Annons ↓ Annons ↑

Djungeltrummans guide till Julgöteborg

I år ser Julgöteborg lite annorlunda ut på grund av det rådande världsläget. Men frukta icke! Djungeltrumman guidar dig till platser och aktiviteter i och kring Göteborg som kommer få dig i julstämning.

Gunnebo Slott
Det finns nog få saker som är lika idylliska och helyllemysiga som Gunnebo Slott i julskrud. Strosa runt bland de ståtliga husen eller ät en riktig julmiddag inne i restaurangen. Om du inte vill vistas inomhus finns även en uteservering som kommer att hållas öppet för dig som hellre äter en lättare måltid i det fria. Gå loss på myntafudge, lingonkola, vörtbröd och grönkål tills du storknar.

Tjolöholms Slott
Tjolöholm har firat in julen med julmarknad ända sedan 1988, i år pausas traditionen, istället bjuder slottet in till tre julstämningshelger. Här hittar du vackra juldekorationer och julmys som definitivt kommer att få dig att landa i den rätta julstämningen. 

Nääs Fabriker
Nääs Fabriker kläds i julskrud. I år blir det tyvärr ingen traditionell julmarknad på grund utav rådande läge, men området bjuder in till rejäl julkänsla ändå. Här finns en stor julgran, både jullunch och julmiddag, fina julklappar, ett stort glöggsortiment och en uppsjö av goda delikatesser. 

Kronhusbodarna
Kronhusbodarna är perfekt för dig som drömmer om en gammaldags jul. Här kan du julshoppa praliner i den mysiga choklad och karamellfabriken, köpa en väldoftande tvål till julbadet hos Tvål och Tvaga, julklappar från Lerverk eller ta en julfika hos Café Kronhuset. 

Göteborgs julgran 
Varje år placeras en enorm julgran på Gustav Adolfs Torg. Ta tillfälle i akt och stanna upp i vintermörkret för att betrakta årets cirka 18 meter långa julgran. Kanske får du perspektiv på livet när du ser den stora granen torna upp sig på torget? 

Haga
Haga är kanske ett av Göteborgs mysigaste kvarter när det vankas jul. Här kan du värma dig med en god kopp kaffe eller varm choklad ihop med en lussekatt. De små butikerna har ofta personliga och roliga julklappar, här finns helt enkelt något för alla åldrar. 

Julkalendern
Nu när det är en lite annorlunda jul på grund utav Corona och restriktioner slår vi på redaktionen ett slag för SVT:s Öppet arkiv där du hittar julkalendrar från förr. Värm på lite glögg, tänd ett ljus eller två, kryp upp i soffan och välj och vraka bland Pelle Svanslös, Mysteriet på Greve Holm och Julens Hjältar. 

Julpromenad
Har du ätit för mycket julmat passar en promenad genom stan perfekt. Spatsera genom stan från Operan till Götaplatsen, från Valand till Järntorget och från Järntorget till Operan. Längsmed stråket kan du spana in olika scener och julrelaterade föreställningar som visas upp flera gånger per dag. 

Juletage på Hôtel Eggers
Hôtel Eggers dukar upp med julens läckerheter varje lördag innan jul. Här hittar du sötsaker och snittar och kanapéer med julskinka, sill, gravlax och annat som hör julen till. Ät dig porppmätt på julmat i en anrik hotellmiljö. 

Franska Trions album Våra mest älskade julsånger
Det är ingen göteborgsk jul utan Franska Trion. Deras album Våra mest älskade julsånger har blivit lite av en självklarhet såhär i juletider. En alternativ julskiva som är rå och alldeles, alldeles underbar.