Annons ↓ Annons ↑

Fyrens ölkafé vill ta tillbaka kaka och pilsnerfikat

Bengans fik har bytt namn till Fyrens ölkafé, bakom rodret står Emma Jonsson och Jenniann Johannesson som vill återinföra stämningen från Göteborgs gamla ölkaféer. 

Hur lärde ni känna varandra från första början? 
– Vi lärde känna varann ute på olika musikscener och barer i Göteborg, vi har många gemensamma vänner och har samma intressen inom musik och kultur.

Vilka sidor gillar ni mest hos varandra? 
Jenniann: Emma är väldigt utåtriktad och jordnära. Något som betyder mycket är att vi har samma värderingar. Hon är inte rädd att säga vad hon tycker och tänker och stå upp för det hon tycker är viktigt. Det är alltid väldigt roligt att jobba tillsammans!

Emma: Vi båda kompenserar varann väldigt bra, Jenniann har stenkoll på så mycket som jag känner mig helt lost i. Vilket känns så skönt och tryggt, det känns jättekul att göra det här med henne!

Hur föddes idéen till att dra igång Fyrens ölkafé? 
– Vi båda var sugna på nya utmaningar och tänkte på vad vårt nästa steg skulle bli – om vi skulle gå skilda vägar eller hitta på nått nytt. Så kom våra chefer och gav oss det här erbjudandet att få skapa något eget, spinna vidare och utveckla fiket. Vilket var något vi inte kunde tacka nej till såklart! Sen får vi ju inte glömma att vi har en väldigt levande musikscen också! Vi har konserter flera dagar i veckan där små och stora band får spela och ha sina releasefester. 

Just att kalla det ölkafé känns lite härligt gammaldags och är inte riktigt något en snubblar över så ofta. Hur kommer det sig att det landade just i ölkafé? 
Jenniann: Jag kände att just ölkafé är en fint och inbjudande benämning och det lägger vikt i att det inte bara är ett fik utan också en bar. 

Emma: Jag hakade genast på ölkafé och tyckte det lät mysigt! Sen kom en man in och berättade om ölkafeét som låg i Hemköp (mittemot) tidigare och berättade om krutkärringen som drev det och tyckte det är ju vi med! Därefter började vi läsa om Göteborgs gamla ölkaféer och tänkte att det är den stämningen vi vill ha! Enkelt och opretentiöst. Sen kommer ju Fyren från biografens gamla namn. 

Finns det andra ställen som ni har sneglat på för inspiration i skapandet av Fyrens ölkafé?
Vi har jobbat här tillsammans nu i över två år och format och satt mycket av vår prägel på stället redan. Det finns inga direkta barer och ställen som vi kan säga att vi är inspirerade av, men vi båda har samma stil och samma tankar om hur vi ska förändra det!

Emma: Sen är det såklart lätt att bli hemmablind, men där har vi fått hjälp av många vänner som kommer med tips och råd hur vi kan belysa vissa delar i lokalen. Eftersom det är en gammal biograf finns det många små detaljer som vi vill ska synas lite extra när man kommer in.

Vad kommer en att kunna äta och dricka hos er? Vilka tankar har ni haft i huvudet när ni satt menyn? 
Emma: Jenniann är den som har mest spånat på menyn och tagit fram olika rätter, vilket hon är grym på! Vi kommer ju få prova oss fram och det känns ju kul och utmanande.

Jenniann: Vi kommer inte ha något avancerat men tycker det är kul att göra det enkla gott. Fokus på vegetariskt och vegansk. Vi kör det mesta själva av både mat och fika.

Hur tycker ni att Göteborgs ölkaféscen mår? 
– Det är ett koncept vi har saknat i stan. Hos oss kan man äta en kaka och ta en pilsner, bästa kombinationen!

Vad har ni för planer för 2020? 
Emma: Vi vill utveckla vår scen mer och ha roliga bokningar, det behöver inte nödvändigtvis bara vara konserter utan jag vill att folk ska känna att Fyren är en mötesplats där det händer allt möjligt. 

Jenniann: Vi har ju flera idéer om vad vi vill göra och det kommer säkert komma fler idéer i processen, det ska bli spännande att se hur det utvecklas!