Annons ↓ Annons ↑

Djungeltrumman testar: Glögg

Nu är det snart december och dags att dricka värmande glögg. Djungeltrummans redaktion har smakat av fem olika glöggsorter från årets utbud för att leta reda på den allra godaste glöggen. 

Nedan ser ni en inte så komplett guide till årets glöggutbud. Betygen är satta på skalan 1-5 där 5 är bäst och ett är helt vedervärdigt, nästintill odrickbart. 

Glöet, 98 kr

Kryddig, fruktig smak med sötma, inslag av ingefära, hallon, vanilj, kanel och apelsinskal.
Utseende: Med tanke på att det är mousserande glögg ser flaskan lite väl alldaglig ut, vi hade gärna sett en lyxigare design. När man dricker mousserande vill man ändå få den där pampiga känslan och feststämningen. Julkänslan är dock på topp med det djupröda och det guldiga på etiketten. 
Upplevelse: En glögg som poppar! Färgen lurar en lite. Är det suröl? Är det svartvinbärssaft? Nej, det är bubblande glögg.
Alkohol: 11% 
Doft: En fräsch doft framträder när vi poppat flaskan, den luktar äpple, kanel och ingefära. En behaglig doft som definitivt är julig.
Övrigt: För en person som vanligtvis inte dricker glögg så är det bättre än att smutta på traditionell glögg. Den bjuder in till en väldigt annorlunda upplevelse jämförelsevis med de traditionella glöggsorterna. Det känns nästan som att vi är influencers när vi dricker den, Instagramvädet är med andra ord högt. Glöggen är spexig med sina bubblor och har en lättare smak än standardglöggen, det känns uppfriskande och nytänkande med en mousserande variant. 
Betyg: 3,5 

Blossa 20, 124 kr

Kryddig, söt smak med inslag av ingefära, pomerans, kanel, örter och mynta.
Smak: Myntan dominerar rent smakmässigt, glöggen påminner mer om varmt myntate snarare än glögg. 
Utseende: Flaskan ser riktigt lyxig ut och det guldiga och blåa passar bra till glöggens innehållsförteckning och inspirationen från Marrakech. Dock ser den inte så julig ut. 
Upplevelse: Det är alltid kul med glögg som vågar ta ut svängarna men är du en person som tycker att glögg ska smaka glögg så är detta inget för dig. 
Alkohol: 15% 
Doft: Den doftar inte så mycket glögg istället dominerar myntan och doften av starksprit. Det luktar nästan lite läkemedel eller örtkräm. 
Övrigt: Blossas årgångssläpp är inget för den som gillar förutsägbara smaker utan finns snarare till för dig som är nyfiken på nyheter och nya smakkombinationer. Blossa 20 är nog inte riktigt en glögg för alla, men passar som ett kul inslag på julmyset. Att dricka den känns lite som att ta en Mintushot. På gott och ont…
Betyg: 2

Dufvenkrooks Körsbärspralin, 69 kr

Kryddig, söt smak med tydlig karaktär av körsbärspraliner, inslag av kryddor.
Smak: Glöggen har en tydlig smak av choklad och körsbär som känns fyllig. Lite som en mörk chokladkaka med körsbär i flytande form. 
Utseende: Dufvenkrooks glögg ser julig ut, den har en mörkröd etikett med inslag av guld och vitt och flirtar med de lite äldre etiketternas utseende. 
Upplevelse: Glöggen passar perfekt för en myskväll, den har inte en spännande eller flashig design utan smakar bara riktigt gott och ser väldigt julig ut. 
Alkohol: 15% 
Doft: Glöggen doftar mycket av choklad och körsbär, lite som en dessert. 
Övrigt: Efter några klunkar så blir denna glögg lite mäktig. Vi rekommenderar att man serverar den i små glas för en perfekt upplevelse.
Betyg: 4

Vinfabrikens Äppelglögg, 89 kr

Kryddig, mycket söt smak med inslag av kanel, röda äpplen, kardemumma, ingefära och apelsin.
Smak: Glöggen håller vad etiketten lovar och smakar verkligen mycket äpple och kanel. 
Utseende: Flaskan har ett cleant utseende, den ser inte ut som en traditionell glöggflaska och är inte julpyntad överhuvudtaget. Flaskan känns lite som en inredningsdetalj som passar väl i ett helvitt, rent hem. 
Upplevelse: Glöggen känns lättare än de vi tidigare provat under glöggtestet. Den ger en varm känsla när vi dricker den och är väldigt lättdrucken.
Alkohol: 11%
Doft: Äppelglöggen doftar verkligen äpple och kanel. 
Övrigt: Glöggen ger en bra julmyskänsla och är ett bra komplement till de som inte gillar choklad eller körsbärssmak. Vinfabrikens Äppelglögg är lätt och len.. 
Betyg: 4

Blossa ekologisk alkoholfri glögg, 39 kr

Kryddig, söt smak med inslag av kryddnejlika, russin, kanel, pomerans och ingefära.
Smak: Blossas alkoholfria glögg smakar som helt vanlig glögg, den är söt och man känner nejlikan. Glöggen sticker inte ut på något sätt. Ett äkta safecard.
Utseende: En vinnare rent utseendemässigt. Flaskan är snygg, stilren och lyckas förmedla en idyllisk julkänsla med sina skimrande röda bokstäver. 
Upplevelse: Glöggen tar med en på en stabil resa, från start till mål helt utan några överraskningar. Den smakar som den glögg man drack som barn och väcker mysiga minnen till liv. 
Alkohol: 0 %
Doft: Glöggen doftar verkligen juligt och mysigt där alla karaktäristiska glöggkryddor kommer fram. 
Övrigt: Blossas alkoholfria är en riktig standardglögg. En stor fördel kring denna glögg är att den går att köpa på såväl Systembolaget som vanliga matbutiker. Dessutom blir du inte bakis av att dricka denna. Hurra! 
Betyg: 3