Annons ↓ Annons ↑

H.B. Nielsen om nya EP:n

Våren 2020 släppte H.B. Nielsen sitt första album Grand Opening. Nu är han aktuell med EP:n It’s Today Again.

Den göteborgsbaserade tatueraren och folk/singer-songwritern H.B. Nielsen är återigen aktuell, denna gång med EP:n It’s Today Again. Henric berättar att responsen på låtarna som släppts hittills har varit väldigt positiv men att det känns skumt att inte kunna spela live. Han menar att musik är en omedelbar sak som bäst tas emot live.
– Live är det finaste på något sätt. Det tycker jag när jag själv går på konserter, att det är det finaste sättet att ta till sig någons musik. Så responsen nu blir lite, vad ska man säga, dämpad kanske.

Som tur är stöter Henric på en och annan lyssnare i tatueringsstudion där han jobbar, så lite direktkontakt blir det trots allt. Han får helt enkelt möta publiken på ett lite annorlunda sätt just nu.

När Henric spelade in sitt första album Grand Opening höll han ganska hårt i tyglarna över inspelningen. Med den nya EP:n blev processen annorlunda. Henric skrev låtarna med akustisk gitarr och tog det sedan till bandet, Black River Delta, för att repa hur det ska låta live på en gång. Bluesrockbandet består av Pontus Ohlsson på gitarr, Erik Jacobs på bas, Måns Lindblom på trummor och Nathalie Cuti på sång.
– Så nu var det mer att vi tänkte hur vi skulle spela det live. Det kändes mer som en band-effort den här gången.

Foto: Nathalie Ulinder Cuti

Henric berättar att det tidigare albumet, som är det första han släppt, var ett väldigt krävande projekt och därför en stor tidsmässig och känslomässig investering. Att det kändes tomt på något vis efteråt. När singlarna släpptes, albumet var ute och allt helt plötsligt var klart.
– EP:n kändes som något väldigt mycket lättare att ta sig an, att göra fyra låtar och släppa lite allteftersom. Det kändes som att det passade projektet.

EP:n spelades in innan pandemin och på bara ett år ser världen helt annorlunda ut, Henric säger att det känns som att inspelningsperioden är från en annan tidsålder. En tid när man kunde omge sig av alla sina nära och kära, ha folk runtomkring sig. Det är lite det albumet handlar om för honom.
– Det känns väl lite somrigt på något sätt ändå. Att man är med folk man gillar. Delvis handlar det också om förälskelse och att vara nykär, alla de känslorna.

Henric berättar att han inspireras av allt från americana till mainstream pop. I tatueringsstudion han jobbar på får han genom sina kollegor ta del av väldigt spridda musikgenrer. Han berättar att de brukar turas om att sköta musiken som spelas i studion tills någon får nog och byter låt. Allt från pop till hiphop och 90-tals indie.
– Så man får höra väldigt mycket musik som jag tror jag inte skulle hittat själv. Sedan vet jag inte riktigt hur mycket av det som hittar hem till det jag gör, det är ju lite snävare än att det rymmer allt det.

Hur ser planerna ut framöver?
– Jag håller på att spela in ett nytt helt akustiskt album nu. Får se när det kommer. Det blir helt själv denna gång. Så det går åt ett annat håll den här gången, vilket är kul att testa.