Annons ↓ Annons ↑

Stadsdelsguiden: Ringön

Det omdebatterade industriområdet beläget vid Hisingens utkant inhyser en massa ekande stora lagerlokaler som har fyllts med kreativa och konstnärliga verksamheter. Mitt i den saliga röran ligger Ringön som kuliss, scen och skådeplats. Här i hamnen finns en go gemenskap och nytänkande människor som visar att kultur och kreativitet inte behöver falla in i normstöpta former. Se bara till att kolla öppettiderna på samtliga tips – här på Ringön är det här med tid lite som hoppet om att kunna använda jeansjacka innan maj – det kommer och går.  

Äta

Container Kitchen
Hos Container Kitchen delar oetablerade matentrepenörer på en container och testar sina olika matidéer. Smart, smidigt och gott. Menyn dyker upp varje måndag på Container Kitchens Instagramkonto @containerkitchengbg. Öppettiderna kan dock variera, så den som känner sig sugen på containermat bör slänga en extra och ordentlig kik på deras sociala medier.  
Hållplats: Frihamnen, Manufakturgatan
Spårvagn: 5,6, 9, 13
Buss: 16, 58, 47

Foto: Amanda Båmstedt

Vega Bryggeri
I de gamla fabrikskvarteren på Ringön finns ett bryggeri där gamla öl-traditioner möter nya innovationer. Öl är gott och Vega Bryggeri tar emot besökare, kika förbi och klunka bira direkt i deras nyöppnade smakbar. 
Hållplats: Frihamnen, Manufakturgatan
Spårvagn: 5,6, 9, 13
Buss: 16, 58, 47

Ringö Grillen
Är du på språng eller kanske bara sugen på mat så är Ringö Grillen din räddare i nöden. Priserna är extremt humana och utbudet är stort. Här kan du få mos, halv special, käka frukostmeny eller varför inte en hederlig gyrosrulle? Som alla andra verksamheter på Ringön så har grillen lite annorlunda öppettider, här är falafelrullen varm från 06:00 till 15.30 måndag till fredag, you snooze you lose!
Hållplats: Frihamnen
Spårvagn: 5,6, 9, 13
Buss: 16, 58

Foto: Amanda Båmstedt

Handla

Smyrna Second Hand 
Att konsumera en massa nyproducerat är ju inte speciellt bra, det vet nog alla vid det här laget. Så tur för oss alla att det finns en massa bra second hand affärer runtom i Göteborg. Hos Smyrna Second Hand kan du fynda husgeråd, möbler, porslin, textil – ja, lite allt möjligt helt enkelt. Dessutom har Smyrna ett kafé som är öppet varje lördag. Satsa på helgshopping, ta en lördagsfika och konsumera med mindre samvetskval.
Hållplats: Frihamnen
Spårvagn: 5,6, 9, 13
Buss: 16, 58

atacac 
”Fashion! Turn to the left. Fashion! Turn to the right. Oooh, fashion! We are the goon squad and we’re coming to town. Beep-beep Beep-beep.” som David Bowie sjunger i klassikern Fashion. atacac är något så spaceat som en 3D Fashion Studio, digitalt så det bara skriker om det. Framtiden är redan här och den finns på Ringön, närmare bestämt hos atacac!
Hållplats: Frihamnen, Manufakturgatan
Spårvagn: 5,6, 9, 13
Buss: 16, 58, 47

Snuslagret
Snusare, se hit! Precis vid den delen av Ringön som vetter mot Frihamnen finns det prillor till angenäma priser i en butik som har det mesta i snusväg. Vem vet, kanske hittar du en själsfrände eller åtminstone snusfrände. Åk hit och bonda över en stock snus eller två. 
Hållplats: Frihamnen
Spårvagn: 5,  6, 9
Buss: 16, 58

