Annons ↓ Annons ↑

Djungeltrumman väljer: Göteborgs bästa veganmat

Januari är nystarternas månad och vad lämpar sig då bättre än att testa Göteborgs bästa veganmat? Är du nyfiken på det veganska köket eller kanske redan en rutinerad vardagsvegan –  följ med i Djungeltrummans guide till stadens göttigaste veganska käk. Här hittar du allt ifrån fine dining till kvartershak som stillar din hunger och ditt samvete

Andrum, Östra Hamngatan 19

Här hittar du både veganska och vegetariska rätter. Lunchbuffén är himmelsk och kommer få dig proppmätt (nästan så att du behöver knäppa upp byxorna). Glöm inte heller att smaka på deras helt magiskt goda focaccia. 
Hållplats: Lilla Bommen
Spårvagn: 5, 10
Buss: 18, 19, 25, 52, 55

Blackbird – Vegankök och bar, Stigbergsliden 3

I Blackbirds kök förekommer inga animaliska produkter, varken kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg, honung eller animaliska tillsatser. Här hittar du gött barhäng, riktigt goda pommes, veganska ostar, tempehrätter och mycket mer.  
Hållplats: Stigbergstorget
Spårvagn: 3, 9, 11

Göteburgare Vegan, Andra Långgatan 11

Är du sugen på en go bugare är Göteburgare Vegan rätt ställe för dig. Här hittar du allt ifrån kryddstarka tacoburgare till oumphburgare med cheddarost. Dessutom kan du beställa in förrätter i form av marinerade svarta oliver, lökringar och grillspett med marinerad tofu.
Hållplats: Järntorget
Spårvagn: 1, 3, 6, 9, 11
Buss: Röd, Rosa, 50, 60, 90, 91

Bastard Burgers, Östra Hamngatan 30-34 och Södra Larmgatan 11

Den norrländska hamburgerkedjan Bastard Burgers har kommit till Göteborg. Här hittar du en egen veganmeny där du kan käka köttiga burgare (såklart inte animaliskt kött) ihop med en uppsjö av toppings, nuggets, milkshakes och olika pommesvarianter. 
Hållplats: Grönsakstoget, Brunnsparken
Spårvagn: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11
Buss: 16, 18, 19, 25, 50, 52

VegoFika, Ånäsvägen 20

Om du ska slå till på en helgvegansk fikapaus är VegoFika ett bra alternativ om du befinner dig i Östra Göteborg. Här hittar du fika, lunch, smoothies och juicer, dessutom finns det en liten butiksdel där du kan köpa med dig lite godis och te hem. 
Hållplats: Redbergsplatsen
Spårvagn: 1, 3, 6, 8
Buss: 17, 60, 62

Solrosen, Kaponjärgatan 4 A 

Finns det något mer klassisk hak än Solrosen? Nej! Här hittar du en lakto-ovo-vegetarisk meny där det dessutom alltid finns veganska alternativ i form av bön- och grönsaksgrytor. Dessutom kan du gå loss på deras stora salladsbuffé som har fri påfyllning. Är du sugen på efterättspaj är det inte heller något problem. 
Hållplats: Hagakyrkan
Spårvagn: 3, 6, 11

Sauyr, Olivedalsgatan 23

I Linnéstan hittar du ett indonesiskt och veganskt hak i en liten mysig lokal. Här hittar du allt ifrån soppor eller en dagens rätt som är ett hopplock av blandade smårätter och egentillverkad tempeh. 
Hållplats: Olivedalsgatan
Spårvagn: 1, 2, 6

Govindas, Karl Johansgatan 57

Hos Govindas är maten lakto-vegetarisk men de har även en veganmeny. Maten serveras på en stålbricka och består av ett antal smårätter som soppa, chutney, sallad, curry, bröd och massa annat gott. Dessutom har de fri påfyllning och det är alltid en bonus. 
Hållplats: Chapmans Torg
Spårvagn: 3, 9

