Annons ↓ Annons ↑

Ivans Pilsnerbar: ”Det ska vara en upplevelse att komma hit”

Ringöns senaste tillskott Ivans Pilsnerbar är i full byggnation. Vi har mött Ivan Larsson och Rasmus Herbertsson för att prata om pilsner, audiovisuella upplevelser, hippiefilosofi och höns. 

Det byggs, målas och planeras för fullt i Ivans PilsnerbarRingön som siktar på att kunna öppna upp senare i höst eller vinter. Redan när man svänger in på Kolgruvegatan hörs musik och när man kommer närmare inser man att det är Ivan Larsson och Rasmus Herbertsson som tonsatt arbetspasset inne i lokalen. 

Hjärnorna bakom Ivans Pilsnerbar har gedigen erfarenhet från öl- och restaurangbranschen, Ivan Larsson kommer från Stigbergets Bryggeri och O/O Brewing och Rasmus Herbertsson har arbetat som bartender i Stockholm och medverkar i Youtube-kanalen Stor & Stark. De lärde känna varandra på en ölfestival i Köpenhamn och sedan dess har de varit vänner. 

Ivan har rest runt mycket med Stigbergets Bryggeri i Europa och fick snabbt ett namn i bryggerisvängen, man nämnde inte Ivan utan att också prata om pilsner. 

Ivan: När jag har åkt runt har det bara funnits humleöl överallt. På alla ölfestivalen jag har varit på så har det varit ”var är pilsnern?”. Jag fick ett namn inom bryggerisvängen, Pilsner-Ivan. Det var några bryggerier som tog med sig ett fat pilsner bara för att jag skulle ha något att dricka. Där började idéen växa fram.

Rasmus: Det var även att vi gillade att gå ut och dansa också, så vi letade upp dansen. Så fick vi ihop det med att man kanske vill ha lite dans och lite pilsner. Vi har jobbat i krog och med öl hela livet, det är väl allas dröm att öppna bar tillslut. Då jäklar slog vi slag i saken.

Foto: Jens Lennartsson

Ivans Pilsnerbar skulle först ha öppnat i Köpenhamn, i en lokal som redan från början var utrustad med restaurangnödvändigheter. Sen kom Corona och de fick vända i farstun. Tillslut hamnade de på Ringön där industri samsas med olika sorters kreatörer och bryggerier. 

Rasmus: Jag var liksom inställd på Köpenhamn och pølse. Men så gick vi hit och kollade på en massa lokaler och fick se den vi sitter i nu. Herregud vad fin den är med det vita trägolvet, det känns nästan kyrkligt när man kommer in.

Ivan: Ringön är häftigt nu med allt som händer med alkoholtillstånden och Red Top som har kämpat för att få det här stilleståndet som vi kommer att ha i tio år. Ingen av de stora aktörerna kommer att gå in här på tio år. Ingen kommer att våga på grund av att man inte får något kontrakt. Förhoppningsvis blir det en konstnärlig frihet här i tio års tid. 

Rasmus: Det är roligt att få möjligheten att vara med i det. Vara med och skapa hur Ringön kommer att uppfattas. Alla aktörer vill bara få hit folk, alla är kollegor och kompisar bara för att få igång Ringön. Det är en go gemenskap. 

Ivan: Det är unikt på Ringön eftersom den här tioårsperioden finns på papper och på pränt och att det får finnas alkoholtillstånd på ett industriområde. Det är ett big no no i svensk tradition. Nu har det gått runt via att man numera får tillfälliga bygglov, så det är det vi får. Nu har vi chansen, då tar vi den. 

Loggan till Ivans Pilsnerbar pryds av en stor osthyvel som även återfinns som tatuering på Ivans arm. Han berättar att det är hans personliga logga som följt med honom sedan han gick i gymnasiet. Idén föddes när han studerade multimedia och fick en massa skoluppgifter där man var tvungna att välja ett ämne och i det föddes osthyveln. 

Ivan: I tre års tid höll jag på med osthyvlar, det var 3D-filmer och allt möjligt. Jag brände in symbolen i huvudet, sen har det varit mitt internetnamn genom åren, det är jag helt enkelt. 

