Helgens Spotifylista: Avantgardet

Idag, den 15/11, ställer Avantgardet till med albumfirande på Bengans, dessutom har de fyllt Helgens Spotifylista med goa låtar. 

Nu på fredag den 15/11 hänger ni på Bengans och signerar, spelar live och firar den nya plattan Mellan Miljonprogram och Thailand. Berätta om albumet, hur har det varit att göra albumet? 
– Det har känts som en fulstreamad rockdokumentär från typ 60-talet fast med fulare kläder och hörlurar, såklart. Vi var tio musiker i en lada mitt bland jordubbsfält och solnedgångar på Öland och tog dit Pelle Gunnerfeldts studio från Gröndal/Ingrid i Stockholm. Hela sommaren har varit som ett enda långt soundcheck tillsammans med de bästa vännerna och musikerna vi vet!

Har ni någon låt från albumet som betyder lite extra för er?
– Nej. Våra album är alltid gjorda med förhoppningen om att lyssnaren ska få ut något extra och belönas om den lyssnar från första till sista spår. Så om någon låt inte hade behövts exakt lika mycket som alla andra så hade den inte varit med. Ledsen för att inte spela boll här i intervjun men trösten om någon blir besviken är väl att vi släpper just album. Inga EP:s eller singlar utan fullängdare som försöker bibehålla musikens värde i populärkulturen istället för att bara se det som en slit och släng-produkt.

Hur firar en bäst in helgen enligt Avantgardet? 
– Någon typ av verksamhet som innefattar Matti Ollikainen!

Det känns som att ni har en god relation till Göteborg och göteborgarna och den 19/12 spelar ni på Pustervik. Vad har ni för planer för giget? 
– Planen är alltid att försöka överleva. Publiken i Göteborg får mig alltid att ta ut mig långt bortom hälsosamhetens gränser. Efter spelningen på Folk under Way out West spydde jag efter giget och uppe på Yaki Da förra sommaren tog jag ut mig så mycket att samma sak hände redan under giget. Så planen och fokus måste helt klart ligga på att överleva!

Vilken är tidernas bästa låt att gå på scen till? 
– Det beror helt på vilket tillfälle och vilken stad det gäller. Vilket publik och så. Vi försöker alltid anpassa alla sådana typ av grejer efter de aktuella förutsättningar och publiken i lokalen. Men Club Mixen av Happy Mondays Hallelujah funkar i alla lägen.