Göra 

Kiosken
En svart box utplacerad likt en emo-legobit i Ringöns gamla fabrikskvarter, är detta verkligen något att tipsa om? Ja! Kiosken på Ringön är ett konstnärligt experiment i en offentlig miljö som utforskar ämnen såsom funktionell konst, relationen mellan användare och betraktare men även samma fråga som cirka alla 90-talister ställer sig ”hur kan en gå tillväga för att livnära sig som konstnär?”. 
Hållplats: Frihamnen, Manufakturgatan
Spårvagn: 5,6, 9, 13
Buss: 16, 58, 47

Kolgruvan
Den gamla ombyggda chokladfabriken på Ringön inhyser kreativa personer inom diverse genres. Här finner du entrepenörer, start-ups, frilansare och andra sorters kreatörer. Söker du kontorsplats går det även prima att hyra in sig på Kolgruvan och om du är på festhumör så finns det lokal att hyra som kan husera lite allt möjligt beroende på typ av tillställning.
Hållplats: Frihamnen, Manufakturgatan
Spårvagn: 5,6, 9, 13
Buss: 16, 58, 47

———————————————————————————————————————

Möt

Anna van der Vliet, grundare och konstnärlig ledare för ICIA (instititute for contemporary ideas and art) som precis har öppnat konsthall på Ringön. 

Foto: Amanda Båmstedt

Hur skulle du beskriva ICIA? 
– Tidigare har det varit ett ambulerande projekt som gjort konst i det offentliga rummet eller i samarbete med institutioner. Men sedan cirka två år tillbaka så har jag verkligen längtat efter en plats att ha som hemvist. Planen är att vi ska fortsätta jobba med det offentliga men mer koncentrerat här ute på Ringön och bygga upp en konsthall som inte bara är en konsthall. Vi vill ha ateljéer i huset, försöka göra saker utanför byggnaden, jobba väldigt lokalt och väldigt internationellt på samma gång och skippa mellantinget.

 Vilka vill du ska komma hit rent publikmässigt och konstnärsmässigt? 
– Publikmässigt så har vi bara haft en utställning under en längre tid hittills och är fortfarande väldigt mycket i uppstartsfasen. Det finns 4000 personer som jobbar på Ringön varje dag som naturligtvis är väldigt viktiga för oss att nå. Det finns folk som är väldigt intresserade av att det kommer konstnärer hit ut och sedan finns det andra som tycker att det är jättetråkigt och hellre hade velat se något annat. Man får ta det lite i steg, allt handlar inte om att de ska komma och titta på konst utan mer öppna upp ICIA som mötesplats. Förhoppningen är att så småningom kunna ha café och restaurang så kanske man snubblar in någon gång och ser något. 

– Konstnärligt så har vi just nu utarbetat tre inriktningar, vi ska öppna upp, jobba utanför huset och försöka bryta ned de vanliga institutionsväggarna. Där jobbar vi både med Göteborsbaserade konstnärer och internationella konstnärer.

– Vi håller på och sätter upp en utomhusbio som ska bli klar innan sommarlovet. Den andra inriktingen vi kommer jobba med är konst och teknologi. E.A.T heter projektet och är taget ur en rörelse som började på 60-talet som går under samma namn där konstnärer och ingenjörer som möttes i olika experiment och gjorde helt fantastiska saker. Här i huset har vi residenskonstnärer och ett par av dem är superspets software architects som samarbetar och de är även konstnärer – de har båda sidorna. Vi håller på att sätta upp ett stort samarbete kring det – hur ICIA kan bli en mötesplats för konst och teknologi. Sedan kommer vi även att jobba med socialt engagerad konst och performativ konst och vara med och kurera en svensk paviljong i New York i november på Performa. Delar av det kommer att komma hit sedan. 

Vad har du för Ringönfavoriter? 
– Vega Bryggeri tycker jag är skitmysigt. Sedan är Kiosken som ligger mittemot bra när de väl gör grejer. Kiosken är inte så regelbunden då det är ett ideellt projekt än så länge. Den mexikanska restaurangen som har öppet fredagar och lördagar är också mysig. Det är väldigt mycket som händer på Ringön, men inte så regelbundet. Det gäller att ha koll.