Foto: Jens Lennartsson

Även grundfilosofin som ligger bakom menyn finns inpräntad på Ivans arm där man kan skymta tatueringar av persilja, chili, tomater och morötter.

Ivan: Jag har någon hippieidé att om vi odlar mer grönsaker så har vi en bättre värld. Det kommer vara vår grej. Det är pasta som gäller, jag är uppvuxen i Italien och är gammal kock så det italienska matköket är det som faller närmast hjärtat. Sen gillar vi dansmusik och att dansa, dansen är viktig här. Sedan är det en restaurangmiljö och ingen nattklubb. 

Rasmus: Men spontandansen är vi inte emot. 

De har som ambition att skapa ett kreativt och självgående maskineri och i lokalerna kommer det inte bara att finnas en restaurang och massa pilsner utan även en musikförening. I utbyte mot att de får nyttja lokalerna fritt så kommer de även att ansvara för att kurera musiken under kvällarna.  

Rasmus: Det ska vara jäkligt vasst ljud, det ska inte bara låta för låtandets skull. Hela bygget ska vara basic men ändå väldigt nördigt i att maten ska vara enkel men satans god, ölen ska vara enkel men satans god och musiken kommer att vara jäkligt ren.

Ivan: Vi kommer ha ett kreativt maskineri som rullar av sig själv. Det audio-reaktiva visuella som jag är väldigt inne på, det är viktigt. Det ska vara en visuell upplevelse här inne.

Det visuella ligger dem varmt om hjärtat. Att besöka baren ska vara en upplevelse för alla sinnen. När bygget väl är klart så kommer besökaren bland annat att mötas av lampor, projektioner, gamla tv-apparater och en audioreaktiv skuggdansvägg men även livs levande höns. 

Rasmus: Vi klurade på vad vi skulle göra med den ytan vi har strax utanför byggnaden och det är höns. Man ser att de hade varit glada där. Det är också lite visuellt, man får se hönsen, se hur de utvecklas och kanske får sin egna favorithöna. Det ska vara en upplevelse att komma hit. Det ska inte vara ”Ivans Pilsnerbar, har jag varit där?” Det ska sitta i hjärnbalken. 

Foto: Jens Lennartsson

Att det blev just pilsner känns självklart efter att ha hört Rasmus och Ivan prata om sin kärlek till den klassiska törstsläckaren. Här ska besökarna kunna umgås med ölen istället för att dricka för att det är en trendig eller intressant upplevelse och i framtiden planerar de även att hålla i ölprovningar där man kan fördjupa sina kunskaper. 

Ivan: Det är den ölstilen vi dricker mest av. Anledningen till varför microbryggerierna inte är på den så mycket är för att de stora bryggerierna har höghustankar och kan producera massor. Sen finns det en till grej med pilsner som gör att den inte har fått så stor plats så och det är att den kan ta sex till åtta veckor att få ordning på medan en ale som är en mycket snabbare jäst kan snurra på en tank på två veckor. Sedan är kunskapen om lager ganska dödat av de stora bryggerierna.

Rasmus: Det är också en motreaktion, vi har jobbat med öl i en massa år och det blir bara galnare. Det är persikosmak, dubbel-ipa och suröl. När man dricker och provar tusentals öl så märker man att det man vill komma tillbaka till att sitta och klunka lite bärs och ha det gott. Man så förstörd av att gå på vanliga krogar, det är smutsiga rör och varma fat och inget gott. Därför har pilsnern fått lite skit för det är inne med att det ska smaka så mycket hela tiden. Vi vill att man ska dricka för att det är gott.

Ivan: Genom mina resor i Europa så har jag fått jättemycket kontakter inom ölvärlden så vi kan få tag på väldigt ovanlig pilsner och få hit den. Vi vet hur och vi har O/O Brewing som kommer att hjälpa oss med importer.

Ramsus: Det kommer att vara fem till sex pilsner vi njuter av här och sen har vi stöd av vårt favoritbryggeri O/O Brewing så det kommer att finnas lite ipa och sånt också. Vi säger inte nej till ipa utan premierar pilsnern.