Annons ↓ Annons ↑

Helgens Spotifylista: Dialekt

Nästa helg går det musikaliska utbytet Dialekt av stapeln. Men vad är det egentligen för något? Vi lät Amira Brown (P3/Hip Hop Stan GBG) och Malte Leander från kollektivet So&Such svara på frågor om Dialekt och skapa en spellista som vi kan spela på högsta volym under helgen. 

Berätta om Dialekt, hur föddes idén? 
– Vi spann helt enkelt vidare på en idé vi snackat om ett tag, som går ut på att genomföra ett musikaliskt utbyte mellan våra två städer, något som vi tycker görs alltför sällan. Bakom projektet står Amira Brown som håller till i Göteborg, och Malte Leander i Malmö. Tanken var att välja ut live-akter och dj:s inom hiphop och r&b, där en handfull artister från söder får möjlighet att spela på västkusten, och vice versa. Dialekt vill kunna erbjuda möjligheter för artister och dj:s som vi tycker förtjänar mer uppmärksamhet att få spelningar i en annan stad än sin egen.

Kommer Dialekt att vara ett återkommande koncept? 
– Ja, det är förhoppningen! Just i sommar är det vid två separata tillfällen som Dialekt sker – en fest går av stapeln nästa vecka i Göteborg, och den andra i början på augusti i Malmö. Sen får vi helt enkelt se hur responsen är!

Vad tycker du om Sveriges musikklimat i dagsläget? 
– Sveriges musikexport utomlands känns som att den blomstrar året runt, vilket ju är superkul. Fast roligast och mest intressant tycker jag ändå är DIY-kulturen, som oftast sker på lite mindre skala. Det finns flera grymt drivna och initiativtagande musikkollektiv runt om i landet som gör helt egna grejer, independent. Jag tror personligen att mer genuin musik kommer från den typen av skapande, som sker i en nära cirkel eller grupp, där några av de större problematiska faktorerna går att utesluta.

Hur firar en bäst in helgen? 
– Vad bättre än en terrass, i solen med en kall i handen? Jag menar, det är ju trots allt sommar. Nej, men en fredag spenderas väl allra bäst i goda vänners sällskap – helst med lite lösa och spontana planer som kan gå åt ett eller annat håll, mest för att min vardag brukar vara raka motsatsen.

https://open.spotify.com/playlist/0i3UJ35SzNgN5dNwW6RaAR