men har även lyssnat en del på modernare artister som Miley Cyrus, Ariana Grande och Dua Lipa.

När passar det som bäst att spela din spellista? 
– 1. När du jobbar hemifrån under Corona och behöver extra pepp!

2. När du bilar fram och tillbaka Stockholm-Göteborg.

3. När du firar att Corona är över!

Vad har du för planer för 2021?
– Jag måste flytta igen för Stockholm is a bitch när det kommer till bostäder. Önskar det var en mänsklig rättighet att ha en bostad, att det typ ingick i grundlagen, vilken förutsättning du än har. Nu handlar allt bara om att tjäna pengar och det är sjukt orättvist. När jag inte är mitt i ett flyttkaos ska jag fortsätta skriva och producera nya låtar i min studio och inspireras av Prince.