Illustration: Inka Ásgeirsdóttir

Crippas, Kusttorget 1

Crippas Café är ett klassiskt kvartershak. Här känner man sig alltid välkommen. På Crippas kan du äta riktigt god vegansk pizza och veganska mackor. Till det rekommenderar jag en redig bärs eller en god läsk. En bonus är dessutom att de brukar ha spelningar och quiz när det inte råder pandemitider. 
Hållplats: Chapmans Torg
Spårvagn: 3, 9

Toso, Götaplatsen

Om du är sugen på att gå på finrestaurang passar Toso prima. Här kan du välja diverse olika veganska alternativ från deras meny. Vad sägs om krispiga korianderrötter, edamame bönor med havssalt eller Tosostyle, avokado, tofu, springrolls, softbun tofu, vietnamesiska rullar med shitake, bulgogisallad med bönor eller dumplings? Glöm inte att avsluta middagen med en riktigt god sorbet. 
Hållplats: Götaplatsen
Buss: 18, 55

En Deli I Haga, Haga Nygata 15

Hos en Deli i Haga serveras maträtter med inspiration från Medelhavet. Här hittar du soppa, hemmagjorda råa linsbollar, rödbetor, soyaköttstrimlor, hummus, soltorkade tomater, morötter och bönor. Menyn varierar lite beroende på säsong men mättar alltid hungriga magar.
Hållplats: Hagakyrkan
Spårvagn: 3, 6, 11

Jonsborgsgrillen, Kungsportsavenyen 39

Jonsborgsgrillen är en riktig klassiker för veganer. Här hittar du en gedigen vegansk meny som mättar din hunger från förmiddag till sen kväll. Välj och vraka bland wienergrillare, big bratwurst, red hot chorizo, burgare och olika rullar med oumph och tzay. 
Hållplats: Götaplatsen
Buss: 18, 55

Dubbel Dubbel, Surbrunnsgatan 8, Kastellgatan 14 och Polhemsplatsen 5

Gillar du dumplings och dim sum är Dubbel Dubbel ett solklart val där du kan äta både lunch och middag. Välj mellan en setmeny eller komponera din egen dim sum-meny helt själv. Här finns vegansk bento med kristalljiaozi, pac choi i söt vitlökssås, hunan tofu, tempeh i sichuansås, sallad, ris, gansu med bao, jiaozi, tempeh i sichuansås, pac choi, friterade wontons, sallader, såser och ris.
Hållplats: Stenpiren, Brunnsgatan och Centralstationen
Spårvagn: 1, 2, 3, 4, 7, 9, 11, 13
Buss: Svart, Rosa, Röd, 17, 50, 58, 60, 
Båt: 285, 286

Treven, Karl Johansgatan 6

Hos Treven finns god mat från det libanensiska köket. Här kan du med enkelhet avnjuta en middag som är till för att delas i goda vänners lag. På den veganska menyn hittar du tabboule, hummus, falafel, pumpa butternutbiffar samt dessert. Dessutom kan du gå loss bland diverse goda veganska tillbehör. 
Hållplats: Stigbergstorget
Spårvagn: 3, 9, 11

Ostindiska Ölkompaniet, Danska Vägen 110 och Värmlandsgatan 18B

Om du är sugen på lite hederligt pubbhäng passar Ostindiska Ölkompaniet prima. Här hittar du en go stämning och klassiska pubrätter. Välj bland en plocktallrik med naanbröd, friterade grönkål, tofumix, naanbrödspizza eller varför inte en hamburgare med jackfruit?
Buss: 17, 60, 62
Spårvagn: 1, 3, 6, 8, 9, 11
Hållplats: Redbergsplatsen, Masthuggstorget

Al Habesha, Brahegatan 1

Vill du äta mat från det etiopiska köket passar klassikern Al Habesha utmärkt. Här finner du mat med linser, sojafärs, spenat som serveras tillsammans med injera som är en syrad pannkaka som tar med dig på en smakresa till Etiopien. En bonus är att de har öppet både under lunch och middag.
Buss: 58, 510
Spårvagn: 6, 7, 11
Hållplats: SKF

 

Mer läsning

Vem vill tugga i sig insekter när man lika gärna kan äta bönor?
Veganism (Wikpedia)