Annons ↓ Annons ↑

48 timmars hemester i Göteborg 

Nu är det sommar, sol och semesterdags. Kanske stannar du kvar på hemmaplan i sommar, men vad gör det. Låt dig inspireras av vår guide till 48 timmars hemester i Göteborg. 

Det finns några oskrivna regler för en lyckad hemester. Först och främst vill man fånga den där känslan av upptäckarlust. När man stannar kvar på hemmaplan kan det vara lite lurigt, men om man försöker se staden med nya ögon och från nya perspektiv lär den förr eller senare infinna sig. Sen ska man inte underskatta vad kläder kan göra för själva känslan, så släng ihop en rejäl semesteroutfit, på med solglasögonen och ge dig ut på stan för 48 timmars ren hemester á la Göteborg.

Dag 1 – Skärgårdsromantik och vidgade vyer

Inled din hemestermorgon med en frukost ute på stan, när man är på semester äter man definitivt inte frukost hemma. Det är ett som är säkert. Ta en promenad till Victors Kaffe som ligger ett stenkast bort från Avenyn. Där hittar du himmelskt gott kaffe och en mysig atmosfär som bjuder in till en långsam frukost.

När du är mätt och belåten kan du sedan spatsera ner genom Vasaallén och bort mot Skansen Kronan. Bestig berget i sann turistisk anda, när du väl når toppen får du en oslagbar panoramautsikt över staden. Kanske suckar du som läser nu, du har sett allt det där förr. Men faktum är att Skansen Kronan har något som är helt nytt för i år, nämligen en terass. Perfekt för dig som behöver släcka törsten efter bergsbestigningen. Hos Kronans Terass hittar du både glass och räkmackor men även bärs, välj och vraka beroende på humör. Nu kan du även bocka av ”göra något riktigt turistigt” från listan.

Om du istället känner för att bestiga ett mindre berg men fortfarande vill njuta av en fin utsikt kan Skanshofs uteservering precis vid Skanstorget vara något för dig. Här behöver du inte anstränga dig lika mycket för att komma upp till toppen, eller ja, kanske navigera bland bord som är ockuperade av en eller annan influenceraspirant, men utsikten här är faktiskt nästan lika bra som den från Skansen Kronan. 

Om utsiktsplatser med något gott i glasen inte är något för dig kan du istället ta ditt pick och pack och bege dig ut mot havet. När du kommer fram till Saltholmen kan du välja mellan att ha en riktigt lat dag och lapa sol på någon av klipporna eller så slår du på stort och kliver på en båt för att se vad södra skärgården har att erbjuda. Skärgårdsbåtarnas mjuka sitsar må vara sköna, men om du till fullo ska bejaka semesterkänslan är det dags att kliva upp på däck och känna hur den salta brisen rumsterar om din frisyr.

Efter en liten stund till sjöss anländer båten till Brännö Rödsten och där kan du kliva av. Här finns en mysig promenadslinga som går tvärs över ön till nästa färjeläge och på promenadstigens gång finns både möjlighet till att spana på får, bad och en glass eller två. Om du känner att hungern börjar slå till kan du ta en promenad till öns mitt och besöka Brännö Varv. Vik av från huvudleden och gå förbi blomster, bodar, gamla arbetsredskap och vips tonar Brännö Varv upp sig. Här hittar du en massa sittplatser och rejält med svängrum. På menyn finns allt ifrån enklare fika till pizzor och mer mastiga rätter för dig som är sugen på att stanna en längre stund. 

När du börjar känna dig klar med ölivet är det bara att traska till närmsta färjeläge, kliva på båten, och åka tillbaka till Saltholmen. Kanske råkar du missa den anslutande vagnen, men frukta icke, Paradiset Saltholmen är ett perfekt ställe att vänta in nästa spårvagn på. Inredningen bjuder på skärgårdsidyll deluxe och här kan du beställa in lite hederlig väntmat såsom en ost- eller charkbricka och för den som är törstig finns det såväl vin som vatten. 

Väl på vagnen in mot centrum känner du dig stärkt av den friska havsluften och får rejält med feeling, riktig semesterfeeling faktiskt. Vad passar då bättre än att spela boule? Du styr din kos mot Boulebar Rosenlund, för där finns det definitivt klot att kasta. Med lite tur så kanske de även har bokat in en dj som får stämningen på topp. Efter att du har briljerat på boulebanan hade vi i vanliga fall rekommenderat att du slirade vidare ut i natten, men med tanke på rådande restriktioner tipsar vi istället om lite hederlig nattamat från ett av stans bästa ställen. Gå upp mot Linné tills du får syn på Creperiet som lyser upp Linnégatan likt en lanterna i skymningen. Här hittar du crêpes som smakar bättre än det mesta man kan stoppa i munnen. 

Dag 2 – Historiska platser och livsnjuteri

Ny dag, nya möjligheter. Dags att slå på stort. Boka bord hos Breakfast Society som ligger mellan Haga och Linné. Vid det här laget känner du till att man inte äter frukost hemma när man är på semester. På Breakfast Society finner du allt man kan tänkas drömma om i frukostväg. Så se till att anlända utsvulten. Gå loss bland eggs royale, overnight oats, bananbröd och färskpressad juice tills du storknar. 

Efter matkoman som med stor sannolikhet lär infinna sig efter ditt rejäla frukostmål är det nog skönt med en promenad. Strosa ned mot kanalen och Göteborgs Stadsmuseum. Här kan du verkligen lära känna stadens olika sidor lite bättre. Under sommaren öppnas utställningen Grejen med Göteborg där du kan ta en närmare titt på stans mest älskade och hatade grejer. Om du dessutom är på riktigt bra humör kan du även bidra med en göteborgsvits (högst frivilligt) till deras humorarkiv. 

När du tröttnat på att botanisera bland stadens kända klenoder är det dags att gå bort mot Stenpiren för att korsa älven. Hoppa av färjan vid Lindholmspiren och promenera bort mot Port Arthur. Krogen har anor från 1918 och var ett populärt hak för sjömän. Här hittar du gammal go ingrodd göteborgskänsla när den är som bäst. Unna dig något gott i glaset innan det är dags att gå vidare.

Efter att ha insupit en rejäl dos Göteborgshistoria känner du hur hungern slår till. Dags att stilla den. Vad passar då bättre än lite finpizza med utsikt över hamnen? Styr dina steg mot Dirty Dough och slå dig ned i solen och ät en god pizza med inspiration från Italien. När solen sedan börjar leta sig ned bakom hustaken slänger du dig på nästa båt in mot Stenpiren igen.

Nu är det dags för lite hederligt livsnjuteri i härlig stadsmiljö. Ställ in siktet på Studio Sticazzi, för här vet personalen verkligen vad som behövs för att sätta guldkant på aftonen. I Hpksm:s och Faye Emmys lokaler huserar den fransk-italienska krogen, vinbaren och aperolkiosken. Här kan du välja rum och miljö efter tycke och smak. Slå dig ned på deras uteservering och känn hemesterlugnet infinna sig.